4 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateExerciţii fizice pe timp de iarnă pentru menţinerea sănătăţii

Exerciţii fizice pe timp de iarnă pentru menţinerea sănătăţii

Vremea rece, îngheţul şi zilele mai scurte ne descurajează să practicăm sport iarna. Cu toate astea, există numeroase exerciţii fizice care pot fi executate şi în casă, iar medicii ne sfătuiesc să nu neglijăm rolul acestora. Este importanţa să ne menţinem forma fizică în orice anotimp. Exerciţiul fizic este esenţial pentru un stil de viaţă sănătos, indiferent de sezon. Adulţii ar trebui să facă minim 150 de minute de activitate fizică de intensitate moderată în fiecare săptămână.

Iată câteva sfaturi de ajutor legate de activitatea fizică pe timp de iarnă.

Cum ne îmbrăcăm când ne antrenăm afară

O greşeală frecventă a celor care fac exerciţii fizice afară afara iarna este că se îmbracă prea gros. Pe măsură ce facem exerciţii, ne vom încălzi, vom transpira şi vom începe să resimţim frigul. Cel mai indicat este să ne îmbrăcăm în straturi, astfel încât, pe măsură ce ne încălzim, să putem da jos din haine pentru a ajunge la o temperatură optimă.

Pe piele ar trebui purtată o bluză subţire dintr-un material sintetic, cum ar fi polipropilena. Bumbacul este contraindicat, pentru că, dacă transpirăm, acesta rămâne ud pe piele. Al doilea strat ar trebui să fie o bluză din material călduros, precum lână. Peste aceasta, este bine să îmbrăcăm o haină din material impermeabil. Este important să ne protejăm de aerul rece purtând şi o eşarfă.

Cel mai important este să ne protejăm mâinile, picioarele şi urechile. La temperaturi joase, mâinile şi picioarele sunt expuse riscului de degerături. Fluxul sangvin încetineşte în extremităţi şi se îndreaptă către organele vitale. Putem alege şosete mai groase sau să purtăm o pereche în plus, iar mănuşile şi un fes sunt obligatorii pentru sportul în aer liber. E important să ne mişcăm degetele cât mai mult pentru a îmbunătăţi circulaţia.

Consumaţi multe lichide

Există prejudecata conform căreia deshidratarea organismului este un fenoment specific verii, însă aceasta se poate instala şi iarna, iar efectele sale pot fi chiar mai pronunţate în anotimpul rece. Exerciţiul fizic ne poate deshidrata pe timpul iernii chiar mai mult decât vara, din cauza lipsei de umiditate din atmosferă. Regula consumului de lichide rămâne, astfel, valabilă şi iarna. Pentru cei care fac sport şi antrenament fizic în mod regulat, nevoia de hidratare este mai ridicată. Sporturile practicate iarna, precum schiul sau snowboardingul, necesită un efort considerabil, de aceea este nevoie ca aportul de lichide să fie mai mare. Totodată, deoarece iarna purtăm mai multe straturi de haine atunci când facem sport, mai ales în aer liber, organismul nostru depune mai mult efort pentru a ne răcori, transpirând mai mult.

Trecerea repetată de la aerul cald din interior la aerul rece de afară şi invers reprezintă, de asemenea, un factor de stres pentru corpul nostru, iarna.

1% din apa din organism pierdută în cadrul efortului fizic determină o diminuare a performanţei cu 10%. Aşadar, beţi suficientă apă înainte, în timpul şi după antrenamentul fizic.

Nu săriţi peste încălzire

Dacă o persoană nu a mai făcut de mult timp activităţi fizice sau începe un nou program de exerciţii, trebuie să accelereze ritmul treptat. Exerciţiile fizice nu vor dura mai mult de 30 de minute, pentru început. Corpul trebuie încălzit timp de 10 minute înainte de activitatea fizică. Se poate merge în ritm alert sau se va face jogging uşor pentru încălzirea muşchilor. În acest fel, ne vom pregăti muşchii şi articulaţiile pentru efortul ce urmează. Încălzirea este necesară şi pentru a creşte ritmul cardiac.

Crema cu protecţie solară se foloseşte şi iarna

Deşi poate părea ciudat, crema cu factor de protecţie solară trebuie folosită şi iarna, dacă este soare. Razele soarelui ne pot afecta pielea, în special dacă practicăm un sport pe zapadă sau la o altitudine mare. Crema de soare ar trebui să aibă un factor de protecţie de minimum 30. Este bine să folosim şi un balsam de buze care să protejeze aceasta zonă sensibilă de ger. De asemenea, o pereche de ochelari de soare este absolut necesară pentru a ne proteja de razele UV reflectate de zapadă şi de vânt. Acestea pot provoca “oftalmia de zapadă”, o afecţiune ce poate dura chiar şi 2-3 zile.

Există numeroase beneficii ale exerciţiilor fizice, dar sunt şi cazuri când activităţile de acest gen în sezonul rece sunt contraindicate. Persoanele care suferă de afecţiuni ale aparatului respirator şi ale sistemului cardiovascular au nevoie de acordul medicului pentru a face exerciţii fizice în timpul iernii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS