Vedere neclară, acuitate vizuală scăzută noaptea sunt doar câteva dintre problemele pe care le pot dezvolta ochii și care pot fi deranjante, însă pot fi și semnele de început ale unor boli de ochi.
Dacă aveți și cea mai mică problemă cu ochii, mergeți de urgență să cereți sfatul unui specialist. Doar acesta poate decide care sunt cele mai bune tratamente pentru fiecare problemă, potrivit sfatulpărinţilor.ro
Macularea degenerativă
Această boală afectează și apoi distruge partea centrală a retinei, făcând foarte dificilă citirea sau șofatul. Cu timpul, țesuturile maculare se distrug gradat, iar retina nu mai poate trimite către creier imaginile corespunzătoare.
Simptomele pot include încețoșarea privirii în zona centrală, pete sau dungi mișcătoare. Descoperirea precoce a bolii este foarte importantă, astfel încât macularea degenerativă duce la pierderea vederii.
Cele mai afectate sunt persoanele peste 60 de ani, fumătorii, cei cu tensiune arterială mare, obezii și persoanele care în istoricul familiei au avut probleme cu macularea degenerativă.
Retinopatia diabetică
Diabetul de tip 1, ca și cel de tip 2 duc la pierderea parțială a acuității vizuale, iar în timp la orbire. Această boală afectează vasele de sânge de la nivelul retinei. Acestea fie se umflă, fie se sparg, iar sângele invadează retina.
În unele cazuri, se pot forma noi vase de sânge, însă acestea nu sunt în parametri optimi și fac mai mult rău decât bine. Acest fenomen poartă numele de retinopatie proliferativă. Retinopatia diabetică se poate trata cu o singură condiție: să fie descoperită la timp! Dacă aveți diabet trebuie să mergeți cât mai des la control.
Din păcate, odată instalate simptomele – vedere încețoșată, pete, umbre sau chiar dureri – este posibil ca boala să fie deja prea avansată pentru a fi remediată. Cea mai bună modalitate de a ține sub control această boală este o glicemie în limitele normale.
Conjunctivita
Conjunctivita este o inflamație cauzată de un virus, bacterie, o substanță iritantă sau o alergie. Boala se manifestă prin roșeața ochilor, senzație de mâncărime sau de arsură. Dacă predomină senzația de mâncărime, probabil conjunctivita este cauzată de o alergie. În general, conjunctivitele sunt provocate de o infecție virală, deci nu necesită tratament cu antibiotic. Există însă și conjunctivite bacteriene, care trebuie tratate cu picături de ochi antibiotice. Aceste ultime două tipuri de boală sunt extrem de contagioase. Tocmai de aceea este nevoie de o igienă ireproșabilă.
Retinita pigmentară
Retinita pigmentară este o boală ereditară care se manifestă la început printr-o acuitate vizuală scăzută pe timp de noapte. Apoi, boala avansează și duce treptat la pierderea vederii. De cele mai multe ori, persoanele care suferă de retinită pigmentară văd ca printr-un tub, restul imaginii nefiind focalizată.
Un studiu recent avertizează că supradozarea de vitamina A este principala cauză declanșatoare a bolii. Tocmai de aceea, cercetătorii recomandă să vă consultați cu medicul de familie înainte de a vă hotărî să luați complexe multivitaminice.
Pete și firicele
Vă apar în privire pete încețoșate sau firicele de praf plutitoare? De obicei sunt inofensive. Însă, dacă apar dintr-o dată și foarte multe, iar acest fenomen se petrece din ce în ce mai des sau sunt urmate de niște flash-uri de lumină, ar trebui să mergeți de urgență la oftalmolog.
Această boală poate duce în timp la pete de alb și negru permanente în câmpul vizual sau la pierderea vederii periferice.
Ambliopie (ochi leneș)
În perioada copilăriei, când vederea este redusă la un ochi, creierul îl favorizează pe celălalt. Această boală poate fi cauzată de aliniamentul incorect al ochilor (strabism, ochi încrucișați) sau vedere slabă la un ochi.
Ambliopia poate fi remediată prin acoperirea ochiului sănătos, ceea ce va determina creierul să „antreneze“ ochiul bolnav. Dacă nu este tratată corespunzător în perioada copilăriei, ambliopia poate duce, la maturitate, la pierderea definitivă a vederii.
Un obiect străin în ochi
De fiecare dată când vă intră ceva în ochi, NU vă frecați. Foarte multe terminații nervoase aflate imediat sub suprafață corneei pot fi afectate. Este indicat să vă spălați pe ochi cu apă călduță din abundență.
Dacă obiectul nu a putut fi îndepărtat prin acest procedeu, megeți la cabinetul oftalmologic pentru un control. Medicul poate recomanda și un antibiotic care să prevină infectarea corneei.
Ochi uscați
Lacrimile sunt un lubrifiant al ochiului. Odată cu înaintarea în vârstă sau din cauza aerului uscat de la locul de muncă, lacrimile pot „seca“, ducând la boala denumită „ochi uscați“, care se manifestă prin senzație de iritare, usturime și chiar durere.
În aceste cazuri sunt recomandate lacrimile artificiale, adică niște picături speciale pentru ochi care-i conferă acestuia umiditatea necesară. Există și unele cazuri în care este nevoie de tratament medicamentos sau de intervenții chirurgicale pentru a preîntâmpina pierderea lacrimilor.
Cataractă
Îmbătrânirea nu e deloc prietenoasă cu vederea. Mai mult de jumătate dintre noi, înainte de împlinirea vârstei de 80 de ani, se confruntă cu problema numită cataractă. Vederea scade treptat, devine încețoșată.
Va fi din ce în ce mai greu să citiți, să conduceți sau să vedeți noaptea. Diabetul, fumatul, statul la soare fără protecție sunt factori care duc la declanșarea precoce a acestei boli. Cataracta se tratează chirurgical.