8.1 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateCum debutează şi cum se manifestă sinuzita

Cum debutează şi cum se manifestă sinuzita

Sinuzita, boală specifică sezonului rece, este o inflamaţie a mucoasei care îmbracă pereţii sinusurilor paranazale. Medicii avertizează că, netratată corespunzător, aceasta are efecte grave asupra sănătăţii, ce pot duce la pierderea ochiului, la meningite sau acces cerebral. Aflaţi din articol cum se deosebeşte sinuzita de o răceală şi cum se tratează eficient această afecţiune.

Sinuzita este o inflamaţie localizată la nivelul sinusurilor, cavităţi cu aer poziţionate în interiorul oaselor craniului, în jurul ochilor, nasului şi obrajilor. Fiecare persoană are opt astfel de cavităţi: două sinusuri maxilare, două etmoidale, două frontale şi două sfenoidale. Sinusurile sunt căptuşite cu o mucoasă, care, în cazul unei infecţii, se inflamează şi îşi măreşte volumul. Pentru că sinusurile sunt legate de nas printr-un mic canal, primul simptom al sinuzitei este înfundarea nasului.

„De foarte multe ori, este greşit înţeles termenul de sinuzită. Sinuzita este o inflamaţie a sinusului, care se manifestă prin prezenţa puroiului. Ţinând cont că există o comunicare naturală între sinusuri şi nas, când avem sinuzită, avem puroi în nas. Este foarte greşită ideea că, de câte ori ne doare capul, avem sinuzită. În sinuzită, durerea de cap, atunci când există, este o durere înfiorătoare şi se însoţeşte de puroi. Atunci când durerea de cap trece cu orice antiinflamator înseamnă că este o durere nevralgică. Sunt dureri nevralgice cu punct de plecare la nivelul coloanei cervicale.

Când avem sinuzită, avem obligatoriu manifestări la nivelul nasului. Nu se poate să nu avem nicio manifestare la nivelul nasului şi totuşi să avem sinuzită“, a spus conferențiar universitar Mihaela Mitroi, medic ORL la Centrul de Excelență în Rinologie Craiova.

Cum deosebim sinuzita de răceală

Sinuzita acută este cea mai des întâlnită formă, iar inflamaţia cu secreţie purulentă durează între două şi trei săptămâni. Sinuzita subacută este o complicaţie a celei acute şi presupune o prelungire a bolii chiar şi până la trei luni. Sinuzita cronică poate dura mai multe luni, cu episoade mai agresive şi perioade de repaus.

Uneori, sinuzita apare după o răceală obişnuită, virusul care a cauzat răceala migrând către sinusuri. Ne putem da seama de acest lucru dacă observăm că o răceală se prelungeşte mai mult de o săptămână, cu un nas înfundat în continuare şi cu dureri de cap. „O răceală ar trebui să treacă în maximum şapte zile. Dacă ţine mai mult înseamnă că este ceva în neregulă şi este posibil să se fi făcut o interesare şi pe sinusuri“, a precizat Mihaela Mitroi.

Printre factorii de risc se numără şi rinita, alergiile şi frigul acut şi deviaţia de sept. „Sunt persoane care au nasul înfundat de ani de zile şi se complac în această situaţie. Există persoane care au dureri de cap din cauza deviaţiei de sept. Copiii mici, care au polipi, din cauza faptului că nu respiră pe nas şi au o respiraţie orală vicioasă nu se dezvoltă bine nici din punct de vedere psihic pentru că respiraţia fiziologică este cea nazală. Există nişte studii, făcute de specialişti americani, care au constatat că obstrucţia nazală la copil – din cauza unei alergii, din cauza polipilor – împiedică şi dezvoltarea normală a feţei.

Atunci când respirăm pe nas, limba se aplică pe palatul dur. Dacă respirăm pe gură, limba nu mai face contrapresiune pe palatul dur şi împiedică dezvoltarea pe orizontală a capului. Astfel, se va dezvolta un facies adenoidian şi apar modificări de implantare a dinţilor, iar bolta palatină este mult mai ovală decât ar trebui“, a adăugat Mihaela Mitroi.

Cum se tratează sinuzita

Diagnosticul de sinuzită poate fi pus de medicul ORL, în urma unor investigaţii. Aşadar, dacă aveţi simptome de sinuzită, vizitaţi de urgenţă un astfel de specialist. Tratamentul se bazează pe antibiotice, antiinflamatoare şi decongestionante nazale. În cazurile foarte grave, se poate interveni chirurgical pentru eliminarea secreţiilor din sinusuri. „Avem posibilitatea să îi facem un examen endoscopic, iar prezenţa puroiului confirmă diagnosticul, fără să mai fie nevoie de alte explorări.

Patologia sinusală, fiind o patologie ostiomeatală, cel mai corect este ca tratamentul să se adreseze mai ales nasului. Tratamentul trebuie să favorizeze drenajul. (…) În urmă cu 23 de ani, făceam, în medie, 14 puncţii pe zi. Acum, sunt, în medie, doi pacienţi pe lună care să mai aibă nevoie. După ce s-a înţeles care este mecanismul prin care apare sinuzita, sunt şi la noi spray-urile cu care se tratează pacienţii din Occident şi folosim aceleaşi metode. (…) Dacă nu trece, se poate face o intervenţie chirurgicală şi se lărgeşte ostiumul de drenaj. Atunci când sinuzitele sunt cauzate de la nivelul dinţilor, pacientul trebuie îndrumat şi spre stomatologie pentru că degeaba îi tratăm nasul dacă de la dinte se tot trimite puroi spre sinus“, a adăugat Mihaela Mitroi.

Aceasta avertizează că sinuzitele netratate sunt extrem de periculoase. „Sinuzitele netratate sunt foarte periculoase. Un pacient cu o sinuzită netratată îşi poate pierde ochiul. Toate sinusurile paranazale sunt situate în vecinătatea orbitei. Peretele orbital este foarte subţire. Dacă avem un pacient la care există mult puroi în sinus şi refuză puncţiile sau intervenţiile chirurgicale, acesta poate ajunge să piardă ochiul din cauza unei sinuzite. De asemenea, există riscul să facă meningită sau abces cerebral de la o sinuzită supurată ignorată“, a spus conferențiar universitar Mihaela Mitroi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS