Infecțiile urinare sunt declanșate de acțiunea unei bacterii asupra tractului urinar. Principalele semne ale afecțiunii sunt urinările frecvente asociate cu usturimi sau cu dureri. Boala este întâlnită mai des la femei și apare din cauză că diferite microorganisme ajung la nivelul aparatului urinar, se multiplică și, în timp, perturbă funcționarea normală a rinichilor și a căilor urinare.
Bacteria E. coli, cea mai frecventă cauză
Aparatul urinar, dar și urina în sine prezintă o serie de proprietăți cu rolul de a preveni înmulțirea și diseminarea ascendentă a bacteriilor prin orificiul extern al uretrei. Aceste bacterii provin cel mai frecvent de la nivelul tractului digestiv inferior și anusului, cu care se învecinează anatomic cu deschiderea uretrei, notează clicsanatatea.ro. În 80% dintre cazuri (valabil pentru infecțiile urinare comune), bacteria implicată este Escherichia coli (E. coli), microb care se află în mod normal la nivelul colonului și anusului.
Simptome frecvente
Simptomele unei ITU variază în funcție de localizare: infecțiile urinare joase – cistite – se pot manifesta prin: durere sau arsură la urinat (disurie), urinări frecvente, senzația imposibilității de a ține urina cu ușurință sau complet, urină tulbure sau cu sânge, durere abdominală joasă, stare de rău general, subfebrilitate (37-38 grade Celsius). Infecțiile înalte (pielonefrite) prezintă simptome cu apariție rapidă: febră (peste 38 grade Celsius), frison, greaţă, vărsături, durere în spate sau laterală (de obicei pe o parte, aproximativ la nivelul taliei).
Tratarea infecției urinare – antibiotic, în cele mai multe cazuri
Dacă suspectezi apariția unei infecții, cel mai bun lucru ar fi să te prezinți la medicul tău de familie. Acesta îți va solicita efectuarea unei analize de urină – sumarul de urină – urmată uneori de o urocultură pentru a determina tipul bacteriei implicate și sensibilitatea acesteia la antibioticele uzuale (antibiograma). Tratamentul este unul antibiotic în cele mai multe cazuri, iar antibioticul este prescris de către medic, ținând cont, în principal, de rezultatul antibiogramei și de starea generală de sănătate a pacientului. În general, simptomele cedează prompt la tratamentul corect, dar, în ciuda acestui fapt, trebuie respectată cu strictețe durata de tratament indicată de medic, durată care poate varia de la trei până la mai multe zile în cazul infecțiilor repetate sau complicate. ITU severe pot necesita spitalizare și tratament antibiotic injectabil.
Coada-calului și afinele, efecte antibacteriene
Afinele au virtuți terapeutice. Proantocianinele, substanțe valoroase din compoziția fructelor, au efect antibacterian, mai ales contra E. Coli, care este responsabilă pentru majoritatea cistitelor, și previn aderența bacteriilor la pereții tractului urinar. Urmează o cură cu fructe proaspete, 300-500 g zilnic, sau poți să le consumi uscate, câte 100 g în fiecare zi.
Datorită acțiunii calmante și dezinfectante, decoctul de coada-calului trebuie și el trecut pe lista cu leacuri ce te scapă de infecțiile urinare. Îl prepari din 5 grame de plantă la 250 ml de apă, fierbi 10 minute și bei amestecul zilnic, cel puțin 20 de zile.
Ajută și băile locale cu mușețel
Ca să scapi de durerile provocate de infecțiile urinare, ai grijă și la igiena intimă. Usturimile de la urinare se mai liniștesc dacă te speli în zona genitală cu o infuzie de mușețel.
Ceaiul de merișor curăţă vezica
Frunzele de merișor sunt de mare ajutor dacă vrei să reduci din simptomele deranjante ale infecțiilor urinare. Ele conțin substanțe antibacteriene și antimicotice, care țin piept bacteriilor din vezica urinară și creează un mediu nefavorabil înmulțirii acestora. Ceaiul binefăcător se face din două lingurițe de merișor la 100 ml de apă. Bei în fiecare zi câte două căni cu ceai de merișor, timp de zece zile.
Cum previi infecția urinară
Consumă o cantitate mare de lichide, mai ales apă plată, și menține o igienă intimă exemplară. Totodată, evită produsele igienice și cosmetice potențial iritante. Utilizatul deodorantelor, al pudrei de talc şi al gelurilor de duş în regiunea genitală pot irita uretra. De asemenea, alimentele picante și cafeaua sunt iritante uretrale.