0.6 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCulorile din farfurie: limitează consumul alimentelor incolore!

Culorile din farfurie: limitează consumul alimentelor incolore!

Ceea ce mâncăm contează pentru starea noastră generală de sănătate. Specialiştii spun că, dacă nu ştim ce reguli să mai urmăm şi ne întrebăm ce mâncăruri e mai bine să consumăm pentru a beneficia de cât mai multe nutrimente, să luăm în calcul o farfurie cât mai colorată. De asemenea, să evităm alimentele incolore, precum pastele făinoase, pâinea albă, orezul şi cartofii.

Hipertensiunea arterială, colesterolul mărit, diabetul zaharat de tip 2 şi anumite forme de cancer au legătură directă cu ceea ce mâncăm. Prea mult zahăr şi un consum excesiv de semipreparate şi prăjeli ne apropie de aceste afecţiuni, din cauza radicalilor liberi care atacă organismul. În schimb, o alimentaţie bazată pe câteva reguli simple contribuie la starea noastră de sănătate şi ne ţine în formă, notează clicksanatate.ro.

Conexiune între pigmenţii din fructe şi legume şi o stare bună de sănătate

Sistemul de alimentaţie bazat pe culorile din farfurie era folosit în vechime de către chinezi, care foloseau culorile alimentelor pentru a restabili energia organelor vitale. Cercetările recente arată că există o conexiune reală între pigmenţii din fructe şi legume şi o stare bună de sănătate. Bogaţi în antioxidanţi şi compuşi fitochimici, aceşti pigmenţi contribuie la ţinerea la distanţă a bolilor cardiovasculare, a îmbătrânirii premature a organismului şi ajută în lupta împotriva cancerului.

Organismul îşi întăreşte sistemul imunitar prin vitaminele, mineralele şi fibrele obţinute din fructe şi legume.

Antocianinele, cu rol în reglarea colesterolului şi în combaterea efectelor produse de radicalii liberi, se găsesc în cantitate mare în mango, mure şi cireşe. Bioflavonele, care reduc presiunea arterială, se regăsesc în cireşe, afine, dude negre şi mustul din struguri roşii.

Betacarotenul, aliat al sistemului imunitar puternic şi cu rol în încetinirea procesului de îmbătrânire a pielii, poate fi luat din morcovi, broccoli, pepene galben, spanac şi alte legume verzi cu frunze.

Tot din legumele verzi se ia şi necesarul de clorofilă, care are efect antibacterian şi antiinflamator. Licopenul, inamicul bolilor de inimă, se găseşte în cantitate mare în roşii, ardei gras roşu şi grepfrut. Luteina, care are rol esenţial în păstrarea sănătăţii oculare, o luăm din broccoli, mazăre, ţelină, pătrunjel, varză creaţă şi spanac. Polifenolii, care au şi ei rol antioxidant şi de prevenire a cancerului, îi regăsim în ceaiul verde şi în ceaiul negru.

Ce alimente previn cancerul

Cercetările recente au arătat că există o strânsă legătură între culoarea alimentelor și acțiunea acestora asupra organismului. Cancerul la plămâni, stomac, colon, ficat, sân, col uterin sunt cele mai frecvente cazuri care duc la mortalitate, provocând aproximativ 13% din totalul deceselor pe plan mondial. Boala este provocată de creșterea necontrolată și multiplicarea celulelor canceroase, care poate afecta orice parte a corpului, notează suntfericita.manager.ro

Alimentele de culoare verde precum andive, varză, broccoli, spanac, mazăre, salată, etc. sunt o sursă bogată de fitonutrienti numiți glucozinolaţi, substanțe deosebit de puternice în lupta împotriva cancerului pulmonar, la sân și ovarian. Acestea mai au în compoziție și vitamina K, cu rol important în prevenirea diabetului zaharat.

Alimente de culoare roșie

Alimentele roșii previn cancerul pancreatic și ovarian. Licopenul, substanță care se găsește în roșii, are proprietăți anticancerigene. Ardeiul roșu, cireșele, căpșunile și zmeura sunt excelente de inclus în dietă deoarece țin la distanță această cruntă boală.

Alimente de culoare portocalie

Combat cancerul de stomac și ovarian. Betacarotenul este responsabil pentru culoarea portocalie din cartofii dulci, dovleac sau morcovi, având un efect extraordinar în distrugerea celulelor canceroase. Acidul cafeic, un compus organic, găsit în morcovi și cartofi dulci este dovedit științific că inhibă dezvoltarea cancerului de sân.

Alimente de culoare galbenă

Prin consumul de citrice și, de asemenea, de papaya și pepene galben, putem preveni cancerul la stomac și esofagian. Vitamina C este un puternic antioxidant care inhibă creșterea tumorilor canceroase.

Alimente de culoare neutră

Sunt ciupercile, usturoiul, ceapa. Combat cancerul ovarian, de stomac și de colon. Compusul activ din usturoi, alicina, are un efect antimicrobian și antioxidant. Polifenolii care se găsesc în ceapă au capacitatea de a distruge celulele canceroase din colon. Ciupercile sunt bogate în vitamina D, care ajută, de asemenea, la reducerea riscului de cancer ovarian. Statisticile arată că femeile care consumă frecvent aceste alimente au rate mai mici ale declanșării cancerului ovarian și de colon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS