3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulFemeile pot simţi false mişcări fetale şi la 20 de ani după naştere

Femeile pot simţi false mişcări fetale şi la 20 de ani după naştere


Femeile care au trecut printr-o sarcină pot simţi false mişcări şi lovituri ale fetusului până la 28 de ani după ce au dat naştere, conform unui studiu recent.

Cercetătorii Universităţii Monash din Australia au realizat un studiu la care au participat aproape 200 de femei care experimentaseră senzaţiile provocate de o sarcină.

40% din femei au simţit falsele lovituri fetale

În urma sondajului, aceştia au descoperit că 40% din acestea au simţit lovituri fetale „fantomă“ chiar şi după ce născuseră. Senzaţiile au persistat, în medie, 6 – 8 ani după naştere. În mod excepţional, pentru una dintre femeile participante la studiu, ciudata senzaţie a continuat timp de 28 de ani.

Pentru 40% din femeile care au experimentat falsele mişcări fetale, senzaţia apărea mai mult de o dată pe săptămână, în timp ce 20% dintre ele au menţionat că le-au simţit zilnic.

Emoţiile asociate acestor senzaţii variau în funcţie de experienţa personală legată de sarcină. O parte dintre femei au spus că aceste momente le-au trezit sentimente pozitive, nostalgie şi confort mental. De cealaltă parte, au fost femei care au spus că această senzaţie fantomă le stârnea confuzie şi chiar frustrare. 27% dintre femeile chestionate au spus că loviturile false au avut un impact negativ. În general, acestea avuseseră parte de experienţe neplăcute precum avortul sau naşteri traumatizante.

Care este explicaţia?

Cercetătorii nu au găsit încă o explicaţie biologică a acestui fenomen. Totuşi, aceştia au menţionat că falsele lovituri fetale postpartum sunt o experienţă des întâlnită şi se pot transforma într-un factor de risc pentru anxietate şi depresie în femeile vulnerabile din punct de vedere emoţional.

Philip Corlett, profesor la Facultatea de Medicină a Universităţii din Yale, a menţionat pentru publicaţia The New Scientist că senzaţiile fantomă pot fi legate de modul în care creierul uman percepe corpul. „După sarcină, creierul femeii ar putea să fie deja programat să creadă că senzaţiile acelea ar trebui să mai apară, cauzând, astfel, anumite schimbări în corp“, a explicat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS