Astenia de primăvară este acea stare de oboseală generală însoțită de slăbiciune fizică. Astenia de primăvară apare din cauza faptului că organismul nostru se adaptează mai greu schimbărilor mediului exterior. Vorbim despre modificări metabolice, hormonale, care au consecințe asupra sistemului nervos. Sunt afectate, în principal, femeile de 30-40 de ani, care au o vulnerabilitate fizică și emoțională mai mare, persoanele care lucrează în condiții de stres, dar și cele sedentare, care au fost obișnuite să stea mai mult în casă și să consume alimente conservate.
Astenia se manifestă prin oboseală și slăbiciune musculară, dureri de cap, lipsa poftei de mâncare, instabilitate emoțională (treci brusc de la o stare la alta, simți nevoia să plângi), anxietate, apatie, tristețe fără vreun motiv aparent, dificultate de concentrare. Aceste simptome trec pe măsură ce organismul se adaptează, însă dacă vrei să faci tranziția mai ușoară și să te pui mai rapid pe picioare, apelează la ajutoare din natură.
Cum poţi scăpa de astenie
Spre deosebire de oboseală, astenia nu dispare prin repausul obişnuit. Astenia poate avea diverse cauze şi se poate prezenta sub diferite aspecte, afectând în mod preponderent sfera psihică, fizică, intelectuală sau sexuală, dar rare sunt cazurile în care toate aceste forme nu interacţionează. Astfel, scăderea potenţialului fizic duce la reducerea apetitului sexual sau la o mică depresie psihică şi provoacă o scădere a capacităţilor intelectuale.
Pentru a te simţi mai bine, optează pentru un regim alimentar bogat în fibre, fructe şi legume proaspete, miere, ginseng, vitamine, minerale, antioxidanţi, dar nu uita de terapia comportamentală: zâmbeşte, ieşi în parc când e soare, bucură-te de viaţă. Toate categoriile de vârstă sunt vulnerabile în faţa asteniei, dar în special persoanele stresate, copiii şi bătrânii. De regulă, femeile sunt mai afectate decât bărbaţii. Astenia poate fi prevenită printr-o alimentaţie echilibrată, dar şi cu o medicaţie moderată. Pe lângă fructele şi legumele folosite în alimentaţie, se poate administra câte o tabletă de multivitamine timp de zece zile pentru adulţi, iar pentru copiii între un an şi 14 ani, câte o linguriţă/zi de sirop vitaminizant.
Odihnește-te!
Că să scapi de starea de oboseală cauzată de astenie, este foarte important să îți respecți programul de somn. Studiile au arătat că persoanele care dorm între orele 22.00 și 24.00 răspund mai bine la teste de atenție, de memorie și creativitate, în comparație cu cele care dorm aceeași perioadă de timp, dar mai târziu în noapte.
Fă mișcare în aer liber
Cele 30 de minute de mișcare zilnică recomandate de medic ar trebui să fie o prioritate pentru persoanele care suferă de astenie.