3.1 C
Craiova
luni, 25 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateAlimentele pe care trebuie să le eviţi când alăptezi

Alimentele pe care trebuie să le eviţi când alăptezi

Laptele matern este cel mai bun aliment pentru bebelușul tău. Dacă te-ai hotărât să alăptezi, atunci trebuie să înțelegi foarte bine că tot ceea ce mănânci poate afecta organismul tău și pe cel al micuțului tău. O alimentație sănătoasă este extrem de importantă pentru mamele care alăptează! Pentru că unele produse pot modifica gustul laptelui, iată ce trebuie să nu mănânci când alăptezi.

Laptele matern este o substanță complexă, compusă din peste 200 de elemente diferite, care variază de la mămică la mămică, dar și de la alăptare la alăptare, pentru aceeași persoană.
Nu e nevoie să ții o dietă specială când alăptezi, dar meniul tău trebuie să fie echilibrat din punct de vedere nutrițional.

Asta înseamnă că este bine să mănânci cât mai multe fructe, de preferabil de sezon, și legume. Însă, în meniul zilnic trebuie să se regăsească și cerealele integrale, cum sunt ovăzul, orezul brun și pâinea etichetată integrală.

Proaspetele mămici au nevoie și de proteine slabe (pui, ouă, linte și carne de vită) și grăsimi sănătoase. Acestea se găsesc în uleiul de măsline, nuci, semințe, avocado și peşte (somon sau macrou). Se poate întâmpla ca din când în când bebelușul să fie agitat la sân sau să aibă gaze după ce consumi anumite produse. Cel mai bine ar fi să le eviți câteva zile, recomandă clicksanatate.ro

Alimente bogate în cofeină

Majoritatea mamelor care alăptează pot consuma cofeină cu moderație. Nu mai mult de 200-300 de miligrame pe zi sau aproximativ două-trei căni de cafea.

Deși nu există dovezi care să ateste că o cantitate mare de cofeină reduce fluxul de lapte, este bine să urmărești cum reacționează bebelușul după ce consumi cafea, notează clicksanatate.ro. În cazul în care este activ, alert sau agitat, poate fi suprastimulat de cofeină.

Copiii ale căror mame au evitat cofeina complet în timpul sarcinii par să reacționeze mai mult la cofeină când aceasta face din nou parte din dieta mamei.

Cofeina este prezentă și în ceaiuri precum cel verde, negru, medicamente, ciocolată, anumite produse pe bază de plante și suplimente și băuturi energizante. 

Pești contaminați cu mercur

Peștele este o sursă importantă de nutrimenţi, de la proteine ​​la acizi grași. Nu evita toți peștii, ci doar pe aceia despre care se știe că sunt contaminați cu o cantitate mare de mercur. Printre aceștia se numără: rechinul, tonul alb, peștele spadă și macroul.

Îndulcitori artificiali

Sunt puține cercetări cu privire la impactul pe care îndulcitorii artificiali îl au asupra alăptării. Prin urmare, se recomandă ca femeile care alăptează să utilizeze îndulcitori artificiali cu prudență, inclusiv zaharină. În schimb, pot opta pentru miere și sirop de arțar 100% pur și zahăr de trestie, cu moderație.

Alcool

Academia Americană de Pediatrie susține că femeile care alăptează trebuie să limiteze consumul de alcool și că alăptarea ar trebui să aibă loc după două ore de la ingerarea băuturii. Cercetările actuale arată că administrarea a una-două băuturi ocazionale nu pare să dăuneze copilului.

Consumul zilnic de alcool diminuează reflexul de ejecție a laptelui și poate duce la apariția unor întârzieri în dezvoltarea abilităților motorii ale bebelușului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS