Deși cardul de sănătate a fost introdus în 2015, populația nu cunoaște încă multe dintre dedesubturile sistemului implementat în urmă cu patru ani. Unii doljeni bat de multe ori drumul degeaba până la Casa Județeană de Asigurări de Săntătate (CAS) Dolj, pentru a depune cereri care nu sunt necesare. Claudia Șerban, purtătorul de cuvânt al CAS Dolj, le oferă cititorilor GdS informații utile privind cardul de sănătate național, dar și despre cel european. Aflați când e cazul să vă deplasați la CAS Dolj.
Gazeta de Sud: Câte carduri naționale au fost emise pentru CAS Dolj până în prezent?
Claudia Şerban: În total, până în prezent au fost emise 547.335 de carduri naţionale pentru CAS Dolj. 478.648 dintre acestea au fost emise iniţial, iar 68.687 au fost emise după anul 2015.
GdS: Ce se va întâmpla după ce expiră actualele carduri?
C.Ş.: Încă nu avem o procedură stabilită. Însă e important ca persoanele asigurate să ştie că nu se depun cereri pentru carduri. Ele se emit din oficiu. Am avut cazuri în care oamenii au venit la noi pentru a depune solicitări în acest sens. Este păcat să facă drumul degeaba. Nu este nevoie nici de adeverinţe. De exemplu, în cazul persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani şi încă nu au intrat în posesia cardului, verificările se vor face direct în sistem. Acestea vor figura drept asiguraţi fără card emis. Doar în cazuri excepţionale este nevoie ca oamenii să se prezinte la CAS Dolj.
GdS: Care sunt situaţiile în care un drum la CAS este, totuşi, necesar?
C.Ş.: Când persoanele care ar trebui să fie asigurate nu apar astfel în sistem, trebuie să vină la instituţie pentru a clarifica situaţia. De asemenea, când pierd cardul, trebuie să declare pierderea. În acest caz, vor primi o adeverinţă valabilă pe o perioadă de două luni, iar noul card le va veni la domiciliu, prin poştă. Este nevoie de plata unei sume de 15,26 lei.
GdS: Care este situaţia elevilor şi a studenţilor?
C.Ş.: Toţi elevii sunt raportaţi de către Ministerul Educaţiei Naţionale şi introduşi în sistem la începutul fiecărui an şcolar. Studenţii sunt raportaţi de către fiecare universitate în parte, după debutul anului universitar.
GdS: Ce trebuie să ştie asiguraţii despre cardurile europene de sănătate?
C.Ş.: Momentan nu se emit carduri europene pe suport similar cardului de sănătate naţional. Motivul este lipsa unei firme producătoare în acest moment. Se emite, în schimb, un certificat înlocuitor care conferă exact aceleaşi drepturi. Acesta este emis în circa două zile din momentul solicitării şi are o valabilitate de doi ani.
GdS: Cum funcţionează sistemul în cazul persoanelor care beneficiază de asigurarea de sănătate pe o perioadă determinată?
C.Ş.: Pentru acestea, se emit carduri electronice provizorii. Este cazul persoanelor beneficiare ale pensiei pe caz de boală, pentru perioada pentru care au decizia de invaliditate valabilă, sau pentru cei care plătesc pentru o perioadă determinată contribuţiile.
După ce, în vară, cardul de sănătate nu a funcționat sau a avut probleme serioase de accesare timp de 36 de zile, reprezentanții CAS speră ca un astfel de blocaj să nu se mai repete.
Persoanele care se află într-una dintre situaţiile menţionate mai sus și trebuie să se prezinte la CAS Dolj pot ajunge la instituţie între orele 8.30-16.30, în zilele de luni, marţi, miercuri şi vineri, iar joi, între orele 8.30-18.30.