Pe cât sunt de mici, pe atât sunt de benefice. Afinele sunt unele dintre cele mai sănătoase fructe și au rol antiinflamator, detoxifiant, diuretic, fiind bogate în vitamine, minerale și antioxidanți.
Afinele umplu piețele în timpul verii, în două variante: cele de pădure și cele de cultură. Cele de pădure sunt mai mici, mai închise la culoare, puțin mai acrișoare și mai aromate, notează doc.ro. Cele de cultură sunt mai mari, cu o culoare mai deschisă, spre violet, și cu o aromă mai puțin intensă. Indiferent pe care le alegi, te poți bucura de aceleași beneficii, cu condiția ca afinele să fie cât mai proaspete.
În afara sezonului cald, poți opta și pentru afine congelate, care păstrează aproximativ 90% din substanțele nutritive. Afinele sunt folosite încă din cele mai vechi timpuri în scopuri terapeutice, începând de la tratarea infecțiilor și până la combaterea inflamației și a durerilor articulare.
Ce nutrienți și vitamine conțin afinele
Aceste fructe mici și pline de puteri vindecătoare sunt extrem de bogate în antioxidanți și vitamina C, esențiale pentru un sistem imunitar puternic și pentru lupta cu toxinele din mediu. Pe lângă acestea, afinele conțin și vitamine din complexul B, vitaminele A și E. De asemenea, conţin vitamina K, fier, calciu, mangan, zinc, fosfor, seleniu și cupru.
Datorită acestui mix unic de vitamine și minerale, afinele pot fi, fără rețineri, unele dintre cele mai sănătoase fructe pe care le putem include în dietă.
De altfel, este recomandat să consumi afine cel puțin de două-trei ori pe săptămână, în plin sezon.
Avantajul este că le poți combina cu aproape orice: sucuri sau smoothie, deserturi, salate de fructe, salate cu legume și brânzeturi, în iaurt, alături de tărâțe.
De asemenea, le poți mânca pur și simplu crude, ca gustare între mese.
Te apără de boli neurologice, cardiovasculare și de cancer
De fiecare dată când mănânci o afină, gândește-te că mii de celule din corpul tău îți mulțumesc. Și asta fiindcă afinele au capacitatea de a însănătoși celulele și de a distruge formațiunile cu risc tumoral. Flavonoidele din afine protejează țesuturile de efectele nocive ale radicalilor liberi. Tot afinele pot reduce riscul de boli cardiovasculare și boli degenerative ale sistemului nervos.
Au efecte benefice asupra hipertensiunii, reduc colesterolul, reglează nivelul de zahăr din sânge, mențin sănătatea arterelor și a mușchilor inimii. În plus, facilitează circulația sângelui către creier, îmbunătățind oxigenarea acestuia. Susțin regenerarea celulelor neuronale și stopează evoluția unor afecțiuni cum sunt demența sau Alzheimer.
Poți privi afinele ca pe o metodă excelentă de a preveni aproape orice tip de afecțiune, în primul rând fiindcă sunt o sursă de vitamine și minerale, dar și fiindcă acționează direct asupra dezechilibrelor care se produc în organism.
Contribuie la diminuarea grăsimii din zona abdomenului
Un nou studiu de specialitate sugerează că afinele pot ajuta la reducerea factorilor de risc din cauza cărora puteți acumula grăsime în zona abdominală și astfel scad probabilitatea apariției bolilor cardiovasculare și a sindromului metabolic, notează sfatulmedicului.ro.
Până în prezent, nu s-au făcut însă studii pe subiecți umani. Studiul s-a făcut pe șobolani, în a căror dietă s-a adăugat și o pulbere de afine.
După 90 de zile, șobolanii care au consumat dieta îmbogățită cu pulberea de afine au prezentat mai puțină grăsime în zona abdominală, număr mai mic de trigliceride, colesterol mai mic. De asemenea, s-a îmbunătățit glicemia și a crescut sensibilitatea la insulină.
Deși este nevoie de cercetări suplimentare, alt studiu a arătat că bărbații cu factori de risc pentru boli de inimă, care au băut suc de afine sălbatice timp de trei săptămâni, au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește controlul glucozei și al insulinei.
Păstrează integritatea vederii
Extractul de afine conține un nivel ridicat de compuși, numiți antocianozide, care s-a dovedit, în urma studiilor clinice, că încetinesc pierderea vederii.
Acești compuși pot preveni sau întârzia toate problemele legate de îmbătrânire, cum ar fi degenerescența maculară, cataracta, miopia și hipermetropia, uscăciunea ochilor și infecțiile, în special cele de la nivelul retinei.
Afinele conțin un grup special de antioxidanți numiți carotenoide, flavonoide, în plus pe lângă alte substanțe importante precum vitamina C, vitamina E și vitamina A, seleniu, zinc și fosfor. Acestea sunt benefice și esențiale pentru sănătatea ochilor.
Studiile au indicat faptul că, dacă mâncați trei sau mai multe porții de fructe pe zi, puteți reduce riscul apariției degenerescenței maculare asociate îmbătrânirii, cu aproximativ 36%.
Mențin sănătatea creierului
Aceste fructe mici pot preîntâmpina sau vindeca, printre altele, apariția tulburărilor nevrotice, prin prevenirea degenerării sau distrugerii neuronilor, a celulelor creierului, ajutând la menținerea sănătăţii sistemului nervos central.
Este greu de crezut însă că aceste fructe pot vindeca și afecțiuni grave precum boala Alzheimer. Ele contribuie la vindecarea celulelor deteriorate și țesuturilor neuronilor și păstrează nealterată memoria pentru o perioadă lungă de timp. Cercetătorii au descoperit că dietele bogate în afine îmbunătățesc în mod semnificativ și capacitatea de învățare.