-1.6 C
Craiova
duminică, 5 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateRiscurile pentru sănătate ale posturii greşite a corpului

Riscurile pentru sănătate ale posturii greşite a corpului

Din ce în ce mai mulţi copii suferă de modificări ale posturii corpului. Aplecarea în faţă, atunci când stau la computer, sau înclinarea capului când se uită în ecranul telefonului pot afecta coloana vertebrală.

Specialiştii în kinetoterapie trag un semnal de alarmă şi spun că părinţii trebuie să fie foarte atenţi la felul în care stau copiii, pentru a preveni problemele ce pot apărea din cauza poziţiei incorecte a corpului.

Lipsa mişcării, poziţia incorectă a corpului în faţa calculatorului sau în bancă, folosirea telefonului mobil şi implicit înclinarea capului timp îndelungat sunt doar câţiva dintre factorii favorizanţi ai afecţiunilor coloanei vertebrale a copiilor.

Specialiştii în domeniu spun că în ultimul timp a crescut incidenţa cazurilor de copii care au afecţiuni cauzate de postura greşită a corpului. Cervicalgiile sunt printre cele mai frecvente simptome. „În ultimul timp, se prezintă la noi foarte mulţi copii cu cervicalgii, cu dureri de cap.

Din ce în ce mai mulţi copii şi tineri suferă de modificări ale posturii corpului (Foto: Claudiu Tudor)

Făcând anamneza lor şi vorbind cu părinţii, constatăm că aceştia petrec foarte mult timp pe calculator sau pe telefon şi acest lucru duce la o postură vicioasă. Gâtul se înclină mai mult de 30 de grade în faţă şi apar tensiuni musculare la nivel cervical. Acestea determină apariţia durerilor de cap sau a ameţelilor.

Dacă nu se intervine la timp, aceste tensiuni musculare au repercusiuni şi asupra coloanei. Apar scurtări de muşchi, care afectează coloana. Lucrez în fizioterapie de 20 de ani, iar înainte se prezentau mulţi pacienţi cu afecţiuni pe coloana lombară. Acum sunt mai mulţi pacienţi cu probleme pe zona cervicală decât pe zona lombară“, a spus Doina Bistriceanu, fizioterapeut la KinetoMed BIS Craiova.

Modul în care călcăm poate determina postura corpului

O postură incorectă poate fi prevenită şi tratată printr-o serie de corecţii posturale. Este foarte bine să intervenim cât se poate de devreme, prin reducerea timpului de folosire a telefonului sau calculatorului, şi să învăţăm copilul cum să le utilizeze.

„Mulţi copii stau la birou aplecaţi în faţă sau cu capul sprijinit pe o mână, ceea ce nu este deloc bine. Ar trebui să stea cu spatele lipit de spătarul scaunului. Biroul trebuie să fie la nivelul pieptului, astfel încât coatele să se sprijine pe el, iar talpa să fie sprijinită în totalitate pe podea. Atunci când copilul nu conştientizează că este supravegheat, trebuie să observăm poziţia ochilor lui, dar şi felul cum mănâncă.

Dacă mănâncă mai mult într-o parte, acest lucru trebuie să ne dea de gândit. Sunt voci care susţin că modul în care mâncăm determină postura corpului pentru că sunt foarte mulţi muşchi care într-o legătură foarte strânsă unii de ceilalţi. Aceştia acţionează asupra coloanei cervicale, a toracelui, bazinului, până la nivelul boltei plantare. Alte voci spun că este foarte importantă poziţia piciorului“, a mai spus Doina Bistriceanu.

Ghiozdanul trebuie dus pe ambii umeri

Aşadar, părintele trebuie să vadă asimetriile, dacă un umăr este mai sus sau mai jos, dacă este mai în faţă sau mai în spate, dacă apare o umflătură pe o parte a spatelui, dacă nu cumva copilul stă foarte mult sprijinit pe un picior în condiţii de repaus.

Lipsa mişcării este un alt factor favorizant al problemelor de postură.

Greutatea şi felul în care copiii îşi poartă ghiozdanul sunt alte elemente de care trebuie ţinut cont. „Un ghiozdan pentru un copil care are o înălţime de 1, 60 şi o greutate de 45 de kilograme nu ar trebui să aibă mai mult de trei kilograme. El trebuie dus pe ambii umeri, nu doar pe unul singur“, a completat Doina Bistriceanu.

„Este bine să se facă un screening al copilului măcar odată pe an“

Vestea bună este că există soluţii, iar problemele de postură pot fi corectate. Cu o condiţie, însă: copiii să ajungă la timp la un specialist.

„Dacă ajunge la noi în timp util, putem face conştientizarea posturii. Trebuie să învăţăm copilul cum să adopte o postură corectă chiar şi atunci când foloseşte telefonul. Creierul nostru nu este deranjat de o postură incorectă.

Dacă el poate menţine echilibrul corpului, putem sta oricum. În timp, creierul învaţă această poziţie greşită şi consideră că aceasta este cea normală. Noi trebuie să venim cu stimuli din exterior care să înveţe creierul care este postura corectă. Primul semn că procedurile merg bine este faptul că, atunci când copilul merge pe stradă, îşi îndreaptă spatele. Conştientizarea posturii este prima etapă şi cea mai importantă“, a adăugat Doina Bistriceanu.

Specialiştii spun că, în fazele mai avansate ale afectării coloanei, se poate ajunge la purtarea de corsete şi chiar la intervenţii chirurgicale.

Este şi motivul pentru care aceştia trag un semnal de alarmă şi le recomandă părinţilor să îşi evalueze periodic copiii.

„Este bine să se facă un screening al copilului măcar odată pe an. Sunt multe clinici în Craiova care fac gratuit această evaluare.

Cât priveşte copiii, le recomand să îmbine utilul cu plăcutul şi să folosească gadgeturile şi pentru a obţine informaţii utile pentru a avea o postură corectă“, a precizat Doina Bistriceanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS