3.4 C
Craiova
duminică, 29 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaCe sunt eczemele şi cum le tratăm

Ce sunt eczemele şi cum le tratăm

Eczema este cunoscută și sub numele de dermatită. Majoritatea tipurilor de eczemă au ca simptome pielea uscată, mâncărime și erupții pe față, în zona încheieturii coatelor, în spatele genunchilor, pe mâini și picioare.

Eczema nu este contagioasă. Nu se cunoaște cu certitudine cauza acestei afecțiuni. Aceasta poate fi provocată atât de factori genetici, cât și de mediu. Afecțiunea se poate ameliora sau agrava în timp, dar este adesea o boală de lungă durată. Persoanele cu eczeme suferă adesea și de afecțiuni alergice, cum ar fi astmul bronșic sau rinita alergică sau ambele.

Eczema, un factor de stres pentru cei care o dezvoltă

Dacă suferiți de eczeme, pe piele se pot observa pete roșii (sau mai închise la culoare, în funcție de pigmentul pielii), umflate, cruste sau pielea poate apărea crăpată. Pruritul (mâncărimea) este frecvent. Adesea este cauzat de uscăciunea pielii, infecții, alergeni sau zgârieturi.
Dr. Laurenţiu Vlădău, specialist dermatolog, spune că această afecţiune prezintă un factor de stres pentru cei care o dezvoltă, potrivit csid.ro.
„Erupţia îşi va face apariţia cel mai frecvent pe faţă, în spatele genunchilor, încheieturilor mâinilor sau picioarelor. De asemenea, poate afecta şi alte zone ale corpului, care vor avea un aspect foarte uscat, îngroşat sau solzos. La persoanele cu piele deschisă la culoare, aceste zone pot părea iniţial roşiatice şi apoi maronii. La cele cu pielea mai închisă la culoare, eczema poate influenţa pigmentarea. Zona afectată devine fie mai deschisă, fie mai întunecată“, explică Dr. Laurenţiu Vlădău, dermatolog.

Eczema atopică este cel mai frecvent tip întâlnit

Eczema atopică este cel mai frecvent tip întâlnit. Afectează în mod caracteristic prima copilărie, dar poate debuta la toate grupele de vârstă. 60% dintre cazuri apar înainte de primul an de viaţă. Până la 85% dintre cazuri debutează până la 5 ani. Se apreciază că 10-20% dintre copii şi 1-3% dintre adulţi suferă de dermatită atopică, iar prevalenţa bolii este în continuă creştere, mai ales în ţările dezvoltate. De asemenea, eczema este comună în familiile cu antecedente de alergii sau astm.

Nu se cunoaște cu certitudine cauza acestei afecțiuni

Cauza afecţiunii nu este foarte clară, însă se ştie că bariera de protecţie a pielii tinde să fie redusă la persoanele care se confruntă cu eczema atopică. Acest lucru conduce la o creştere a pierderii de apă şi o tendinţă spre uscarea pielii. Altă cauză o reprezintă existenţa unor disfuncţii ale sistemului imunitar, care provoacă un răspuns inflamator nedorit la nivelul pielii.
„Anumite substanţe sau afecţiuni numite factori declanşatori pot determina acutizarea unor episoade de eczemă: iritanţi precum săpunuri şi detergenţi, materiale cum ar fi lâna, infecţii ale pielii, umiditate scăzută, căldura, transpiraţia sau stresul emoţional. Alergenii precum acarieni, polen, mucegaiuri sau alimente pot avea acelaşi efect“, atenţionează specialistul dermatolog.
Chiar dacă un număr mare de copii care au eczeme prezintă în acelaşi timp şi alergii alimentare, acest lucru nu înseamnă că anumite alimente, cum ar fi lapte, ouă şi nuci cauzează apariţia lor.

Medicul poate pune un diagnostic prin simpla examinare a pielii

Deşi nu există teste pentru a diagnostica eczema, cel mai adesea medicul poate pune un diagnostic prin simpla examinare a pielii. Deoarece multe persoane cu eczeme prezintă şi alergii, pot fi efectuate teste de alergie pentru a determina posibilele substanţe iritante sau declanşatoare.
Din păcate, până în prezent nu există un tratament pentru eczemă. Dacă afecţiunea este ţinută sub control prin vizite regulate la medicul dermatolog, persoanele afectate de această problemă pot duce o viaţă absolut normală.
„Produsele disponibile fără reţetă, cum ar fi unguent cu 1% hidrocortizon sau cremele şi unguentele pe bază de prescripţie, care conţin corticosteroizi, sunt adesea de ajutor pentru a diminua inflamaţia. Dacă zona afectată se infectează, medicul poate prescrie antibiotice pentru a ucide bacteriile cauzatoare de infecţie. Alte tratamente alternative pentru persoanele a căror afecţiune nu răspunde la alte tratamente includ antihistaminice pentru a diminua mâncărimea severă, tratamente pe bază de gudron sau ciclosporină, fototerapia“, recomandă Dr. Laurenţiu Vlădău, dermatolog.
Deoarece afecţiunea cauzează apariţia senzaţiei de mâncărime a pielii şi uscarea ei, sunt recomandate loţiuni şi creme puternic hidratante, pentru a hrăni pielea. Aceste produse este recomandat să fie aplicate imediat după baie, pentru a sigila umiditatea în piele. Compresele la rece pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ameliora senzaţia de mâncărime.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS