6.7 C
Craiova
sâmbătă, 23 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateZiua Mondială pentru Siguranţa Pacientului, marcată pentru prima dată la Craiova

Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului, marcată pentru prima dată la Craiova

Ziua Mondială pentru Siguranţa Pacientului a fost sărbătorită azi pentru prima dată la Craiova. Zeci de medici din întreaga Oltenie s-au reunit în Sala Mare a Prefecturii Dolj, pentru a marca evenimentul.

Erorile medicale, a treia cauză de deces

decesele cauzate de erorile medicale reprezintă a treia cauză de deces Vasile Cepoi, preşedintele Agenției Naționale de Management a Calității în Sănătate, a spus că erorile medicale reprezintă a treia cauză de deces.

„Ziua Mondială a Siguranţei Pacientului, declarată de către OMS anul acesta, este motivată de faptul că siguranţa pacientului este o problemă de sănătate publică internaţională.

Începând din 1999, când pentru prima dată Institutul American de Medicină a făcut o analiză a riscurilor la care sunt expuşi pacienţii în asistenţa medicală, s-a constatat că foarte frecvent ei suferă prejudicii din cauza unor erori medicale, soldate uneori cu deces.

Ultimele statistici la nivel mondial şi european arată că decesele cauzate de erorile medicale reprezintă a treia cauză de deces, după bolile oncologice şi cele cardio-vasculare. Iniţial, se considera că este de vină corpul medical.

Analizele mai amănunţite au arătat că, atunci când echipele medicale greşesc, greşesc pentru că pot să o facă. Modul în care este organizată activitatea într-o instituţie medicală este principala cauză a apariţiei acestor evenimente. Siguranţa pacientului este rezultatul a ceea ce facem sau a ceea ce nu facem când s-ar putea face pentru pacient.

Un specialist în management spune că eşecul în sănătate este imputabil 20 la sută celor direct implicaţi şi 80 la sută modului de organizare a activităţii. Nu numai personalul medical este implicat în apariţia erorilor. În cauzele profunde, de la manager până la ultimul angajat din unitatea sanitară este implicat în apariţia unui eveniment advers“, a spus Vasile Cepoi, preşedintele Agenției Naționale de Management a Calității în Sănătate (ANMCS).

La evenimentul desfăşurat în Sala Mare a Prefecturii Dolj au participat şi reprezentanţi ai CAS, DSP, UMF, precum şi evaluatorii din aria de competenţă a Oficiului Teritorial Sud-Vest al ANMCS şi reprezentanţi ai Asociaţiilor de Pacienţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS