6.7 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMedicinaAlgoritm care depistează mai repede decât medicul cancerul de sân

Algoritm care depistează mai repede decât medicul cancerul de sân

Google a dezvoltat un nou algoritm impresionant, care depistează mai repede decât un medic cancerul de sân, potrivit www.vox.com.

Cancerul de sân afectează mult prea multe persoane. În SUA, una din opt femei dezvoltă cancer de sân. Noile cercetări arată că inteligența artificială poate ajuta la detectarea timpurie şi, deci, vindecarea acestei maladii.

Un algoritm bazat pe inteligenţa artificială (AI) dezvoltat de Google Health, prin compania DeepMind deținută de Google și mai multe centre medicale, este atât de bun în detectarea cancerului de sân, încât poate depăși medicii reali. AI analizează mamografiile – razele X utilizate în mod obișnuit pentru a controla cancerul de sân – pentru a determina dacă boala este prezentă.

Cazuri de cancer nedepistate, detectate cu AI

Cercetătorii au descoperit că sistemul AI a redus falsurile pozitive cu 5,7% pentru femeile din SUA – o îmbunătățire semnificativă, atunci când luați în considerare cât de dificil ar fi să vi se spună că aveți cancer atunci când nu faceți acest lucru. De asemenea, a redus falsurile negative cu 9,4%, ceea ce a depistat cazuri de cancer care altfel ar fi fost nedetectate.
Și a făcut asta „privind“ doar nişte mamografii, fără să aibă acces la oricare din celelalte date de sănătate pe care medicii le au despre pacienții lor.

Aceasta nu înseamnă că AI va înlocui în curând radiologii. În timp ce algoritmul depistează lucruri nedescoperite de medici, aceştia prind și lucruri care nu sunt descoperite de algoritm. Abilitățile lor sunt complementare şi cel mai bine ar fi să fie folosite împreună.
Pentru a construi sistemul AI, cercetătorii au obținut mamografii anonimizate de la aproximativ 76.000 de femei din Marea Britanie și 15.000 de femei din SUA. Au folosit aceste date pentru a antrena sistemul. Apoi au testat-o pe razele X dintr-un grup diferit – 25.000 de femei din Marea Britanie și 3.000 de femei din SUA – analizând cât de des a avut dreptate.

Algoritmul poate ajuta radiologii

În Marea Britanie, standardul de îngrijire este ca doi radiologi să citească radiografiile, ceea ce poate fi dificil de analizat. Algoritmul nu s-a descurcat mai bine decât doi radiologi combinați, dar nici nu a făcut mai rău decât ei – și a redus volumul de muncă al celui de-al doilea cititor cu 88%.

Deoarece există o lipsă de radiologi în Marea Britanie (printre alte țări), acest tip de economisire a timpului ar putea însemna că mai mulți pacienți sunt văzuți mai repede, iar cancerul este detectat și tratat mai devreme la pacienții care au cel mai mult nevoie.

Inteligenţa artificială, din ce în ce mai valoroasă pentru medicină

Este cel mai recent exemplu despre modul în care inteligenţa artificială poate îmbunătăți diagnosticul și triajul. Cercetătorii Google au dezvoltat deja un sistem AI care este impresionant de precis la detectarea unor tipuri de boli de ochi. AI poate recomanda, de asemenea, abordarea corectă a tratamentului pentru mai mult de 50 de boli de ochi. În plus, algoritmi sunt folosiți pentru a diagnostica polipii de pe colon în timpul colonoscopiilor, pentru a detecta cancerul pulmonar, pentru a înțelege cum se pliază proteinele, astfel încât să putem dezvolta noi medicamente și multe altele. Este posibil să nu treacă mult timp până când AI oferă beneficii concrete pentru sănătatea dumneavoastră.

Este interesant să urmărești AI progresând pe tărâmul medical, mai ales când vine vorba de o boală precum cancerul de sân, care ucide în fiecare an peste jumătate de milion de oameni din întreaga lume. Dar AI nu este panaceu și este important să înțelegeți limitele sale.

Google doreşte să revoluţioneze cu acest software şi cu aparatura realizată în domeniul medicinei şi al oncologiei

Pentru început, există o mare diferență între a obține un sistem AI care să funcționeze bine retrospectiv – unde diagnosticul final al pacientului este deja cunoscut, ca în studiul Google privind cancerul de sân – și acela de a face ghiciri precise despre pacienții actuali ale căror diagnostice sunt încă necunoscute.

„Studiile prospective sunt singura modalitate de a afla cum se comportă aceste lucruri în lumea reală“, a declarat Christopher Kelly, coautor al studiului. Directorul Google Health, Dominic King, a adăugat că urmează studii viitoare. „Acesta este un program diferit de cercetare pe care acum suntem încântați să îl explorăm“.

Teste preliminare, cu anumite limite

Doar pentru că un algoritm pare să funcționeze excelent într-o simulare a calculatorului, nu înseamnă că va funcționa așa cum este prevăzut în toate cabinetele medicilor. Un lucru important este modul în care disponibilitatea unui sistem AI afectează atenția și încrederea unui doctor. Dacă medicii s-au obișnuit să se bazeze pe AI pentru că, de obicei, este corect, s-ar putea să rateze un caz de cancer pe care l-ar fi observat în mod normal.
Google doreşte să revoluţioneze cu acest software şi cu aparatura realizată în domeniul medicinei şi al oncologiei. Însă, până la momentul în care va putea implementa soluţiile la nivel mondial, vor mai trece probabil câţiva ani.

Google are încă nevoie de acordul autorităţilor de reglementare pentru a lansa pe piaţă soluţiile descoperite în urma acestor teste preliminare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS