Durerile de spate sunt o problemă spinoasă în timpul sarcinii, iar disconfortul poate fi resimțit și după naștere. Între 50% şi 80% dintre femeile însărcinate experimentează, cel puțin o dată, asemenea dureri.
Durerile lombare din timpul sarcinii pot fi blânde, asociate cu anumite activități suprasolicitante, dar pot fi și acute sau cronice. Potrivit studiilor, durerea lombară apare, în general, între luna a cincea și luna a șaptea de sarcină. Există însă și situații în care durerea lombară se instalează încă din a doua lună de sarcină. Specialiștii spun că durerile de spate în sarcină se intensifică în luna a şaptea, mai precis la începutul celui de-al treilea trimestru. Multe femei se confruntă cu această neplăcere, însă cele care au avut probleme la coloana vertebrală și înainte de a rămâne însărcinate sunt mai predispuse.
Cauzele durerilor de spate
Modificarea centrului de greutate este una dintre cauzele durerilor de spate. Sarcina modifică, în mod insesizabil, centrul de greutate pe măsură ce evoluează. Femeia își adaptează, inconștient, postura corpului astfel încât să își mențină echilibrul. Această modificare a posturii poate cauza tensiune în zona lombară, iar astfel apar durerile de spate.
Dereglările hormonale
Organismul secretă hormonul denumit relaxin, care permite ligamentelor din zona pelviană să se relaxeze, iar articulațiilor să se slăbească, astfel încât să fie pregătite pentru nașterea copilului. Acest hormon însă are aceleași efecte și asupra ligamentelor care susțin coloana vertebrală, cauzând astfel instabilitate și durere la nivelul coloanei vertebrale.
Kilogramele în plus
Creșterea în greutate este un alt factor care determină dureri de spate în sarcină. Lucrurile se complică dacă greutatea depășește 15 kilograme peste cea inițială, deoarece durerile se intensifică și pot favoriza declanșarea unor afecțiuni mai importante
Cum să îţi ameliorezi durerile de spate
O bună postură a corpului când stai în picioare te ajută să reduci durerea. Stai dreaptă, cu pieptul în față și cu umerii înapoi, relaxați. Nu încorda genunchii. Dacă e nevoie să stai în picioare pentru perioade lungi de timp, fă pauze frecvente la fiecare o oră, în care stai jos. De asemenea, atunci când te așezi pe scaun, alege unul cu speteaza de susținere și pune o pernă mică în dreptul spatelui. De asemenea, ia în considerare sprijinirea picioarelor pe un scaun mic.
Ajută-ți corpul să susțină greutatea
Poartă pantofi adecvați, cu tocul mic, de aproximativ 5 cm, care să-ți asigure o bună boltă de sprijin. Pantofii cu toc înalt și cei plați nu sunt recomandați. Deși sunt puține studii privind utilitatea centurilor de susținere la gravide, unele femei le consideră utile deoarece prin susținerea abdomenului se ameliorează tensiunea de la nivelul spatelui. De asemenea, să te ridici din pat poate deveni dificil, ca urmare a creșterii abdomenului și modificării centrului de greutate. Te poate ajuta dacă te rotești pe o parte, astfel încât să ajungi cu fața la marginea patului. Coboară-ți picioarele pe marginea patului și folosește-ți brațele pentru a te împinge în saltea în poziția șezând, apoi ridică-te.
Ridică în mod corect obiectele grele
Este preferabil să eviți să ridici obiecte grele, însă, dacă ești nevoită, fă-o încet. Mai întâi asigură-te că stai într-o poziție stabilă, cu picioarele depărtate. Nu te apleca, îndoaie genunchii. Ghemuiește-te și ridică obiectul cu brațele, întinzând picioarele. Nu încerca să ridici ceva îndoindu-te din talie. Este important să cunoști cât poți să ridici. Cere ajutor dacă ai nevoie.
Dormi pe o parte
Dormi pe o parte și nu pe spate, ținând îndoit unul sau ambii genunchi. Te vei simți mai confortabil dacă vei pune perne între genunchii îndoiți, sub burtă și la spate sau poți folosi o pernă pentru gravide.