1.2 C
Craiova
marți, 7 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateDiete si fitnessCum să mâncăm sănătos de Revelion

Cum să mâncăm sănătos de Revelion

De Crăciun, fiecare român îşi doreşte să guste din toate preparatele specifice Sărbătorilor. După aceea, ne-am făcut deja pofta şi am putea renunţa la combinaţia de salată boeuf, sarmale şi carne de porc. Pentru masa de Revelion, putem încerca mai degrabă un meniu deosebit, bazat pe alimente sănătoase, dar şi gustoase. În plus, este important să şi mâncăm corect, pentru a nu îngreuna digestia şi a evita problemele de tranzit intestinal.

Antreuri pe bază de brânzeturi

Un platou cu brânzeturi nobile dă un aer sofisticat mesei de Anul Nou, dar este şi o alternativă inspirată la clasicele salate cu maioneză. În plus, potrivit unui nou studiu, brânza cu mucegai nobil poate îmbunătăţi sănătatea inimii şi ne ajută să trăim mai mult. Spermidina, un compus care se regăseşte în brânza albastră (blue cheese), dar şi în boabele de soia, ficatul de pui, mazăre, porumb şi crustacee, se pare că ar reduce tensiunea arterială, prevenind afecţiunile cardiace.

Nutriţionistul Charlotte Stirling-Reed declara pentru HuffingtonPost: „Brânza este un aliment care trebuie să existe într-o dietă sănătoasă, având în vedere conţinutul de calciu, zinc şi alte minerale esenţiale, dar menţionez că trebuie consumată cu moderaţie, nu mai mult de 30 de grame pe zi, din cauza nivelului ridicat de grăsimi şi a numărului mare de calorii”. Brânza maturată are un gust mai pronunţat şi ne conferă senzaţia de saţietate mai repede decât brânzeturile proaspete.


Brânzeturile pot fi însoţite de struguri, care au multiple beneficii pentru sănătate şi sunt şi unul dintre alimentele pe care superstițioșii le consideră de nelipsit din meniul de Revelion. Se spune că fiecare ar trebui să mănânce 12 boabe de struguri albi la miezul nopții, ceea ce ar însemna că următoarele 12 luni ar urma să fie dulci și pline de belșug.

Vinete şi hummus, sănătoase şi gustoase

O opţiune sănătoasă şi aspectuoasă o reprezintă şi bruschetele cu roşii şi busuioc.

Salata de vinete, dacă o preparăm fără maioneză, este şi ea o variantă foarte bună pentru masa de la cumpăna anilor. Vinetele conţin potasiu, un mineral care ajută la stimularea inimii, magneziu, cunoscut pentru rolul său de combatere a stresului, calciu, pentru întărirea sistemului osos, vitamina A şi C, pentru sistemul imunitar. Legumele sunt bogate în fibre, dar foarte sărace în grăsimi. Aceste legume sunt indicate şi în alimentaţia persoanelor care vor să ţină cure de slăbire, datorită numărului mic de calorii (circa 20 de calorii la 100 g). Datorită conţinutului bogat de acid clorogenic, vinetele au proprietăţi anticancerigene, antimicrobiene, anticolesterol si antivirale.


Hummusul este un alt preparat plin de beneficii care poate fi aşezat cu succes pe masa de Revelion. Humusul ajută digestia, reduce riscul de boli cardiovasculare şi colesterolul. Tahini, pasta de susan din hummus, furnizează organismului acizi grași esențali omega 3 și omega 6, plus alte substanţe benefice care curăță vasele de sânge și protejează inima.

Peştele, de nelipsit de pe masa de Anul Nou

Fripturile pot fi substituite cu succes de pește. Revenind la superstiţii, se spune că, dacă mâncăm pește la cumpăna dintre ani, „alunecăm” mai ușor printre necazuri și vom avea mai mulți bani în anul care urmează. Peștele trebuie pus întreg pe farfurii. Motivul, conform superstiţiilor, este că norocul se sfărâmă dacă îl împărţim în bucăţi. Lăsând la o parte aceste credinţe populare, peştele este un aliment sănătos şi, în locul unor fripturi din carne roşie, este o alegere ideală. Carnea de peşte este o sursă excelentă de acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 6, proteine, vitamine (A, B12, D, E) şi minerale (potasiu, fier, iod, fosfor, seleniu). Cantităţile în care aceste substanţe minerale şi nutritive se găsesc în peşte diferă în functie de tipul peştelui.


Datorită conţinutului de acizi omega 3 şi vitamine din complexul B, peştele previne îmbătrânirea precoce. Grăsimile nesaturate din carnea de peşte protejează sistemul nervos.
Orice fel de peşte e sănătos, daca nu provine din zone poluate.

Un pahar de vin pentru toastul de Revelion

Pe lângă mâncare, trebuie să dăm atenţie şi băuturilor consumate de Revelion. Vinul îşi poate face loc în meniu, dar consumat cu moderaţie. Se ştie că vinul roșu conține un antioxidant foarte puternic, numit resveratrol. Acesta este considerat cel mai bun remediu antiimbătrânire. Vinul roșu ajută la creșterea colesterolului „bun” și la eliminarea celui „rău”.

Dacă preferăm vinul fiert, scorțisşoara, cuișoarele și coaja de portocală nu sunt doar gustoase, ci și sănătoase. Cuișoarele și scorțișoara au efecte antibacteriene, antivirale, antifungice, antiinflamatoare şi anestezice.


Orice băutură alcoolică alegeţi, evitaţi consumul excesiv. De asemenea, încercaţi să nu recurgeţi la cantităţi mari de cafea şi băuturi energizante. Un somn odihnitor la prânz, înainte de seara dintre ani, este o opţiune mult mai bună pentru sănătatea noastră dacă vrem să rezistăm cât mai mult treji la petrecerea de An Nou.

Mâncaţi corect pentru o digestie bună

Specialistul în nutriţie Adelina Vrapcea ne atrage atenţia că alimentele înghiţite fără a fi mestecate bine ne vor cauza neplăceri. „Trebuie să mesteci de cel puţin 30 de ori înainte să înghiţi. Digestia e foarte importantă. Proteinele se digeră în stomac, iar stomacul nu are dinţi. Dacă nu mărunţim, sunt împinse nedigerate suficient în intestin şi ajung la putrefacţie. Pe termen lung, duc la apariţia bolileor de colon. Şi legumele nedigerate ne provoacă disconfort stomacal. Ele duc fermentaţie şi balonare, dar şi la îngrăşare”, menţionează specialistul.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS