4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalSala de operaţii a Clinicii de Cardiologie, dotată cu echipamentele necesare

Sala de operaţii a Clinicii de Cardiologie, dotată cu echipamentele necesare

Consiliul Judeţean (CJ) Dolj a anunţat, ieri, implementarea în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria a proiectului „Coordonarea și sprijinirea modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj-Vratsa“.

Sala de operaţii a Clinicii de Cardiologie din Craiova a fost dotată cu echipamentele necesare, printr-un proiect cu fonduri europene derulat de CJ Dolj.

Mai exact, este vorba de dotarea uneia din sălile de operaţii a Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Spitalului Judeţean Craiova cu aparatura necesară.

Proiectul a avut o valoare totală de 1.483.010 de euro, inclusiv TVA. Din care CJ Dolj a obţinut suma de 769.453 de euro.

Din aceşti bani, au fost achiziţionate mai multe echipamente pentru una din cele două săli de operaţii ale clinicii.

„Consiliul Județean Dolj a construit și este în plin proces de dotare a Clinicii de Cardiologie Intervențională, obiectiv în care s-au investit până în prezent peste 7,5 milioane de euro. Astăzi (ieri – n.r) vorbim despre un proiect care vizează echiparea uneia dintre sălile de operații ale acestei structuri medicale. Din suma care a revenit CJ Dolj s-au procurat mai multe echipamente, precum o lampă pentru operații, o cameră video integrată, o masă pentru operații cu accesorii pentru chirurgie vasculară, un aparat pentru anestezie de înaltă performanță, un sistem digital pentru sala de operații sau un defibrilator cardiac intern“, a spus Oana Bică, vicepreședintele CJ Dolj.

Schimb de experienţă între medici din Dolj şi Vratsa

Oana Bică a mai menţionat că instituţia a mai alocat din bugetul propriu circa două milioane de euro pentru spitalul judeţean. Banii au fost pentru mobilier și aparatură medicală performantă, ca de exemplu angiograful.

Sala de operaţii a Clinicii de Cardiologie din Craiova a fost dotată cu echipamentele necesare, printr-un proiect cu fonduri europene derulat de CJ Dolj
Sala de operaţii a Clinicii de Cardiologie din Craiova a fost dotată cu echipamentele necesare, printr-un proiect cu fonduri europene derulat de CJ Dolj

La rândul său, Ileana Măjină, managerul de proiect, a spus că, pe lângă dotarea uneia dintre sălile de operații, un alt câștig al proiectului este acela al relaţiilor care s-au format între medici din Bulgaria și cei din România.

„Au avut deja loc schimburi de experiență și vorbim despre specialiști și din alte domenii, nu doar cei din specialitatea cardiologie. Tot în cadrul acestui demers a fost realizat și un studiu prin intermediul căruia s-a analizat incidența acestor boli (cardiovasculare – n.r.) atât în Dolj, cât și în Vratsa, precum și diferențele legislative dintre cele două țări. Studiul va propune şi câteva modificări legislative, care să înlăture aceste bariere între România și Bulgaria“, a precizat Ileana Măjină.

Ce echipă de medici lucrează la Clinica de Cardiologie Intervențională

La evenimentul de ieri a fost prezent şi medicul cardiolog Petrișor Tudorașcu, din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. El a ţinut în primul rând să enumere medicii care lucrează acum în Clinica de Cardiologie Intervențională.

„Demersul construirii Clinicii de Cardiologie a fost inițiat în urmă cu câțiva ani, împreună cu patru-cinci colegi care la acea vreme intrau în rezidențiat, iar în acest moment sunt angajați ai spitalului în specialitatea cardiologie intervențională, reușind deja să salveze vieți omenești. Trebuie evidențiat faptul că, în ultimii trei ani, noi am crescut exponențial numărul de proceduri invazive, proceduri foarte complexe operate de acești tineri“, a spus dr. Petrișor Tudorașcu.

„Daţi-mi voie să-i enumăr pe cei care lucrează acum în această clinică, toţi medici tineri. Doctorul Emilia Goanţă, o tânără care tocmai ce a terminat specialitatea. Ea este acum la un congres, pentru că este preşedinta tinerilor cardiologi din ţară. Mai sunt doctorii Paul Traşcă, Eugen Ţiereanu (cei care l-au operat pe Florin Busuioc – n.r.), Radu Stăvaru şi Cristi Militaru. Aceasta este echipa de cardiologie intervenţională de la Craiova, care acum este consolidată“, a precizat dr. Tudorașcu.

Ce lipsuri mai sunt la Clinica de Cardiologie Intervențională

Medicul cardiolog Petrișor Tudorașcu nu a ascuns nici lipsurile care sunt acum la Clinica de Cardiologie Intervențională a SJU Craiova.

Dr. Petrişor Tudoraşcu, Oana Bică şi Ileana Majină
Dr. Petrişor Tudoraşcu, Oana Bică şi Ileana Majină

„Cred că până la sfârşitul anului o să rezolvăm şi problema de personal. Aici avem în continuare deficit. Sunt doar doi asistenţi, o infirmieră, un brancardier şi ei au dus greul în toţi aceşti trei ani. Cu toate acestea, am dublat numărul de intervenţii. Şi acum rezolvăm cazurile de infarct. Numai că suntem descoperiţi de la ora 14.00 până a doua zi dimineaţă. Atunci venim cu toţii la serviciu“, a spus dr. Petrișor Tudorașcu.

La Craiova nu se efectuează încă intervenţii care ţin de chirurgia cardiovasculară. Cei trei medici care ar dori să vină la Clinica de Cardiologie s-ar afla acum în ultimul an de rezidenţiat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS