-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulAlergiile la copii, cauze şi tratament

Alergiile la copii, cauze şi tratament

Unul din doi copii suferă de alergii sau intoleranţe alimentare. Alergiile sunt reacții anormale ale sistemului imunitar la lucruri care sunt de obicei inofensive pentru majoritatea oamenilor.

Atunci când o persoană este alergică la ceva, sistemul imunitar crede greșit că această substanță dăunează organismului.

Substanțele care provoacă reacții alergice – cum ar fi unele alimente, praf, polen vegetal sau medicamente – sunt cunoscute sub denumirea de alergeni.

Alergiile sunt o cauză majoră a bolii în Statele Unite. Până la 50 de milioane de americani, inclusiv milioane de copii, au un anumit tip de alergie.

Cele mai alergene opt alimente

Între 2% și 3% dintre copiii mai mici de trei ani sunt alergici la proteinele găsite în laptele de vacă și formulele pe bază de lapte de vacă.

Majoritatea formulelor sunt pe bază de lapte de vacă. Proteinele din lapte pot fi, de asemenea, un ingredient ascuns în alimentele preparate. Mulți copii depășesc alergiile la lapte.

Alergia la ouă poate fi o provocare pentru părinți. Ouăle sunt utilizate în multe dintre alimentele pe care copiii le mănâncă – și în multe cazuri sunt ingrediente „ascunse“. Copiii tind să depășească alergiile la ouă pe măsură ce îmbătrânesc.

Peștii și scoicile provoacă unele dintre cele mai frecvente alergii alimentare la adulți și pe care oamenii de obicei nu le depășesc. Peștii și crustaceii sunt din diferite familii de alimente, deci a avea alergie la unul nu înseamnă neapărat că cineva va fi alergic la celălalt.

Alergiile la arahide sunt în creștere și la fel ca și alergiile la nuci de copac, cum ar fi migdalele, nucile, păcanele, alunele și anacardii. Majoritatea oamenilor nu depășesc alergiile la arahide sau nuci.

Alergia la soia este mai frecventă în rândul bebelușilor decât la copiii mai mari. Mulți sugari care sunt alergici la laptele de vacă sunt, de asemenea, alergici la proteine ​​din formulele de soia. Proteinele de soia sunt adesea un ingredient ascuns în alimentele preparate.

Proteinele din grâu se găsesc în multe alimente, iar unele sunt mai evidente decât altele. Deși alergia la grâu este adesea confundată cu boala celiacă, există o diferență.

Boala celiacă este o sensibilitate la gluten (care se găsește în grâu, secară și orz), dar alergia la grâu poate provoca o reacție care poate pune viața în pericol.

Alergia la insecte, medicamente, produse chimice

Pentru majoritatea copiilor, a fi înțepat de o insectă înseamnă umflare, roșeață și mâncărime la locul mușcăturii, dar pentru cei cu alergie la venin la insecte, o înţepătură de insecte poate provoca simptome mai grave.

Antibioticele sunt cel mai frecvent tip de medicamente care provoacă reacții alergice. Multe altele, inclusiv medicamente pe care le puteți cumpăra fără rețetă, de asemenea pot provoca reacții alergice.

Unele produse cosmetice sau detergenți pentru rufe pot provoca reacții la substanțele chimice din aceste produse, deși este posibil să nu fie întotdeauna o reacție alergică.

Vopselele, produsele de curățat pentru uz casnic și pesticidele folosite pe peluze sau plante pot provoca reacții alergice la unele persoane.

Alergiile aeriene

Alergenii aeropurtați pot provoca ceva cunoscut sub numele de rinită alergică, care se dezvoltă de obicei la vârsta de 10 ani, atinge apogeul la adolescență sau la începutul vârstei de 20 de ani. Dispare adesea între 40 și 60 de ani.

Simptomele pot include: strănut, mâncărime la nas și / sau gât, nas înfundat, tuse.
Când simptomele includ, de asemenea, mâncărime și ochi roșii, aceasta se numește conjunctivită alergică.

Simptomele care pot apărea în cazul alergiilor alimentare, la medicamente sau la insecte sunt: respirație șuierătoare, tuse, răguşeală, etanșeitatea gâtului. De asemenea, pot apărea dureri de stomac, vărsături, diaree, mâncărimea şi umflarea ochilor, urticarie:

Uneori poate să scădă tensiunea arterială, determinând chiar şi pierderea cunoștinței.
Reacțiile alergice pot varia. Uneori, o persoană poate avea o reacție ușoară care afectează un singur sistem al corpului, cum ar fi urticarii pe piele.

Alteori, reacția poate fi mai gravă și implică mai multe părți ale corpului. O reacție ușoară în trecut nu înseamnă că reacțiile viitoare vor fi ușoare.

Sfaturi pentru evitarea alergiilor

Pentru a ajuta copiii să evite alergenii din aer trebuie să fie luate o serie de măsuri, potrivit kidshealth.org. Țineţi animalele de companie în afara dormitorului copilului.

Îndepărtați covoarele sau măcar pe cele din camera copilului. Podelele dure nu adună praf la fel de mult ca și covoarele. Nu puneţi draperii grele și scăpaţi de toate elementele care permit acumularea prafului. În camera copilului se face curăţenie când el nu este acolo.

Folosiți huse speciale pentru a îmbrăca pernele și salteaua dacă micuţul este alergic la acarieni. Dacă are alergie la polen, mențineți geamurile închise atunci când sezonul de polen este la apogeu. Copilul trebuie să facă baie sau duș și să-şi schimbe hainele după ce a fost în aer liber. Un copil alergic nu trebuie lăsat să tundă gazonul.

Copiii care sunt alergici la mucegai trebuie să stea departe de zonele umede, cum ar fi unele subsoluri. Pentru ei, băile și alte zone predispuse la mucegai trebuie păstrate curate și uscate.

Pentru a ameliora reacţiile alergice este recomandată, cel puţin de două ori pe an, o cură cu pre şi probiotice, precum şi deparazitarea cu ajutorul plantelor (suc de cimbrişor, extact de nucă neagră, suc de ţelină) şi a uleiurilor (de cuişoare, scorţişoară, oregano şi ienupăr).

Este necesar ca uleiurile să fie terapeutice, special utilizate pentru uz intern şi se vor administra tot timpul diluate cu o bază deoarece sunt foarte puternice în starea lor pură.

Ieşirea cât mai des în natură ajută copiii să îşi întărească imunitatea. Mişcarea în aer liber este, de foarte multe ori, mai benefică decât orice tratament.

Studiile arată că exerciţiul fizic regulat atât la adulţi, cât şi la copii, poate reduce numărul episoadelor provocate de alergii prin mărirea circulaţiei celulare ce implică sistemul imunitar.

Tototdată, este indicat ca aceştia să nu aibă acces mai mult de două ore pe zi la un smartphone, tabletă. De asemenea, routerul trebuie să fie cât mai departe de camera copiilor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS