-1.5 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateLiber la mese festive, dar cu cumpătare!

Liber la mese festive, dar cu cumpătare!

Febra pregătirilor pentru mesele copioase ce vor urma de Crăciun şi Anul Nou a început în multe case. Friptura de porc, sarmalele, salata de boeuf, piftia, cârnaţii, toba şi cozonacul sunt nelipsite de pe masă, de Sărbători. Nutriţioniştii spun că aceste feluri de mâncare favorizează şi apariţia indigestiei.

Din Ajunul Crăciunului până la Sfântul Ioan, în casele românilor se desfăşoară un maraton culinar.
Cum obiceiurile românilor sunt destul de greu de schimbat, nutriţioniştii ne sfătuiesc să fim cumpătaţi. Altfel spus, este permis să mâncăm din toate câte puţin.

Alimentele foarte grase stagnează prea mult timp în stomac, îngreunând digestia

La începutul meselor copioase, este bine să „pregătim“ sucurile gastrice cu o salată făcută din fructe sau legume.
Înainte de masă sau în timpul mesei, se recomandă să nu fie consumate prea multe lichide care „diluează“ sucurile gastrice. Masa poate fi continuată cu un ou, puţină friptură, la care adăugaţi puţin vin sau tărie de calitate – lichior amar sau coniac.
E bine de ştiut că alimentele foarte grase stagnează prea mult timp în stomac. Asta produce congestia stomacului şi a mucoasei gastrice, îngreunând digestia.
Arsurile la stomac apar deoarece unele sucuri gastrice urcă din stomac spre esofag. Când aceşti acizi vin în contact cu esofagul, ard pereţii acestuia, cauzând acele dureri specifice.
Indigestia şi arsurile stomacale sunt, în mod obişnuit, cauzate de: surplusul de alimentaţie; obezitate; alimente grele; ciocolată; băuturi carbogazoase; alcool; consumul de cafea şi ţigări. Indigestia poate apărea dacă mâncaţi atunci când sunteţi nervoşi sau mâncaţi foarte repede, nemestecând bine mâncarea.

Ce trebuie să faceţi ca să nu ajungeţi de la bal la spital

Medicii vă recomandă să vă limitaţi la porţii mici, să mâncaţi eşalonat, în mai multe reprize. Nu vă grăbiţi să mâncaţi la o singură masă toate felurile de mâncare preparate.
Evitaţi să începeţi masa de Crăciun sau de Revelion cu stomacul gol. Mâncaţi ceva uşor la micul dejun, respectiv pe timpul zilei.
Nu luaţi mas la ore foarte târzii în ziua precedentă şi nu vă culcaţi cu stomacul plin.
Feriţi-vă de asocierea, la aceeaşi masă, a băuturilor carbogazoase şi/sau alcoolice, prăjelilor, tocăturilor, grăsimilor, murăturilor şi dulciurilor. Aceasta este o adevărată bombă care declanşează problemele digestive.
Consumaţi fructe şi legume crude, care uşurează digestia.
Mâncaţi lent şi mestecaţi îndelung alimentele, pentru a facilita activitatea corectă a stomacului. Hidrataţi-vă corect cu apă şi sucuri naturale.
Ieşiţi la aer curat, faceţi o plimbare după masă sau chiar câteva exerciţii uşoare.
În cazul în care aveţi afecţiuni cronice, nu uitaţi de indicaţiile medicului privind regimul şi tratamentul medicamentos.

Ca să preveniţi mahmureala, consumaţi alternativ băuturi alcoolice şi apă

În cazul în care aţi consumat alcool în exces, există câteva soluţii care vă scapă de semnele neplăcute ale mahmurelii. Nutriţioniştii ne sugerează să încercăm apă caldă cu lămâie, pentru a neutraliza tot acidul gastric. Ghimbirul e un aliat de nădejde pentru a calma senzaţia de greaţă. Alimentele cu un indice glicemic scăzut vă ajută să vă creşteţi glicemia într-un ritm lent. Şi nu uitaţi să beţi multă apă, pentru a vă hidrata organismul după seara în care aţi consumat alcool în exces.
Ca să preveniţi mahmureala, consumaţi alternativ băuturi alcoolice şi apă. Nu beţi alcool pe stomacul gol şi beţi 500 ml de apă înainte de a merge la culcare. Şi nu uitaţi că nu trebuie să mâncaţi prea aproape de ora la care mergeţi la culcare.
Renunţaţi să mai mâncaţi cu patru ore înainte de ora la care ştiţi că mergeţi, de regulă, la culcare, pentru ca stomacul să nu fie nevoit să digere alimentele în timpul somnului.

Trebuie să avem la îndemână soluţii care să ne ajute la nevoie

Medicii ne sfătuiesc, de asemenea, să revizuim mica trusă farmaceutică de acasă. Trebuie să avem la îndemână soluţii care să ne ajute la nevoie.
Infuziile din plante (sunătoare, mentă, gălbenele, păpădie, anghinare) sunt recunonscute pentru proprietăţile lor benefice asupra aparatului digestiv. Aceste infuzii, băute calde şi neîndulcite, după mese, le sunt de mare ajutor persoanelor care suferă indigestii, crampe abdominale, dispepsii provocate de mesele bogate în grăsimi şi zaharuri. Infuzia de sunătoare are şi efecte antidepresive, datorită cărora vă veţi linişti şi vă veţi simţi mai bine.
Suplimentele pe bază de enzime naturale şi plante, care stimulează funcţia digestivă, previn senzaţia de greutate în stomac, balonarea, greaţa şi refluxul gastroesofagian.
De asemenea, nu trebuie să ne lipsească din farmacia de acasă medicamente antispastice, pansamente gastrice şi drenante biliare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS