5.5 C
Craiova
vineri, 10 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMedic dermatolog: Nu staţi la soare între orele 11.00 - 16.30

Medic dermatolog: Nu staţi la soare între orele 11.00 – 16.30

Dr. Pavelina Andrei, medic specialist dermatolog la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti, subliniază, astăzi, într-o postare pe pagina de Facebook a SUUB, că în aceste zile cu temperaturi caniculare sunt necesare atât o hidratare corespunzătoare, cât şi o protecţie suplimentară a pielii.

În aceste zile cu temperaturi caniculare este bine ca, alături de o hidratare corespunzătoare (minimum doi litri de lichide pe zi), să vă protejaţi şi pielea, mai ales dacă mergeţi la plajă sau staţi mult timp afară. Ultravioletele pot reprezenta un pericol pentru piele. Ce înseamnă UVB şi UVA? Ultravioletele de tip B (UVB) le putem asocia cu Burn, arsura solară. Ultravioletele de tip B ating maximul între orele 11,00 – 16,30 şi dacă vă expuneţi la soare în acel interval se produce arsura solară. Ultravioletele de tip A sunt răspunzătoare de foto-îmbătrânirea cutanată sau dermatohelioză şi se manifestă prin riduri accentuate la vârsta adultă. Ambele tipuri de ultraviolete pot duce la cancere cutanate, cancere melanoame sau non-melanoame, arată medicul.

Specialistul spune că pentru a proteja pielea de aceste agresiuni solare ale razelor ultraviolete trebuie să se aplice o cremă cu factor de protecţie cât mai mare. 50 SPF cu 20 de minute înainte de expunerea la soare şi la fiecare două ore dacă se prelungeşte expunerea.
Pavelina Andrei atenţionează asupra faptului că oamenii nu trebuie să stea la soare între orele 11.00 şi 16.30, potrivit Agerpres.ro.

Potrivit medicului, umbrela de plajă nu asigură o protecţie completă

În cazul în care se produce arsură solară sunt recomandate, în funcţie de stadiul arsurii: antiinflamatoare nesteroidiene, aplicarea de creme emoliente în funcţie de stadiul arsurii şi neapărat hidratare permanentă. Dacă arsura este mai puternică şi afectează şi dermul, cu siguranţă trebuie să vă adresaţi unui medic, transmite doctorul dermatolog.

Copiii cu vârste de până în şase luni nu trebuie expuşi deloc la soare, precizează specialistul.

Peste şase luni puteţi aplica creme cu factor de protecţie, dar special adecvate pentru ei, care să conţină filtre minerale (dioxid de titan sau oxid de zinc), noncomedogene şi hipoalergenice special concepute pentru pielea sensibilă a bebeluşilor. Pe de altă parte, trebuie să ştiţi că nicio cremă cu factor de protecţie nu asigură protecţie de 100%, arată medicul.

Valentina Grădinaru

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS