-1.1 C
Craiova
duminică, 24 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăTehnologieIT&CNeuroni artificiali ar putea fi implantaţi pentru a repara circuitele din creier

Neuroni artificiali ar putea fi implantaţi pentru a repara circuitele din creier

Au fost creați neuroni artificiali care ar putea fi implantaţi la pacienţii care suferă de paralizie sau alte probleme cu sistemul nervos. Oamenii de ştiinţă spun că neuronii artificiali ar putea fi folosiţi chiar pentru a conecta minţi umane la aparate, relatează The Guardian.

Una dintre primele aplicaţii ar putea fi tratarea unei forme de insuficienţă cardiacă petrecută atunci când un circuit neuronal de la baza creierului se deteriorează din cauza vârstei sau a bolilor. Acesta nu mai poate trimite semnalele electrice corecte pentru ca inima să pompeze sânge normal. Neuronii bionici pot primi semnale electrice de la celule nervoase sănătoase şi le pot procesa în fel natural, după care pot trimite noi semnale celorlalţi neuroni.

Neuronii artificiali, inseraţi în microcipuri late de câţiva milimetri

Neuronii artificiali sunt inseraţi în microcipuri late de câţiva milimetri, mai degrabă decât să fie implantaţi direct în creier. Cipurile sunt baza unor dispozitive care sunt apoi montate direct în sistemul nervos, de exemplu prin interceptarea semnalelor care călătoresc între creier şi muşchii piciorului.
„Orice zonă care se confruntă cu o boală degenerativă, precum boala Alzheimer, acolo unde neuronii nu mai trimit impulsuri din cauza vârstei, bolii, sau leziunilor, poate fi ajutată de un implant de neuroni artificiali. Acesta face treaba neuronilor naturali afectaţi“, spune Alain Nogaret, fizicianul care a condus proiectul la Universitatea din Bath.

Cercetătorii au observat că pot modela neuroni vii într-un program pe calculator

Cercetătorii au observat că pot modela neuroni vii într-un program pe calculator şi să le recreeze felul în care trimit impulsuri într-un cip de silicon cu o acurateţe de peste 94%. Programul permite cercetătorilor să copieze întreaga varietate de neuroni care poate fi găsită în sistemul nervos uman.
Oamenii de ştiinţă spun acum că pot construi neuroni bionici bazaţi pe oricare dintre celulele nervoase aflate în creier, coloana vertebrală sau spaţii mai îndepărtate ale sistemului nervos periferic, precum neuronii de senzaţie din piele.
Chiar şi cu mai multe eforturi direcţionate spre dezvoltarea neuronilor artificiali, va mai dura până ce aceştia vor putea să ajute pacienţii. În cazul în care se dovedesc a fi siguri şi eficienţi, ei ar putea fi folosiţi pentru a soluţiona o multitudine de probleme: scăderea memoriei sau chiar eliminarea paraliziei şi ajutarea pacienţilor care au suferit amputaţii prin montarea de membre robotice cu neuroni artificiali pe post de „baterii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS