0.6 C
Craiova
marți, 26 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCum ne protejăm de caniculă?

Cum ne protejăm de caniculă?

Prognoza meteo anunţă temperaturi în de peste 30ºC în perioada următoare. În aceste condiții, este bine sa tineti cont de recomandarile specialistilor pentru a preveni incidentele determinate de temperaturile extreme.

Evitaţi, pe cât posibil, expunerea prelungită la soare între orele 11 – 18. Purtaţi pălării de soare, haine lejere şi ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceţi duşuri calduţe, fără a vă şterge de apă. Beţi zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aştepta să apară senzaţia de sete. 

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de lupta a organismului împotriva căldurii.

Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeina (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri racoritoare carbogazoase) deoarece acestea sunt diuretice.

Consumaţi fructe şi legume proaspete (pepene galben, roşu, prune, castraveţi, roşii) deorece acestea conţin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeaşi hidratare ca şi un pahar de apă.

Evitaţi activitaţile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, gradinarit etc.).

Aveţi grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilităţi) oferindu-le, în mod regulat lichide, chiar dacă nu vi le solicită.

Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depaşeşte 32º Celsius.

Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

Cum putem să limităm creşterea temperaturii în locuinţe:

Inchideţi ferestrele expuse la soare, trageţi jaluzelele şi/sau draperiile;

Ţineţi ferestrele închise pe toată perioada cât temperatura exterioară este superioară celei din locuinţă.

Deschideţi ferestrele seara târziu, noaptea şi dimineaţa devreme, provocând curenţi de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuinţă.

 Stingeţi sau scadeţi intensitatea luminii artificiale.

Închideţi orice aparat electro-casnic de care nu aveţi nevoie.

Cum protejăm sugarii si copiii mici

Pentru sugari si copiii mici, realizarea unui ambient cat mai normal, ferit de caldura, umiditate excesiva si curenti de aer.

Sistemul de alimentatie avut pana in acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi in aceasta perioada.

Se va realiza hidratarea corespunzatoare, iar pentru sugari mama va alapta ori de cate ori sugarul solicita.

Copilul va fi imbracat lejer, cu hainute din materiale textile vegetale comode. El nu va fi scos din casa decat in afara perioadelor caniculare din zi, si obligatoriu cu caciulita pe cap. Copiii vor primi apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai foarte slab indulcit, fructele proaspete si foarte bine spalate. Mamele care alapteaza trebuie sa se hidrateze corespunzator cu apa plata sau apa cu proprietati organoleptice corespunzatoare, ceai slab indulcit, sucuri naturale de fructe facute in casa fara adaus de conservanti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS