Uleiul din semințe de susan a fost descoperit încă din Antichitate de civilizațiile din India, China, Egipt și Orientul Mijlociu, fiind unul dintre cele mai vechi uleiuri din istoria omenirii. Este folosit în scop medical și culinar de 5.000 de ani și reprezintă unul dintre ingredientele cele generoase și dense în nutrienți.
În ciuda calităților sale, nu este la fel de popular sau accesibil pe piață precum uleiul de măsline și cel de floarea soarelui. În ultimii ani, a câștigat mai multă popularitate pentru că extractul din semințe este relativ ușor și ieftin de obținut, făcându-se uz doar de apă caldă și diverse tehnici de presare. Cu toate acestea, cel mai bun ulei de susan se obține când semințele sunt complet coapte, iar învelișul lor exterior crapă.
Exista doua tipuri de ulei de susan: uleiul de susan alb, obținut prin presare la rece, a cărui aromă este subtilă, și cel de susan negru, obținut din semințe de susan prăjite, cu o aromă mai puternică.
Uleiul de susan conține o cantitate mare de antioxidanți cu proprietăți antiinflamatoare. De asemenea, este bogat în vitamina E, minerale precum calciul, fierul, magneziul, seleniul și cuprul, dar și în acizi grași Omega-3.
Beneficiile incontestabile ale uleiului de susan
Menținerea sănătății și frumuseții pielii – uleiul trebuie aplicat direct pe ten. Îmbogățește textura pielii, făcând-o mai fină, îi îmbunătățește elasticitatea și repară țesuturile lezate sau cicatrizate, prin nivelul ridicat de colagen pe care îl produce. De asemenea, previne îmbătrânirea tenului și acționează precum o cremă de protecție împotriva razelor UV, calmând arsurile solare.
Creșterea sănătoasă a părului – uleiul de susan este benefic pentru sănătatea scalpului și a firelor de păr datorită naturii sale bogate în nutrienți. De asemenea, ajută la închiderea nuanței părului și previne căderea acestuia.
Calmarea stărilor de anxietate și chiar depresie – uleiul de susan are un efect calmant deoarece este bogat în minerale (magneziu, calciu). De asemenea, conține vitamine care sprijină producerea de serotonină (reduce durerea, schimbările bruște de dispoziție și sprijină somnul). Aminoacizii care se regăsesc în uleiul de susan ajută la eliberarea în organism a enzimelor și hormonilor care produc bună dispoziție.
Sprijină digestia și tractul intestinal – datorită conținutului ridicat de fibre, consumul regulat de ulei de susan poate îmbunătăți funcționarea tractului intestinal, digestia și funcționarea colonului.
Combate anemia prin conținutul său bogat în fier.
Prevenirea cancerului – uleiul de susan are componenți (magneziu, fitosteroli etc.) care luptă împotriva unor tipuri de cancer.
Prevenirea diabetului – uleiul de susan este benefic în menținerea la cote normale a nivelului glicemiei și ajută la prevenirea diabetului hipersenzitiv.
Îmbunătățirea activității cardiace – consumul de ulei de susan ajută la prevenirea leziunilor aterosclerotice prin componenta sa antioxidantă și antiinflamatoare, numită sesamol. Acesta poate menține sistemul cardiovascular echilibrat și poate reduce nivelul colesterolului.
Reduce presiunea arterială – magneziul și zincul din uleiul de susan reprezintă elementele-cheie care ajută la reducerea presiunii arteriale și la producerea hematiilor (celulele roșii din sânge).
Prevenirea artritei – mineralele pe care le conține uleiul de susan ajută oasele, încheieturile și vasele de sânge să funcționeze normal și previn
apariția afecțiunilor osoase.
Prevenirea osteoporozei – uleiul de susan pe care îl adăugăm într-o salată conține mai mult calciu decât un pahar cu lapte. Așadar, consumul lui regulat ajută la dezvoltarea structurilor osoase și la vindecarea fracturilor.
Sprijină buna funcționare a sistemului respirator – nivelul ridicat de magneziu din uleiul de susan ajută la prevenirea problemelor respiratorii, cum ar fi astmul și spasmul bronșic.
Protecția sănătății orale – uleiul de susan a fost folosit încă din Antichitate pentru a reduce placa bacteriană și pentru albirea dinților. Medicii stomatologi recomandă clătirea gurii cu ulei de susan pentru a o proteja împotriva bacteriilor.
Vindecă eczemele – uleiul de susan ajută la vindecarea eczemelor sau a altor iritații ale pielii, datorită conținutului bogat de calciu, proteine, magneziu și acizi grași esențiali. Acest ulei parfumat este foarte hidratant, calmează mâncărimea, reduce roșeața și umflăturile.
În medicina tradițională chineză, uleiul de susan mai este folosit pentru atenuarea durerilor provocate de tendonită, bursită, artrită și colită, precum și în ameliorarea simptomelor sindromului de colon iritabil.
Uleiul de susan este contraindicat persoanelor alergice la nuci sau la alimente asociate cu acestea, precum și celor care suferă de diaree cronică.