0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCare este profilul psihologic al unui psihopat

Care este profilul psihologic al unui psihopat

Cazul din Caracal a revoltat o ţară întreagă prin detaliile şocante care ies, treptat, la iveală. Pentru că numai o fiinţă umană cu o minte tulburată ar putea fi în stare să producă o asemenea nenorocire unei persoane nevinovate, încercăm să desluşim profilul psihologic al unui psihopat.

Psihopatia este o boală psihică, caracterizată prin tulburări de afectivitate, de comportament şi de caracter, ce are ca semnalmente lipsa totală a empatiei, a sentimentului de vinovăţie sau a remuşcărilor.

„Din perspectivă psihologică, se poate considera că vorbim despre o moştenire genetică, mai poate fi vorba despre o copilărie traumatică sau despre anumite evenimente extrem de traumatizante. De foarte multe ori putem vorbi despre o relaţie disfuncţională cu persoanele care ar trebui să îi ofere dragoste şi afecţiune, cum ar fi părinţii, fraţii, prietenii de joacă, partenerul de viaţă. Însă, de multe ori, tocmai în relaţiile cu aceste persoane se întâmplă marile drame, abuzuri, traume, accidente ce pot declanşa o psihopatie. Când discuţi cu un psihopat, acesta va căuta tot timpul vinovaţi pentru situaţia în care se află el şi este foarte greu de demonstrat dacă o face pentru a te manipula, manipularea fiind principala lui formă de comunicare”, spune psihoterapeutul Constantin Cornea, citat de csid.ro.

Caracteristicile unui psihopat

Anumite tulburări de personalitate pot transforma individul într-o adevărată maşinărie de ucis, violat, maltratat. Atât timp cât vorbim despre fapte săvârşite în urma unui plan diabolic, compus din mai mulţi paşi, este evident că vorbim despre o formă de psihopatie, spune medicul Constantin Cornea. Principalele caracteristici ale unui psihopat sunt: tendinţa de a viola drepturile altora, lipsa regretului că a făcut rău altora, impulsivitate. Un psihopat minte şi fură în mod repetat, nu se poate adapta şi nu îşi poate menţine prietenii.
Un psihopat este axat pe propriile dorinţe şi nu poate manifesta empatie sau emoţie pentru ceilalţi. El nu ţine cont de norme şi reguli, având o puternică înclinaţie spre a comite infracţiuni.

Cum acţionează un psihopat?

Fiind în permanenţă în căutarea unor oameni pe care să îi înşele, psihopaţii au în plan trei faze, adaugă psihoteraputul Constantin Cornea. Prima este faza de evaluare. Unii psihopaţi sunt prădători oportunişti şi agresivi, aşa cum se pare că a fost şi personajul din Caracal, ce profită de orice persoană pe care o întâlnesc. Alţii îşi aşteaptă victima perfectă.
A doua fază este cea de manipulare. Dacă identifică o posibilă victimă, psihopatul face totul pentru a o manipula. Pentru asta minte cu uşurinţă, căutând punctele slabe ale victimelor. Uneori se poate victimiza doar pentru a-şi putea atinge scopurile.
Cea de-a treia fază este cea de abandonare. Este faza în care renunţă la victimă dacă decide că aceasta nu îi este de folos. Însă un psihopat sadic nu va abandona victima, ci o va ucide.

Ce vulnerabilităţi ale victimelor exploatează un psihopat?

Vulnerabilităţile pot fi multe şi pot fi diferite de la o victimă la alta. Dar, în general, putem vorbi despre: încredere în sine scăzută, dependenţă emoţională, naivitate, încredere exagerată, singurătate. În fond, psihopaţii fac totul pentru a-şi atinge scopurile şi a câştiga cu orice preţ. Se consideră superiori celorlalţi şi au o dorinţă exagerată de control. Rămâne doar de stabilit, de la un individ la altul, sub ce formă se va declanşa şi manifesta psihopatia. Unii capătă o capacitate de muncă foarte mare ce îi face să ajungă în posturi înalte în companii. Alţii pot deveni obsedaţi sexuali şi vor distruge afectiv şi, uneori, fizic orice persoană cu care vor intra în contact afectiv, conchide medicul Constantin Cornea, potrivit csid.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS