2.3 C
Craiova
duminică, 22 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalSpitalul de copii de la Parc nu e de urgenţă. Părinţii sunt derutaţi

Spitalul de copii de la Parc nu e de urgenţă. Părinţii sunt derutaţi

Părinţii care obişnuiau să meargă cu copiii, pentru urgenţe, la Secţia de Pediatrie a Spitalului „Filantropia”, de lângă Parcul Romanescu, sunt atenţionaţi că trebuie să se îndrepte către Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Craiova. Mai multe mame au împărtăşit, pe un grup de Facebook, că nu au fost primite „în urgenţă” (la camera de gardă – n.r.) cu copiii în ultima perioadă. Fie au fost redirecţionate către Spitalul Judeţean, fie au fost trimise în policlinica spitalului, unde au nevoie de trimitere sau beneficiază de consultaţie contra cost.

Un caz similar a fost prezentat de Gazeta de Sud şi în luna noiembrie, când un părinte s-a plâns că a fost pus să plătească 120 pe consultaţia gemenilor săi, aduşi cu febră la camera de gardă.

Reprezentanţii Spitalului Filantropia spun că secţia de la Parc nu este „urgenţă” şi că medicul de gardă are, în primul rând, obligaţia de a se ocupa de cazurile din spital. Ei le transmit părinţilor să meargă la SJU pentru urgenţe.

Mai mulţi părinţi spun că au fost refuzaţi la camera de gardă

„Azi am fost cu băieţelul meu la spitalul de copii de la parc fără trimitere, pentru o urgenţă. Nimeni nu a vrut să-l consulte pentru că nu aveam trimitere. Ştitţi cumva dacă spitalul mai funcţionează cu regim de urgenţă pentru copii sau doar cu trimitere de la medicul de familie, ca policlinică. Vi s-a mai întâmplat să nu fiţi primite cu copilaşii? Eu anul trecut am fost în urgenţă la acelaşi spital şi ne-au primit. Acum, deşi nu aveau pacienţi, nu au vrut să ne consulte”, spune A.I.

Mai multe mame răspund că au fost recent cu copiii la camera de gardă şi au fost primite fără probleme, ca şi până acum. Însă există şi altele care au trăit o altă experienţă. R.E., spune: „Din câte ne-au zis nouă, la parc nu e urgenţă, e doar spital pentru copii. Pe noi nu ne-au primit fără copie după certificatul de naștere al copilului.”

Din mărturisirile mamelor, atitudinea diferă de la caz la caz. Deşi unele spun că medicii au consultat copiii, altele sunt revoltate: „O mare tâmpenie… da, aşa spun mai nou, să plătești dacă nu ai trimitere, altfel nu te văd…. Eu cu soţul le-am făcut scandal pentru că efectiv eram cu copilul aproape leşinat. De frică să nu chemăm televiziune, control, nu ne-au mai cerut nimic şi ne-au şi consultat! Deci dacă taci, plătești, dacă le spui ce scrie la lege, imediat se poartă cum ar fi normal… Mori cu zile la noi… Dar avem şi medici de milioane în acel spital, la care mergem de drag”, povesteşte I.C.

Directorul medical: „Nu suntem spital de urgenţă”

Directorul medical de la Spitalul Filantropia, Lorena Dijmărescu, elucidează situaţia: „Noi nu suntem spital de urgenţă. Dacă este o urgenţă, trebuie să se prezinte direct în CPU (Compartiment Primire Urgenţe, n.r.). Teoretic, toate urgenţele merg la Nr. 1. Faptul că noi le-am acordat aceste consultaţii pentru că da, sunt copii, nu îi poţi plimba de colo-colo, este o altă discuţie. Dar Pediatria nu e secţie de urgenţă. Cei care vin la Pediatrie sunt văzuţi la camera de gardă, însă aceasta nu este o cameră de urgenţă. Medicul de gardă este solicitat la chemări. Dar, teoretic, eu nu am de ce să primesc nicio urgenţă”.


Deoarece unii părinţi au povestit şi că s-a întâmplat să nu găsească pe nimeni la camera de gardă, reprezentantul spitalului a explicat că aceasta „este o cameră de unde medicul de gardă coordonează activitatea din spital şi tot acolo face internările prin policlinică. Orice se întâmplă în spital este raportat acolo. Medicul de gardă este, în primul rând, la dispoziţia spitalului, nu a celor veniţi din afară. Dacă are o chemare la un copil, el nu trebuie să stea fizic în camera de gardă. El are grijă de copiii internaţi după ce colegii pleacă acasă”. Dijmărescu spune că „Trebuie să ţinem cont şi de reguli şi buna funcţionare a unei secţii”.

Părinţii sunt confuzi

Problema este că mulţi părinţi merg la camera de gardă a Secţiei de Pediatrie a Spitalului Filantropia convinşi că se duc la urgenţă. Mai mult, chiar aşa numesc această cameră de gardă. Deşi secţia nu funcţionează în regim de urgenţă, credinţa că la Parc poţi merge cu copilul în urgenţă s-a perpetuat pentru că, până acum, toţi copiii care ajungeau la camera de gardă erau consultaţi. Deruta părinţilor apare după ani în care secţia a arătat disponibilitate pentru cazurile prezentate. Părinţii care nu s-au întâlnit cu refuzuri sau redirecţionări către policlinică sau SJU până acum nu înţeleg ce se întâmplă.


„Oamenii s-au obişnuit să fie primiţi, însă din cauza multiplelor reclamaţii, deoarece medicii sunt foarte încărcaţi cu consultaţiile la camera de gardă, în loc să facă ambulatoriu şi să fie la program. Am avut reclamaţii că nu erau la program pentru că erau să vadă copii. Am zis să îşi facă fiecare treaba aşa cum este statutul, cum este normat. Noi acolo nu avem reanimare, terapie intensivă. Când este o urgenţă adevărată, se vor duce la Nr. 1, iar garda îi va primi în limita posibilităţilor şi cu consult prin policlinică”, menţionează Lorena Dijmărescu.

Ea spune, însă, că schimbarea nu este recentă: „De mult sunt aceste discuţii. Tot timpul este activitate în camera de gardă. Medicul de gardă este cel care decide ce vede şi ce internează. Dacă este nevoie de internare, se internează direct prin policlinică. Copii se văd în continuare, pentru că, în general, nu se întorc din drum. Dar cei care vor să apeleze la această cameră de gardă trebuie să înţeleagă că aceasta nu este o cameră de urgenţă şi că medicul are, în primul rând, grijă de copiii deja internaţi. Ceea ce face pe lângă şi timpul pe care şi-l poate permite să îl aloce internărilor de urgenţă sau consultaţiilor, pentru că marea majoritate nu se internează, este altă discuţie. Noaptea, teoretic trebuie să se ducă numai la Spitalul Nr. 1”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS