0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateÎntreruperi de sarcină la cerere nu se fac în cinci spitale din Oltenia

Întreruperi de sarcină la cerere nu se fac în cinci spitale din Oltenia

Un raport privind „Avortul la Cerere în România 2019” a fost publicat astăzi de edupedu.ro. Raportul a fost realizat înaintea sărbătorilor de Paște de Centrul FILIA, în parteneriat cu ECPI. Concluzia a fost că în 51 de spitale, din 29 de județe, nu se fac întreruperi de sarcină la cerere, potrivit www.edupedu.ro.
Întreruperi de sarcină la cerere nu se fac în cinci spitale din Oltenia. Acestea sunt: Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Spitalul Orășenesc Rovinari, Spitalul Județean de Urgență Slatina, Spitalul Municipal Caracal, Spitalul Orășenesc Corabia.

Medicii amintesc faptul că nu există educație sexuală obligatorie în școli, deși 76% dintre români consideră că ar trebui să fie predată. În plus, această problemă survine pe fondul lipsei unui program național de contracepție și planning familial care să asigure în mod gratuit accesul femeilor la metode contraceptive.
Autorii studiului menționează că au contactat 158 de spitale publice care au infrastructura necesară pentru a face întreruperi de sarcină.

Concluziile raportului

Concluziile raportului „Avortul la Cerere în România 2019” sunt următoarele:

  • Se fac întreruperi de sarcină în orice perioadă a anului în 40 de spitale din 24 de județe, niciunul din București (25.3% din spitalele care au răspuns).
  • Nu se fac întreruperi de sarcină la cerere în timpul sărbătorilor religioase în 36 de spitale din 19 județe (22.7% din spitalele care au răspuns).
  • Nu se fac deloc întreruperi de sarcină la cerere în 51 de spitale din 29 de județe (32.2% din spitalele care au răspuns).
  • Nu s-auputut primi mai multe informații prin telefon în 31 de spitale (19.6% din spitalele care au răspuns)”.

Lista completă a unităților medicale în care NU se fac deloc întreruperi de sarcină o puteţi găsi pe www.edupedu.ro.

Legislația din România permite accesul femeilor la serviciile de întrerupere de sarcină, la cerere sau în scop medical. Întreruperea de sarcină la cerere, care se poate efectua conform legii până la 14 săptămâni, este un serviciu care nu este suportat de asigurarea de sănătate, fiind plătit de pacientă. Întreruperea sarcinii din motive medicale, sau avortul terapeutic, cum este menționat în lege, este un serviciu gratuit, decontat de stat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS