Calciul este vital pentru oase puternice şi pentru dinţi sănătoşi, fapt ce nu este deloc un mister, însă beneficiile sale nu se opresc aici. Calciul contribuie la sănătatea vaselor de sânge, reglează tensiunea arterială şi previne rezistenţa la insulină, care ar putea conduce la diabetul de tip 2. Principalele produse care conţin calciu sunt laptele, iaurtul, brânza, dar lactatele nu sunt singurele care vă asigură doza de calciu necesară. Verdeţurile, legumele şi fructele conţin, de asemenea, calciu. Sursele nonlactate de calciu trebuie asociate cu vitamina D, pentru a ajuta organismul să absoarbă mineralul.
Seminţele de susan
Pe lângă calciu, seminţele de susan sunt o sursă importantă de proteine, fier, magneziu, cupru, zinc, potasiu, vitamina A, E şi complexul B.
Seminţele de cânepă
Au un conţinut ridicat de proteine, acizi graşi omega 3 şi omega 6, în raportul ideal, calciu, magneziu, fibre, fier, fosfor, sodiu şi vitamina E.
Plante cu frunze verzi
Toate plantele cu frunze verzi reprezintă surse bune de calciu, aşa că nu va fi deloc complicat să le introduci în dietă. Spanac, frunze de pătrunjel, salată sunt doar câteva dintre ele. Totuşi, trebuie să ştii că de departe cea mai importantă sursă de calciu o reprezintă varza kale, 300 mg de calciu pentru o ceaşcă, dar pentru că doar o iubitoare pasionată de salată ar putea să își ia necesarul de calciu doar din aşa ceva, adăugăm şi alte surse de calciu la fel de eficiente.
Sardinele
Sardinele proaspete preparate simplu la cuptor sau pe grătar, precum şi cele conservate în ulei au o cantitate mare de calciu. Nu uita să mănânci măcar o conservă pe săptămână, amestecând-o într-o salată de crudităţi.
Nucile, migdalele, fisticul
O porție de migdale (cam cât un pumn) va furniza în afară de 250 mg de calciu și proteine, vitamina E și zinc. Poți consuma migdalele nu numai proaspete, dar și sub formă de lapte sau de făină. La fel de bune sunt și nucile pecan sau nucile de Macadamia, dar și fisticul (140 mg de calciu). Dezavantajul în cazul nucilor este că sunt și surse bogate de calorii, de aceea trebuie consumate cu moderație.
Fructe
Chiar dacă fructele nu conţin la fel de mult calciu precum legumele, există şi câteva excepţii. Portocalele, spre exemplu, oricât ar fi de surprinzător, conţin 70 mg de calciu la o ceaşcă de fruct. Prunele sunt o altă sursă de calciu deloc de neglijat, o ceaşcă de fruct având 75 mg de calciu, dar o variantă mult mai bogată în calciu o reprezintă fructele uscate, smochinele deţinând recordul, cu aproximativ 300 mg de calciu la o ceaşcă de fructe.