4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlergia solară - cum o ții sub control

Alergia solară – cum o ții sub control

Alergia solară descrie o serie de afecțiuni caracterizate de apariția unei erupții pruriginoase în urma expunerii la soare.

Cea mai comună formă de alergie solară este erupția polimorfă la lumină sau prurigo-ul estival, care apare la prima expunere la soare din an. Aceasta se ameliorează pe durata verii, odată ce pielea se obișnuiește cu nivelurile mai ridicate de radiații ultraviolete, notează clicksanatate.ro.

Dermatita crește riscul de alergie solară

Există anumiți factori de risc pentru apariția alergiilor solare. Unii oameni sunt alergici la soare din naștere, pe când alții se confruntă cu simptome numai atunci când sunt expuși la anumite substanțe și apoi la soare sau la anumite medicamente, precum antibioticele sau antiinflamatoarele nesteroidiene. Cazurile ușoare de alergie la soare se tratează fără tratament de la medic, pe când cele mai severe trec cu creme sau steroizi orali. Din categoria de risc fac parte și cei cu dermatită sau copiii care un părinte alergic la soare.

Cum recunoşti alergia solară

Prurigo-ul estival produce o erupție cutanată sau arsura în primele două ore după expunerea la soare. Erupțiile cutanate apar de regulă pe zonele cele mai expuse, precum gât, piept, brațe și picioare. În plus, pot apărea și frisoane, cefalee, greață și stare de rău. În cazuri rare, pot apărea vezicule mici, pline cu lichid.
Erupția se manifestă prin pete (macule) de culoare roșie. În unele cazuri, erupția cutanată se extinde și pe pielea acoperită de îmbrăcăminte. Deoarece erupția fotoalergică este o formă de hipersensibilitate întârziată, simptomele apar la una sau două zile după expunerea la soare.

Cum se pune diagnosticul

Dacă te confrunți cu urticarie sau vezicule pline cu lichid, mergi la medic pentru diagnostic. Uneori, pot fi necesare teste suplimentare. Este vorba de o biopsie cutanată, teste de sânge pentru a exclude lupusul eritematos sistemic, o testare la lumina ultravioletă sau fototestarea, care verifică reacția pielii la anumite lungimi de undă ale luminii UV.

Măsuri de prevenție

Înainte de a ieși din casă, aplică protecție solară cu factor de protecție solară (SPF) de cel puțin 30, cu un spectru larg de protecție împotriva razelor ultraviolete A și ultraviolete B.
Folosește protecție de soare și pe buze. Acesta ar trebui să aibă SPF 30+. Limitează timpul petrecut în aer liber între orele 10.00 și 16.00. Poartă ochelari de soare cu protecție împotriva luminii ultraviolete. Îmbracă pantaloni lungi, tricouri cu mâneci lungi și acoperă-ți capul cu o pălărie cu borul larg.
Dacă iei un medicament pe baza de prescripție medicală și obișnuieșți să petreci mult timp în aer liber, discută cu medicul dacă trebuie să-ți câteva măsuri preventive în perioada expunerii la soare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS