0.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicul - ales de pacient sau pacientul - ales de medic?

Medicul – ales de pacient sau pacientul – ales de medic?

Din ce în ce mai mulţi medici cad victime suprasolicitării. Mulţi dintre ei se împart între sistemul public şi cel privat, iar programul lor depăşeşte cu mult numărul de ore de lucru. Cu toate acestea, nu îşi pot refuza pacienţii. Şi totuşi, cum este normat numărul de pacienţi pe care îl poate avea un medic? Cum se face selecţia bolnavilor? Cine alege: medicul sau pacientul? Sunt întrebări la care încercăm să răspundem în acest articol.

Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Craiova asigură asistenţă medicală de specialitate pentru circa 300.000 de locuitori din Craiova, dar şi din judeţele limitrofe. Cea mai mare unitate sanitară din Oltenia dispune de 1.518 paturi de spitalizare continuă şi 38 de spitalizare de zi. Peste 400 de medici îşi desfăşoară activitatea aici şi se pun în slujba pacienţilor.
Mulţi dintre bolnavi aleg medicii, sunt însă şi situaţii în care selecţia se face de către şefii de secţie. Practic, totul porneşte de la internare.

Cum se fac internările

Fiind spital de urgenţă, internările în SJU Craiova se fac în două moduri: fie prin Unitatea de Primiri Urgenţă, unde bolnavul se prezintă fără să aibă bilet de trimitere de la medicul de familie sau să deţină calitatea de asigurat, fie prin ambulatoriul integrat al spitalului, prin cabinetul care are corespondent în secţia cu paturi.
În situaţia în care pacientul ajunge în Urgenţa spitalului, internarea lui se decide de către medicul de medicină de urgenţă împreună cu medicul de specialitate. Acesta ajunge în secţia de specialitate – oricare ar fi ea -, iar a doua zi dimineaţa, la raportul de gardă, medicul-şef de secţie repartizează pacientul la unul dintre cadrele medicale din clinica respectivă.

Pacientul are libertatea de a-şi alege medicul

Prin ambulatoriul integrat, pacientul vine cu bilet de trimitere de la medicul de familie, iar dacă se stabileşte că trebuie internat, el ajunge în secţie fie la medicul care l-a consultat în ambulatoriu, fie şeful de secţie îl repartizează unui alt medic. Pacienţii au libertatea de a alege medicul. Trebuie respectate nişte reguli, însă. Pentru fiecare medic sunt normate şi repartizate un anumit număr de paturi, iar dacă numărul de pacienţi depăşeşte numărul de paturi pe care îl are repartizat medicul respectiv, acel pacient poate ocupa un pat din aria unui medic care nu are o adresabilitate foarte mare în acea perioadă. Important este însă ca numărul de paturi din secţie să nu fie depăşit de numărul de pacienţi. În cazul în care o secţie este supraaglomerată, pacienţii cronici pot fi reprogramaţi, prioritate având pacienţii cu afecţiuni acute sau care ajung în secţie în regim de urgenţă.

Cum se stabilesc intervenţiile chirurgicale

La SJU Craiova, proporţia urgenţelor depăşeşte numărul pacienţilor cronici, majoritatea internărilor făcându-se prin urgenţă. În ceea ce priveşte intervenţiile chirurgicale, medicul-şef de secţie face programarea acestora. Sunt protocoale, în funcţie de care se programează operaţiile, prioritare fiind cele în regim de urgenţă, pentru care se intervine imediat. În cazul în care vorbim de intervenţii chirurgicale programate, dacă un medic este supraaglomerat, şeful de secţie poate decide să repartizeze din pacienţii acestuia altui cadru medical.
În cazul în care pacientul ţine neapărat să fie operat de către medicul respectiv, el poate fi trecut pe o listă de aşteptare.

Gărzi cu medici din alte spitale

Regulamentul de organizare a timpului de muncă pentru spitale prevede ca activitatea unui medic să fie de şapte ore, împărţite astfel: şase ore dimineaţa şi o gardă obligatorie. Garda obligatorie reprezintă 18 ore. Asigurarea continuităţii activităţii se face prin linie de gardă retribuită. Pentru această linie de gardă, medicii au încheiate contracte individuale de muncă cu timp parţial. Practic, există două tipuri de contracte: contractul de muncă cu normă întreagă, care include garda obligatorie, precum şi un al doilea contract pentru gărzile efectuate pentru asigurarea continuităţii. Gărzile se împart de către medicul-şef de secţie în funcţie de numărul de zile din lună şi de numărul de medici din secţie. Sunt specialităţi unde, din cauza numărului mic de medici, cadrelor medicale le revine un număr mai mare de gărzi.

Cadrele didactice ce deţin grad de conferenţiar, de profesor universitar nu trebuie să facă gardă, nici măcar cea obligatorie. Programul lor este şapte ore zilnic. Şi gravidele sau persoanele care obţin certificat de la comisia de expertiză sau cele cu handicap de grad trei sunt scutite de gărzi. Pentru ceilalţi medici, şeful de secţie stabileşte graficul de gărzi, iar ei au obligaţia de a-l respecta. Refuzul medicilor de a-l respecta constituie abatere disciplinară.
Reprezentanţii SJU Craiova spun că există posibilitatea legală de a include în liniile de gardă şi medici din afara unităţii, fără costuri suplimentare.
Din 2017, orele de gardă constituie vechime în muncă. Un medic, chiar dacă nu are un contract de muncă cu normă întreagă, şi singurul contract de muncă este cel de gardă, acele ore de gardă reprezintă vechime în muncă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS