Deși gândul multora fuge la dulciuri și fast-food când e vorba de mâncarea care ne face fericiți, alimentele care stimulează „hormonii fericirii” pot fi, de fapt, opțiuni sănătoase pentru masă. De exemplu, peștele, legumele și nuciferele au un aport semnificativ în menținerea unei stări de armonie psihică.
Studiile au arătat că nivelul scăzut de dopamină și serotonină este asociat cu depresia. Dopamina și serotonina sunt doi neurotransmițători care se numără printre așa-zișii hormonii ai fericirii. Dacă menținem un nivel ridicat al acestor doi hormoni, putem ține la distanță stările depresive. Iată câteva alimente pot stimula producția de dopamină și serotonină.
Ciocolata și cafeaua influențează dispoziția
Ciocolata neagră este un dulce pe care ni-l putem permite, în cantități mici, ba chiar este indicat să îl consumăm din când în când. Cacaua crește nivelul de serotonină și de dopamină, inducându-ne o stare de bine și energie.
Și cafeaua are un efect important pentru dispoziția unei persoane. Combinaţia de lipide, proteine şi carbohidraţi din cafea este responsabilă, de asemenea, pentru creşterea nivelului de dopamină şi serotonină. La fel acționează și nucile și semințele, care sunt bogate în acid alfa-linoleic.
Chiar și legumele pot combate proasta dispoziție și depresia. Sparanghelul, bogat în acid folic și triptofan, declanșează producția de serotonină. La fel face și spanacul, un alt aliment cu conținut ridicat de acid folic.
Somonul scade riscul depresiei
Iaurturile bogate în probiotice au și ele o contribuție la menținerea unei stări pozitive, având un efect de relaxare. Stridiile sunt un alt aliment care ne face mai fericiți. Ele sunt bogate în seleniu și iod și ajută la echilibrul glandei tiroide care influențează starea noastră de bine.
Somonul și peștele gras, în general, protejează sănătatea creierului prin aportul de acizi grași Omega 3. Un nivel optim de Omega 3 scade riscul apariției unor stări depresive.
Și alimentele bogate în fier, precum soia și sfecla roșie, au un rol important în menținerea unei dispoziții bune. Fierul ține la distanță stările de apatie și oboseală, care au efect negativ asupra noastră.
Mierea, un aliment-minune cu multiple beneficii asupra organismului, este un alt stimulent al fericirii. Efectul său benefic asupra dispoziţei noastre se datorează conţinutului de flavonoizi, care au meritul de a îmbunătăţi sănătatea creierului.