2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAparatură de un milion de euro, achiziţionată de Spitalul Militar Craiova

Aparatură de un milion de euro, achiziţionată de Spitalul Militar Craiova

Înfiinţat în urmă cu mai bine de un secol, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja“ din Craiova este una dintre unitățile medicale de bază ale Olteniei. În 2018 aici au fost consultaţi peste 93.000 de pacienţi, iar gradul de adresabilitate creşte de la un an la altul. Acest lucru se datorează aparaturii de ultimă generaţie, precum şi profesionalismului medicilor care au reuşit performanţe unice în medicina din Oltenia.

La Spitalul Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja“ se face implant de cristalin, iar de curând s-a reuşit vizualizarea sistemului venos cu ajutorul computerului tomograf. Cele mai noi aparate achiziţionate de această unitate sanitară sunt un oteodensitometru, un mamograf şi un litotritor, în valoare de un milion de euro.

Aflaţi mai multe detalii din interviul pe care ni l-a acordat colonel medic Iulian Meşină, comandantul Spitalului Militar.

Gazeta de Sud: Cum este structurat Spitalul Militar de Urgență „Dr. Ștefan Odobleja“ din Craiova?
Iulian Meşină: Spitalul este compus din două secţii mari – Secţia de Medicină Internă şi Secţia de Chirurgie, Compartiment primiri urgențe (CPU), trei laboratoare – Laboratorul de analize medicale, laboratorul de radiologie și Laboratorul de anatomie patologică.

În cadrul fiecărei secţii sunt mai multe compartimente. Compartimentele ORL, Oftalmologie, Ortopedie și Ginecologie fac parte din Secţia de Chirurgie, iar celelalte compartimente – Cardiologie, Diabet Zaharat și Nutriție, Neurologie și Dermato-Venerologie – fac parte din Secţia Medicină Internă.

Avem şi trei compartimente independente, cel de Boli Infecţioase, Pneumologie și Psihiatrie. Construcţia pavilioanelor spitalului a fost început în anul 1881, când Ministerul de război a cumpărat de la Maria Poenaru terenul pe care ne desfășurăm şi astăzi activitatea, teren viran la acel moment.

În perioada 1885 – 1889 s-a dat în folosinţă pavilionul chirurgical. Din anul 1990 a devenit pavilion medical, unde acum funcţionează Secţia de Medicină Internă.

Ion Vercescu a fost printre cei mai de seamă chirurgi ai armatei – este şi un procedeu care îi poartă numele – în perioada 1880 – 1916. Actuala titulatură de Spital Militar o are din 1927.

93.665 de consultaţii în 2018

GdS: Care este gradul de adresabilitate şi câţi pacienţi deserveşte anual?
I.M.: Capacitatea spitalului este de 200 de paturi, din care 192 destinate spitalizării continue. În 2018, în ambulatoriul integrat am acordat 93.665 de consultaţii. Avem patru judeţe arondate – Dolj, Olt, Gorj și Mehedinți. În 2018 am avut 6.851 de internări în spitalizare continuă şi 4.922 în spitalizare de zi, fiind pe un trend ascendent de la an la an.
GdS: Care sunt compartimentele cele mai solicitate?
I.M.: Avem o adresabilitate foarte bună la oftalmologie, unde se face implant de cristalin precum și la urologie unde în anul 2018 am achiziționat și pus în funcțiune un aparat pentru litotriție.

Dotări de ultimă generaţie

GdS: Care sunt cele mai noi aparate achiziţionate de Spitalul Militar?
I.M.: În fiecare an achiziţionăm aparatură nouă. Ultimele aparate achiziţionate în anul 2019 sunt un osteodensitometru şi un mamograf în cadrul laboratorului de radiologie, pe care urmează să le punem în funcţiune până în luna septembrie, precum și un litotritor utilizat de către medicul urolog.

Aceste aparate au fost achiziţionate cu bani de la bugetul de stat, fonduri alocate prin Ministerul Apărării Naţionale. Valoarea lor este de aproximativ un milion de euro. Computerul tomograf funcţionează din 2017 în cadrul Spitalul Militar Craiova (Foto: Lucian Anghel)


GdS: Necesitatea extinderii a venit ca urmare a gradului mare de adresabilitate?
I.M.: Ţinând cont că în zonă avem brigada multinaţională sud-est şi bazele NATO/ SUA de la Deveselu, extinderea a apărut și ca o necesitate a Armatei.

Performanţă unică în medicina militară

GdS: Spitalul Militar este dedicat exclusiv cadrelor militare sau poate deservi şi civili?
I.M.: Pentru cadrele militare executăm controalele medicale periodice obligatorii. În rest, la spital se acordă asistență medicală de specialitate tuturor asiguraților în conformitate cu prevederile contractului cadru.

Computerul tomograf funcţionează din 2017 în cadrul Spitalul Militar Craiova (Foto: Lucian Anghel)

Primim pe oricine, nu numai militari. Pentru tinerii care doresc să urmeze cursurile instituțiilor militare, de exemplu Liceul Militar din Craiova, apărut de curând în garnizoană, facem controale medicale necesare înscrierii la acestea.
GdS: De curând s-a reuşit o performanţă medicală cu computerul tomograf achiziţionat în 2017.
I.M.: Computerul tomograf funcţionează din 2017, iar de curând am reuşit vizualizarea sistemului venos prin injectarea unei substanţe de contrast. Este prima intervenţie de acest gen în medicina militară din zonă, vizualizarea sistemului venos cu ajutorul CT-ului. A apărut această necesitate şi este meritul echipei medicale că s-a reuşit. În laborator avem analizoare de ultimă generaţie şi în fiecare an mai achiziţionăm, în funcţie de necesităţi. Majoritatea sunt cumpărate cu fonduri de la bugetul Ministerul Apărării Naționale, dar şi din fondul propriu de dezvoltare.


GdS: Cât de mult schimbă aparatura performantă calitatea actului medical?
I.M.: Fiind aparatură de ultimă generaţie, aceasta poate asigura o paletă mai mare de servicii medicale, iar timpii de așteptare s-au redus substanțial, în special la Laboratorul de analize medicale.
GdS: Este suficient numărul de medici, având în vedere gradul mare de adresabilitate?
I.M.: La momentul actual avem mai multe compartimente care funcționează cu un singur medic, dar în viitor intenționăm să dublăm numărul acestora și să încadrăm medici în alte specilități, cum ar fi Oncologia, Nefrologia și Gastroenterologia.

6.000 de pacienţi pe an la Urgenţă

GdS: Vorbind de Urgenţă, câte cazuri aveţi pe zi?
I.M.: Pe an, sunt tratați aproximativ 4.000 de pacienţi. Nu avem însă posibilitatea să rezolvăm toate cazurile în unitatea noastră. Nu avem, spre exemplu, chirurgie plastică. Nu putem rezolva cazurile de infarct întrucât nu avem clinică de cardiologie intervenţională. Unde nu avem specialităţi, pacienţii sunt transferați Spitalului Clinic Judeţean de Urgență Craiova.
GdS: În ultimul timp, tot mai mulţi medici cad victime oboselii. Care credeţi că este cauza şi cum se poate preîntâmpina acest fenomen?
I.M.: Mulţi medici neglijează să îşi facă ei controalele periodice. Dacă şi-ar face controalele medicale şi ar observa că au o stare de sănătate precară, ar avea posibilitatea să îşi programeze gărzile în funcţie de posibilităţi. Medicul are o gardă obligatorie pe lună, pentru restul poate opta, în funcție de starea lui de sănătate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS