-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCăpșunele, benefice în anemii, astenii și insomnii

Căpșunele, benefice în anemii, astenii și insomnii

Aromate și viu colorate, căpșunele au proprietăți benefice pentru sănătate, de aceea vara se recomandă să se facă cel puțin o cură de câteva zile, în care să fie consumate doar căpșune proaspete.

Căpșunele și dietele de slăbit

Căpșunele sunt fructe cu un conținut redus de calorii, 32kcal/100g fiind ideale în curele de slăbit sau în tratamentul obezității. În plus, căpșunele conțin un procent ridicat de fibre alimentare, care produc sațietate și curăță tubul digestiv de toxine. Căpșunele sunt ideale atunci când dorim să „ronțăim“ ceva între mese.
Bogate în vitamine. Acestea au o mulțime de vitamine precum C, E, B1, B2, B6, K, PP, conțin și acid folic, fier, calciu, magneziu și fibre, care ajută în procesul de digestie.
Mai mult, problemele legate de constipație pot fi înlăturate printr-un consum de căpșune.
Contribuie la arderea grăsimilor. Căpșunele conțin o substanță numită antocianină, responsabilă de stimularea arderii depunerilor de grăsime.
În plus, au foarte puține calorii, așa că nu contribuie la acumularea de kilograme.
Îmbunătățesc sănătatea ochilor. Antioxidanții din căpșune pot ajuta la prevenirea cataractei, o afecțiune care, în stadii evoluate, poate cauza orbire.
De asemenea, fiind bogate în vitamina C, acestea au rolul de a întări corneea și retina ochiului.
Adjuvant în lupta cu cancerul. Sunt bogate în vitamina C, unul dintre antioxidanții care pot contribui la prevenirea cancerului, știut fiind faptul că un sistem imunitar puternic este greu atins de boli.
Totodată, căpșunele conțin și alți antioxidanți care îndepărtează rapid radicalii liberi și neutralizează potențialele efecte negative pe care le pot avea asupra celulelor din organism.
Ameliorează inflama-țiile. Antioxidanții și fitochimicalele care există în căpșune ajută inclusiv la micșorarea sau ameliorarea inflamațiilor care pot cauza artrită, dar și bolile de inimă.
Căpșunele conțin și fibre, benefice în menținerea unui sistem digestiv sănătos și în prevenirea constipației. O porție de căpșune conține două grame de fibre. De asemenea, deoarece fibrele conținute de căpșune încetinesc absorbția de zaharuri din sânge, sunt indicate a fi consumate cu moderație și in cazul diabetului de tip 2.
Consumul de căpșune poate scădea riscul apariției bolilor degenerative. Deoarece conțin acid folic din abundență (la populația în vârstă o cantitate insuficientă de acid folic poate contribui la apariția aterosclerozei, a bolilor vasculare sau poate chiar favoriza declinul funcției cognitive), căpșunele sunt recomandate pentru a vă reface rezervele de acid folic din organism.
Căpșunele conțin potasiu, vitamina K și magneziu, esențiale pentru menținerea sănătății oaselor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS