0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateVitamine care îți cresc imunitatea

Vitamine care îți cresc imunitatea

Nutrienții care hrănesc organismul sunt implicați și în susținerea imunității. În caz de căderi imunitare sau în perioadele în care organismul este mai intens solicitat și își consumă resursele mai rapid decât în alte perioade, este nevoie de un aport suplimentar pe care ți-l poți asigura prin suplimente alimentare.

Vitamina C este renumită pentru efectul ei de susținere a imunității. Există mai multe modalități prin care aceasta acționează pentru a susține sistemul imunitar. Unul dintre mecanisme este acela prin care vitamina C anihilează virusurile și bacteriile. Se întâmplă așa fiindcă stimulează producția de limfocite C, celule imunitare care luptă împotriva bacteriilor, virusurilor și care pot anihila și celulele canceroase. Studiile arată că anticorpii acționează mai eficient dacă în organism există cantități suficiente de vitamina C. Mai mult, și alte substanțe utile sistemului imunitar precum interferonul, care apară organismul de virusuri și de celule canceroase se sintetizează în cantități optime doar dacă în organism există o cantitate suficientă de vitamina C.
Unii acizi graşi nesaturaţi au puterea de a creşte imunitatea atunci când sunt asociaţi cu o dietă echilibrată, și aici am evidenţia Omega 3 şi Omega 6 a căror funcţie principală este reglementarea unor celule ale sistemului imunitar. Pentru asta trebuie să introducem în dieta noastră cât mai multe semințe și nuci. Carotenoizii, care se găsesc mai ales în legumele şi fructele de culoare galbenă, portocalie şi roşie, activează sistemul imunitar rapid, îmbunătăţind apărarea organismului. În unele cazuri, când suplimentăm consumul de carotenoizi prin consumarea acestor alimente, ne pot fi de mare ajutor.
Vitamina E, care se găseşte în multe fructe și legume, îmbunătăţeşte sistemul imunitar și este, de asemenea, considerată un antioxidant. Vitamina C are un puternic efect antioxidant şi îmbunătăţeşte efectele vitaminei E, are efecte benefice în special în infecţiile respiratorii şi răceli. De aceea, nu trebuie să lipsească din alimentaţia noastră zilnică fructele şi legumele care conţin vitamina C.

Sucul de lămâie

Lămâia este printre fructele pe care le puteţi găsi în supermarket sau la piaţă, însă poate aduce beneficii uimitoare pentru sănătate. Acest fruct conţine cantităţi mari de antioxidanţi și vitamina C, care pot îmbunătăţi sistemul imunitar şi pot echilibra nivelurile alcalin/acide din organism. Ca atare, dacă beţi limonadă regulat, corpul dumneavoastră va deveni mult mai puţin sensibil la boli.

Oţetul de mere

Principalul ingredient din oţetul de mere este mărul, care conține o gamă largă de vitamine şi minerale benefice pentru organism, inclusiv calciu, potasiu, sodiu, fosfor, clor, magneziu, sulf, fier şi fluor.

Suc de afine

Sucul de afine este nu doar o băutură delicioasă, ci și o sursă puternică de vitamina C şi flavonoide, care sunt eficiente în protejarea sistemului imunitar. Sucul de afine poate ajuta, de asemenea, la prevenirea bolilor de inimă şi la îmbunătăţirea tractului urinar.

Sucul de sfeclă

Sucul de sfeclă îmbunătăţeşte nu doar sistemul imunitar. Dintre nutrienţii esenţiali prezenţi în sucul de sfeclă găsim beta carotenul, vitamina C, carotenoidele, sulf, calciu, fier, magneziu şi potasiu. Această băutură poate îmbunătăţi funcţia creierului, curăță sângele și consolidează vezica biliară şi ficatul. În general, sucul de sfeclă se consumă în amestec cu suc de mere sau de morcovi, deoarece este extrem de concentrat.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS