-0.5 C
Craiova
miercuri, 27 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateBeneficiile consumului de cafea

Beneficiile consumului de cafea

Cofeina nu este ingredientul-cheie care transformă cafeaua într-o băutură sănătoasă. Cercetătorii au descoperit că există sute de substanțe naturale în boabele de cafea, cu efecte pozitive asupra sănătății sistemului cardiac și a celui cerebral. Mulți dintre constituenții naturali ai cafelei sunt antioxidanți performanți în protecția celulelor împotriva acțiunii distructive a radicalilor liberi.

Cafeaua calmează durerile de cap

De asemenea, există dovezi că o doză moderată de cafea poate scoate un pacient dintr-o criză acută de astm, atunci când nu are medicația la îndemână, calmează durerile de cap mai eficient decât pilulele obișnuite, îmbunătățește performanțele atletice (stimulând musculatura să producă contracții mai puternice), ajută la menținerea greutății și previne apariția cariilor dentare.

Antioxidanții din cafea fac minuni

Există studii care leagă anumite beneficii (protecția anti-Parkinson, performanțele atletice, creșterea capacităților intelectuale) de conținutul ridicat de cofeină, dar altele se datorează antioxidanților din compoziție, care protejează celulele și au un efect antiinflamator puternic. De asemenea, cafeaua conține substanțe ce reduc concentrația de glucoză din sânge, protejează celulele și au efect antiinflamator și antireumatic.

Cafeaua reduce predispoziția către suicid

Un studiu de amploare efectuat de Harvard School of Public Health a scos în evidență o statistică impresionantă: consumul de două – patru cești de cafea pe zi reduce predispoziția spre suicid a bărbaților și femeilor cu până la 50%.
Pe de altă parte, un studiu finlandez pune în prim-plan efectele excesului de cafea asupra sănătății mentale. Rezultatele cercetării în cauză arată că persoanele care beau între opt și nouă cești de cafea pe zi prezintă o susceptibilitate crescută către comiterea actului suicidal, comparativ cu băutorii cumpătați.

Cafeaua reduce riscul îmbolnăvirii de Parkinson și Alzheimer

Există suficiente dovezi științifice care atestă eficiența cafelei în prevenirea instalării bolilor neurodegenerative. Un studiu a demonstrat că băutorii de cafea au cu 60% mai puține șanse să se îmbolnăvească de Alzheimer și demență, iar o altă cercetare în domeniu susține că această băutură reduce riscul de dezvoltare a bolii Parkinson cu 32%-60%.
Neurocercetătorul Chuanhai Cao, reprezentant al Universității din Florida de Sud, motivează eficiența cafelei prin faptul că o doză suficientă de cofeină în organism inhibă secreția unei proteine numite beta-amiloid, care se acumulează la nivelul celulelor cerebrale ale suferinzilor de Alzheimer. Odată cu înaintarea în vârstă, proteina devine tot mai dificil de metabolizat. Excesul de beta-amiloid deteriorează celulele creierului, de aceea cofeina este utilă în eliminarea lui.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS