O femeie, de 61 de ani, care a ajuns în 17 octombrie la spitalul din Slatina cu arsuri grave pe o mare suprafață a corpului, se află în stare gravă la Unitatea de Arși din Iași. În timp ce ministrul Sănătății din guvernul demis a anunțat că va declanșa o anchetă, reprezentanții SJU Slatina se apără și spun că au acționat conform protocoalelor.
Operată după 14 zile de când a venit la spital
Un caz de „mare ars“ readuce în atenția publică spitalul din Slatina, medicii de aici fiind suspectați că au transferat la spitalul din Brașov o pacientă cu arsuri grave, dar și cu o infecție de spital (acinetobacter), și pentru care s-a menționat un diagnostic ce s-ar fi dovedit subevaluat. Cert este că de-abia după 14 zile de la prezentarea în UPU femeia a fost operată la un spital din Iași, unde se află în stare gravă. Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat, duminică, 3 noiembrie, că va demara o anchetă în acest caz.
„A ajuns la Braşov, ea fiind subevaluată la Slatina. A ajuns la Braşov cu arsură 30% pe suprafața corpului, grad intermediar, dar arsura era 45%, grad III. (…) Medicii de la Braşov au spus că în aceste condiții (având în vedere infecția – n.r.) grefa de piele nu era posibilă, prin urmare tratamentele care i s-au făcut au fost corespunzatoare“, a declarat ministrul Sănătății, Sorina Pintea, pentru Mediafax, indicând spitalul din Slatina ca fiind cel în care s-ar fi greșit.
Luni, 4 noiembrie 2019, la SJU Slatina nu s-a anunțat, în schimb, niciun control, reprezentanții Direcției de Sănătate Publică Olt precizând la rândul lor că nu li s-a transmis de la minister nicio tematică în acest sens.
Cum a început totul
Femeia, în vârstă de 61 ani, din localitatea Bălteni, județul Olt, s-a prezentat pe 17 octombrie, în jurul orei 11.00, la Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Slatina.
„Pacienta a venit pe 17 octombrie, în jurul orei 11.00, și a plecat de la noi tot în jurul orei 11,00, în data de 18 octombrie 2019. Pacienta, în vârstă de 61 de ani, din mediul rural, cunoscută în antecedente cu diabet zaharat insulino-necesitant și cu hepatită cu virus B, a venit în Serviciul de Urgență pentru arsuri termice prin contact cu lichid fierbinte, gradul II B-II A, pe aproximativ 35% din suprafața corpului“, a explicat șeful compartimentului Chirurgie Plastică din cadrul SJU Slatina, dr. Florin Popa. El a precizat că s-a solicitat, încă de la evaluarea stării de sănătate a pacientei în UPU, sprijinul COSU pentru transferul într-un spital competent să trateze marii arși.
„S-a făcut prima evaluare în Serviciul de Urgență, după această evaluare a fost anunțat serviciul COSU, să declarăm arsura. Există un protocol de transfer al pacienților mari arși“, a spus dr. Popa, explicând că acest protocol presupune transferul pacienților cu arsuri de gradul IIB/IIA pe mai mult de 30% din suprafața corpului la pacienți sub 50 de ani, sau arsuri gradele IIB/IIA pe mai mult de 20% la pacienți peste 50 de ani, către spitalele competente pentru tratarea acestora.
Cum s-a procedat la Spitalul Slatina
„După prima evaluare în UPU, calculele au fost undeva la 25-30%, a fost anunțat serviciul COSU, după care, după explorările necesare în Urgență, pacienta a fost băgată la sala de operație, unde s-a efectuat toaletarea plăgilor arse și reevaluare. Conform reevaluării din sala de operație, procentul a fost de 35% din suprafața corpului, gradul IIB/IIA. De specificat este că înainte de a se face toaletarea plăgilor au fost recoltate probe biologice pentru cultură mircobiană și antibiogramă, după caz, de la nivelul plăgilor arse, culturi care au ieșit negative. Protocolul spune că în momentul în care un pacient este internat în Terapie Intensivă, se recoltează prin tamponament de la nivel rectal, nazal și inghinal și se pun pe cultură. Pe cel de la nivel rectal a ieșit pozitiv pentru Klebsiella pneumoniae. Vreau să fac o precizare, la această Klebsiella pneumoniae. Aceasta, împreună cu Escherichia coli, sunt germeni normali la nivelul florei intestinale, deci există și la dumneavoastră, și la mine, și la toată lumea. (…) Cu asta a venit de acasă pacienta, dar, repet la nivelul plăgilor arse nu s-a dezvoltat nimic“, a mai spus dr. Popa.
„Pe noi nu ne-a întrebat nimeni nimic până acum trei zile“
Medicii din Slatina sunt surprinși de cele afirmate de ministrul Sănătății. Spun că în cele 14 zile nimeni nu i-a contactat pentru a cere date despre caz. Au explicații și pentru așa-zisa subevaluare a suprafeței arse sau a gradului arsurilor.
„Când vorbim despre arsuri și diabet, întotdeauna un grad IIB se poate transforma într-un grad III. Diagnosticul de profunzime al arsurii se pune în dinamică. Este un diagnostic inițial, iar diagnosticul de profunzime este pus în dinamică. Gradul II poate să vireze în gradul III dacă mai sunt comorbidități asociate, cum este acest caz. (…) Nicio clipă, până acum trei zile, nu ne-a contactat nimeni, nici de la Brașov, nici de la Iași, să ne-ntrebe ceva de pacientă. Din momentul în care a plecat de la noi, nu ne-a mai cerut nimeni informații cu privire la pacientă. Iacătă, au trecut, totuși, trei săptămâni.
Medicii spun că membrilor familiei li s-a spus cum stau lucrurile. „Le-am explicat că starea dumneaei este gravă, depășește posibilitățile de tratament ale spitalului nostru, o să fie îndrumată către un centru care se ocupă de arsuri mari. Le-am explicat că morbiditățile asociate reprezintă un factor de risc, inclusiv vital, inclusiv pacientei – era în stare conștientă, cooperantă – i-am explicat să lupte, că o să aibă de tras“, a mai spus dr. Popa.
Control pe tot fluxul
Managerul spitalului din Slatina a solicitat, la rândul său, un control „pe tot fluxul“ în acest caz, amintind că la spitalul din Slatina sunt frecvent tratate cazuri preluate de la spitalele din Râmnicu Vâlcea sau Târgu Jiu, spitale de același rang, nemaivorbind de spitalele de rang inferior. Primesc astfel de cazuri, spune managerul, pentru a degreva Spitalul Clinic Craiova, unde ar ajunge în mod normal.
„Înțeleg, dar cel mai bine se poate stabili de către experți că o arsură de gradul II ca urmare a diabetului se poate transforma foarte rapid într-o arsură de gradul III, și consider absolut necesară o anchetă, un audit, pe tot fluxul pe care l-a urmat acest pacient, inclusiv la spitalul nostru și inclusiv pe celelalte spitale, pentru că e bine să avem o informare transparentă, să se vadă dacă s-a făcut o greșeală, cum pot fi corectate aceste greșeli, și să se verifice tot fluxul, mai ales că vorbim de un caz sensibil, de cazul unei persoane care a suferit arsuri. Din punct de vedere al SJU Slatina, s-au respectat toate protocoalele și procedurile, suntem deschiși și ne-am bucura să se facă un control și un audit pentru a se verifica exact cum s-au urmat pașii“, a spus Rotea.