Salata poate asigura consumul mai multor porții (recomandate de către specialiști) de fructe și legume și poate furniza organismului o gamă variată de vitamine, nutrienți și antioxidanți. Salata verde este, în acest moment, în meniul oricărui restaurant, deci și dacă mergeți să mâncați în oraș puteți face alegeri sănătoase, iar în încercarea de a comercializa și mâncare mai sănătoasă, foarte multe lanțuri de fast-food au introdus deja în meniul zilnic salată.
Salatele înseamnă sănătate și plăcere să le consumăm: textura, mirosul și culorile ne incită toate simțurile, iar de multe ori ne oferă și o senzație răcoroasă. Salatele sunt preferate chiar și de către copii, deci sunt o alternativă perfectă dacă aceștia nu vor să consume legume altfel, iar pentru a le face mai apetisante, părinții pot adăuga în ele și fructe sau pot cere ajutorul celor mici pentru a le prepara.
Datorită beneficiilor aduse sănătății, specialiștii sunt de părere că salatele trebuie consumate, cel puțin primăvara, mult mai frecvent.
Salatele sunt foarte bogate în fibre vegetale, constituienți ce au efecte benefice asupra mai multor aspecte ale sănătății noastre decât am crede inițial. O dietă bogată în fibre poate reduce semnificativ colesterolul și poate preveni constipația, poate induce mult mai rapid senzația de sațietate și astfel vă ajută la pierderea în greutate sau la menținerea greutății în limite optime.
Salatele pot stimula tranzitul gastrointestinal, ceea ce are un important efect. Fibrele pot ameliora toleranța la glucoză și vor îmbunătăți răspunsul la insulină al organismului, pot avea efecte protectoare împotriva hipertensiunii și împotriva altor afecțiuni cardiace și uneori pot reduce riscul de apariție a cancerelor (în special al cancerelor digestive).
Mâncați salată pentru fitochimicale
Prin consumul limitat al produselor ce conțin cantități reduse de lipide monosaturate (nuci, avocado, ulei de măsline), se pare că ajutăm organismul să absoarbă anumite fitochimicale cu rol protector, cum ar fi licopenul din roșii sau luteina din legumele frunzelor.
Un studiu recent și-a propus să determine eficiența de absorbție a fitochimicalelor în organism, după ce subiecții au consumat salată, morcovi și spanac, cu și fără două linguri și jumătate de avocado. Se pare că organismul indivizilor care au consumat avocado a absorbit de opt ori mai mult alfacaroten și de peste 13 ori mai mult betacaroten (ambele fiind substanțe foarte importante în protecția împotriva bolilor cardiace și chiar a cancerului) decât organismul celor care nu au consumat avocado.
Dacă adăugăm o cantitate mică de ulei de măsline în salată, putem chiar să ne prelungim și speranța de viață, potrivit cercetătorilor italieni care au descoperit că dieta ce include ulei de măsline și legume crude poate juca un important în reducerea mortalității și creșterea speranței de viață.