Situaţie atipică la Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumologie „Victor Babeş“ din Craiova. Spitalul a anulat concursul pentru ocuparea a 17 posturi de asistenţi medicali, infirmiere şi registratori şi reia procedura. Principala explicaţie a conducerii este numărul prea mare de înscrieri. 123 de candidaţi s-au înscris la concurs, iar unitatea nu poate desfăşura concursul într-o sală mai mare de 50 de locuri. Pe de altă parte, concursul a fost organizat „la grămadă“ pentru cele 18 posturi, astfel încât, indiferent de specialitate, exista iniţial o singură comisie de concurs. Motivul pentru amestecătură? Anunţurile costă…
Anunţ pentru 18 posturi, doar 50 de locuri în sala de concurs
Deşi spitalul nu are disponibilă pentru desfăşurarea concursului decât o sală de maximum 50 de locuri, anunţul concursului a vizat ocuparea a 18 posturi. Aşadar, organizarea concursului a fost gândită prost de la început. Dacă, pentru un singur post, s-ar fi înscris, în medie, trei candidaţi, unitatea s-ar fi aflat oricum în impas, căci se depăşea capacitatea sălii. Apoi, este cel puţin straniu cum o singură comisie urma să examineze candidaţii pentru trei specialităţi diferite. Dintre posturile scoase la concurs, 9 erau pentru asistenţi medicali, 5 pentru infirmiere şi 4 pentru registratori medicali.
Managerul spitalului, Adina Turcu, spune că s-a pornit de la ideea eficientizării costurilor: „Nu ne-am aşteptat la atâtea înscrieri. Într-un anunţ am inclus şi registratorii, şi infirmierele, şi asistenţii. Ştiţi cum e, costă publicarea în Monitorul Oficial, la ziare… Nu ne aşteptam la atâtea solicitări şi nu avem capacitatea să derulăm concursul. Nu ni s-a întâmplat până acum. Noi nu avem spaţiu să desfăşurăm concurs pentru mai mult de 50 de persoane. În urma analizei dosarelor, Serviciul de Resurse Umane a făcut o sesizare la Comitetul Director pentru închirierea unei săli. Nu puteam închiria sala decât printr-o decizie care să treacă de Consiliul de Administraţie. Aşadar, s-a suspendat pe motivul amânării pentru închiriere de sală. În aulă avem doar 50 de locuri“. Aşadar, primul motiv a fost amânarea concursului din lipsă de spaţiu.
Există un al doilea motiv
A existat şi un al doilea motiv pentru anularea şi reluarea procedurii, adaugă managerul Adina Turcu: „Al doilea motiv a fost o sesizare depusă de unul dintre candidaţi, conform căreia tematica individualizată pentru fiecare punct din bibliografia afişată nu corespundea. S-a întâlnit comisia de concurs, s-a analizat sesizarea şi a înaintat şi aceasta către Consiliul de Administraţie o analiză privind tematica şi bibliografia pentru toate posturile scoase la concurs. Nu sunt modificări majore, dar riscam să fie contestat concursul cu totul. Nu mai aveam cum să facem erată pentru anunţul din Monitorul Oficial pentru că deja se încheiase perioada de depunere a dosarelor“.
Conducerea nu mai închiriază sală, dar „speră“ că va avea spaţiu
Într-un final, managerul spitalului spune că s-a dispus reluarea procedurii pe comisii separate şi pe tematică individualizată: „Vom relua din ianuarie procedura pe fiecare post separat, cu comisii separate şi cu modificările la tematică şi bibliografie“. Având comisii separate şi date diferite, conducerea a decis să nu mai închirieze sală. Întrebată dacă, după aceste schimbări, crede că nu vor mai fi probleme cu spaţiul pentru desfăşurarea concursului, Adina Turcu a răspuns că „speră“.