Zeci de cadre medicale, dar şi personalul auxiliar de la Spitalul „Filantropia“ din Craiova au protestat ieri la geamul managerului după ce au aflat că s-a întrunit consiliul director şi a decis reducerea sporurilor. Este vorba de sporuri pentru condiţii grele între 2 şi 30%, în funcţie de secţie. Angajaţii spitalului spun că măsura ar intra în vigoare de la 1 septembrie şi în unele situaţii ar însemna reducerea salariului cu peste 1.000 de lei pe lună.
Protestarii adunaţi joi dimineaţă în curtea Spitalului „Filantropia“ din Craiova au spus că au aflat cu o zi înainte că urmează să li se taie o parte din sporuri.
„Conform contractului de muncă, sporurile la salariu sunt pe tot anul. Şi acum ne-am trezit că vor să ne ia sporurile de până la 30% date prin Legea 153/2017 pentru condiţiile de muncă. De ce vor să le ia acum? Nu mai sunt bani? De ce nu sunt bani, pentru că noi suntem subnormaţi?! Un asistent medical face muncă pentru șapte-opt norme. În lege prevede că un asistent medical ar trebui să aibă în grijă trei nou-născuţi şi are, de fapt, 22-30 de bebeluşi. În urgenţă este un infirmier la 40 de pacienţi. Vi se pare normal? Suntem singurul spital din ţară la care se ia această măsură“, a spus Constanţa Bărbulescu, lider de sindicat al salariaţilor de la Spitalul „Filantropia“ din Craiova.
Potrivit salariaţilor, tăierea sporurilor ar reduce salariile cu câteva sute de lei. „Este vorba de sporul pentru condiţii grele de muncă şi este, în funcţie de secţie, între 2% şi 30%. Dacă îl ia, înseamnă o diminuare a salariului cu câteva sute de lei, în unele cazuri chiar şi cu mai mult de 1.000 de lei“, a spus un cadru medical.
Managerul: Trebuie să ne încadrăm în limitele Legii 153/ 2017
În mijlocul protestatarilor şi-a făcut apariţia şi managerul spitalului, Liviu Radu, care a precizat că este nevoie de o recalculare a sporurilor pentru a se încadra în limitele prevăzute de Legea 153/2017.
„Nu vreau altceva decât să respectăm Legea 153/2017. Aceste decizii le-am luat împreună cu cei de la Primăria Craiova. Trebuie să respectăm legea. Dacă nu respect legea, voi răspunde personal“, a spus managerul Spitalului.
Angajaţii s-au revoltat şi mai mult şi au strigat că nu înţeleg de ce se impune reducerea. „Sporurile sunt la maximum prevăzut de Legea 153/2017. Legea aceasta este de doi ani. Ce este atât de ilegal? Un om face șapte-opt norme. Nu mai aveţi bani şi treceţi la tăieri în timpul anului. Nu se întâmplă nicăieri aşa ceva, la nici un spital din ţară“, a spus unul dintre protestatari.
În replică, managerul a precizat că pentru a rezolva criza de personal a scos posturile la concurs. Afirmaţia managerului a agitat şi mai mult salariaţii.
„Dacă pe noi nu aveţi cu ce să ne plătiţi, pe ei cu ce îi veţi plăti? Sau luaţi banii de la noi ca să daţi la cei care vor fi angajaţi?“, au strigat angajaţii Spitalului „Filantropia“ din Craiova.
Primăria Craiova: Spitalul a transmis datele eronat
Managerul Spitalului „Filantropia“, dar şi reprezentanţii angajaţilor s-au mutat ieri la prânz cu discuţiile la Primăria Craiova pentru a găsi soluţii la situaţia creată.
În consecinţă, se va trece la recalcularea plafonului pentru sporurile de care beneficiază angajații Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“
„Conform legislației în vigoare, sporurile ce se acordă personalului pentru instituțiile din sistemul sanitar sunt reglementate de HG 153/2018 și Legea 153/2017. În cazul salariaților din sistemul sanitar, deși aceștia au dreptul, conform specificului activității lor, la sporuri între limite diferite de minim și maxim, cuantumul final al acestora trebuie încadrat în plafonul reglementat de art. 25 alin. 2 din Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, respectiv 30% din salariile de bază la nivel de ordonator principal de credite – Primăria Craiova.
Nemulțumirile au venit pe fondul datelor transmise inițial, în mod eronat, de către Spitalul Municipal „Filantropia“ ordonatorului principal de credite – Primăria Craiova, în care au fost incluse atât sporurile care intră în plafonul de 30%, cât și cele exceptate de la această limită, precum sporul de noapte, de doctorat, de weekend etc.” se arată în comunicatul Primăriei Craiova.
Se vor recalcula sporurile
În urma întâlnirii, Primăria Craiova a trimis un comunicat în care au precizat că spitalul a transmis date eronate în ceea ce priveşte sporurile.
Facem precizarea că aceste date au stat la baza stabilirii plafonului privind acordarea acestor drepturi. În urma rectificării datelor transmise inițial, s-a procedat la recalcularea plafonului pentru sporurile de care beneficiază angajații Spitalului Clinic Municipal „Filantropia“, acesta fiind comunicat atât reprezentanților sindicatelor, cât și conducerii spitalului, în cadrul întâlnirii de astăzi, de la sediul Primăriei Craiova. Față de această recalculare, atât sindicatele, cât și conducerea unității medicale vor lua măsurile necesare pentru încadrarea în plafonul de 30% stabilit conform Legii nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice“, se arată în comunicatul Primăriei Craiova.