1.7 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMedic craiovean, vorbeşte despre pacienţii sub acoperire

Medic craiovean, vorbeşte despre pacienţii sub acoperire

Un doctor din Craiova a adresat, astăzi, o petiţie Colegiului Medicilor, prin care cere să ia poziţie cu privire la măsura luată de Ministerul Sănătăţii de a trimite pacienţi sub acoperire în spitale. Doctorul consideră că s-au adus prejudicii de imagine corpului medical.

Medicul Livia Davidescu, din Craiova, a reacţionat după ce ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a spus că a trimis în unităţile sanitare „pacienţi sub acoperire” pentru a descoperi neregulile din spitale. Medicul spune că până acum acţiunea Ministerul Sănătăţii nu a avut rezultate. „Important este că această campanie este total ineficientă şi nu a depistat niciun medic care a luat şpagă în trei săptămâni. Doar a adus prejudicii corpului medical. Ne simţim neapreciaţi”, a declarat Livia Davidescu, potrivit Mediafax.

„Petiţia a fost formulată de mine în această dimineaţă şi sunt 125 de semnatari în doar câteva ore. Colegiul Medicilor prin statut este cel ce apără demnitatea profesiei de medic. Este interfaţa dintre medici şi societate, dintre medici şi autorităţile naţionale şi internaţionale. Colegiul Medicilor este îndreptăţit să ne apere, instituţional. Şi să creeze cadrul desfăşurării unei activităţi medicale optime, nu într-un climat total nefavorabil, încărcat de tensiune socială, ca acum. Are jurişti care trebuie sa spună Ministerului Sănătăţii că acţiunea „pacientul acoperit“ încalcă principiile legalităţii”, a mai precizat medicul Livia Davidescu.

O adversitate crescută din partea populaţiei

Petiţia adresată Colegiului Medicilor ne arată că singurul rezultat al acţiunii „pacienţi sub acoperire” este creşterea adversiunii populaţiei faţă de medici.

„În aceste zile, Ministrul Sănătăţii iniţiază acţiuni anti-corupţie în sectorul sanitar, prin introducerea de pacienţi acoperiţi care să depisteze persoanele care condiţionează actul medical. Principiul este unul corect, dar modul de operare încalcă însă Noul Cod de Procedură Penală, respectiv art.101, alin.3. În acest context, demersul anti-corupţie este pus serios sub semnul întrebării, tocmai de către cei îndreptăţiti să apere legalitatea, fiind perfect inutil, dovadă faptul că în cele 3 săptămâni de când a fost implementat nu a generat niciun rezultat legal, nefiind făcut public nicio inculpare a vreunui medic pentru infracţiuni de corupţie. Singurul rezultat palpabil, pe care îl resimţim cu toţii este o adversitate crescută din partea populaţiei, care ne priveşte acum în lumina sugerată de Ministerul Sănătăţii, aceea a unui corp profesional profund corupt, având o singură motivaţie, cea obţinerii de avantaje materiale”, scrie în petiţia adresată Colegiului Medicilor.

Potrivit acesteia, prejudiciul de imagine pe care această măsură îl aduce corpului medical este „incomensurabil”, iar impactul pe termen lung este imposibil de calculat:

„Pe termen scurt vă aducem la cunoştinţă faptul că agresiunile asupra corpului medical au crescut exponenţial. Iar în foarte multe situaţii actul medical se desfăşoară sub teroare. Mai cu seamă în serviciile de gardă, sufocate de fluxul enorm de pacienţi ce se prezintă în camerele de gardă!”.

Poziţionare urgentă şi fără echivoc

Iniţiatoarea petiţiei cere Colegiului Medicilor să reacţioneze la măsura lansată de Ministerul Sănătăţii. „Cerem imperios preşedintelui CMR, domnului Doctor Borcean, poziţionarea urgentă şi fără echivoc vis a vis de abuzurile la care suntem supuşi! Lipsa sa de reacţie încurajează aceste abuzuri, iar neexercitarea atribuţiilor sale vulnerabilizează ireversibil breasla”, se mai arată în petiţie.

CMR face următoarele precizări legate de afirmaţiile aparute în spaţiul public ale doamnei ministru al Sănătăţii, Sorina Pintea şi ale domnului ministru al Finanţelor publice, Eugen Orlando Teodorovici:

„Iată că, în interval de o săptămână, în mediile de informare au apărut declaraţii, mai întâi ale ministrului de Finanţe, Eugen Teodorovici şi apoi ale ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, care au produs indignare în rândul medicilor. Primul dintre ei, ministrul Teodorovici a declarat într-o conferinţă ca „ceea ce lipseşte în sistemul sanitar, este calitatea umană 100% din populaţie ar spune acelaşi lucru”

Aş insista pe calitatea umană şi profesională

Gheorghe Borcean, preşedinte CMR, spune că în locul Sorinei Pintea, el ar insista să vorbească despre programele şi proiectele de succes pe care le-a înfăptuit Ministerul Sănătăţii. Astfel, el ar insista pe calitatea umană.

În locul doamnei ministru aş insista să vorbesc despre programele şi proiectele de succes pe care le-a înfăptuit Ministerul Sănătății, aş vorbi despre creşterea substanţială a bugetului pentru investiţii şi, cu siguranţă, aş insista asupra a ceea ce este mai valoros în sistemul sanitar şi pe care acesta se sprijină. Concret, aş insista pe calitatea umană şi profesională a medicilor. Poate este prea greu pentru autorităţi să-şi nuanţeze poziţia sau chiar să retracteze afirmaţiile. Dar medicii din România aşteaptă acest lucru şi ar fi bucuroşi să vadă că acest lucru s-a întâmplat.” dr. Gheorghe Borcean, preşedinte CMR

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a declarat, astăzi, pentru MEDIAFAX, că măsura care vizează trimiterea unor „pacienţi sub acoperire” în spitale „nu este o vânătoare de vrăjitoare”. Aceasta va funcţiona ca o analiză în urma căreia, dacă se vor găsi nereguli, se va întocmi un raport înaintat spitalului.

Autor: Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS