9 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateVirusul West Nile. Cum ne protejăm?

Virusul West Nile. Cum ne protejăm?

Virusul West Nile. Cum ne protejăm Virusul West Nile (VWN) aparține familiei Flaviviridae și este un membru al complexului de flavovirusuri transmise de artropode, din care face parte și virusul encefalitei japoneze. Virusul West Nile (VWN) poate infectă oameni, păsări, țânțari, cai și alte mamifere, dar transmiterea se face numai prin înțepătura de țânțar. Peste 110 specii de păsări pot fi infectate cu virusul West Nile, scrie cdt-babes.ro.

Cum ne protejăm ?

Când există riscul unei infecții cu virusul West Nile, prevenția este cea mai bună alternativă. Prevenirea intepaturilor de țânțar reduce riscul de a face această boală, împreună cu alte boli pe care țânțarul le transmite. Putem să luăm următoarele măsuri de bun-simt.

Evitarea intepaturilor de țânțar

Trebuie să folosim pe pielea expusă a substanțelor care resping insectele când suntem în aer liber. Chiar dacă ieșim afară pentru scurt timp, poate fi suficient pentru a fi înţepaţi de țânțari.
Când starea vremii permite, purtarea unei îmbrăcăminți cu mâneci lungi, a pantalonilor lungi și a ciorapilor pot reduce riscul de înțepături când ne aflăm în exterior.

Țânțarii pot înțepa și prin haine, așa încât aplicarea de substanțe care resping țânțarii pe baza de pemetrhin pe suprafață hainelor poate asigura un grad suplimentar de protecție. Substanțele pe baza de permethrin nu se aplică direct pe piele. Nu este necesară aplicarea substanțelor care resping insectele pe pielea acoperită de haine.


Intervalul dintre apusul și răsăritul soarelui este perioada de activitate maximă pentru majoritatea speciilor de țânțari. Este important să avem grijă să folosim substanțe care resping insectele și îmbrăcămintea cu mâneci lungi e bine să o purtăm mai ales seară și dimineață – sau să evităm activitățile în aer liber în acest interval.

Eliminarea țânțarilor de la locul de muncă, locuințe și din locurile de joacă

Țânțarii își depun oale în apă stătătoare. Putem limita înmulțirea țânțarilor reducând locurile în care băltește apă din jurul caselor, blocurilor și din subsolurile blocurilor.
Unii țânțari au tendința să între în casă. Îi putem împiedică verificând integritatea plaselor contra insectelor.
Important de reținut : Probabilitatea că o persoană să se îmbolnăvească de la o singură înțepătura de țânțar este redusă. Riscul de îmbolnăvire severă și deces este cel mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiențe imune, deși infecția poate apărea la orice vârstă.

Cum se manifestă infecţia cu Virusul West Nile

Manifestările infecției cu Virusul West Nile (VWN) sunt diverse, de la cele asemănătoare unei simple răceli până la semne de meningo-encefalită. Semne de alarmă care impun prezentarea la medic sunt :

  • febra ridicată însoțită de durere de cap intensă
  • vărsături
  • stare generală alterată
  • sensibilitate crescută la lumină

Dr. Tatiana Carata-Dejoianu – Medic specialist Medicina generala si Epidemiologie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS