4 C
Craiova
miercuri, 22 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăLocalDoljNiciun caz de gripă confirmat la nivelul Doljului

Niciun caz de gripă confirmat la nivelul Doljului

Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Dolj a comunicat, în aceste zile, situaţia infecţiilor respiratorii la nivel local. Au fost identificate 1.216 cazuri de viroze în săptămâna 2/2020. Deşi numărul cazurilor este mai mare decât în săptămânile precedente, purtătorul de cuvânt al instituţiei, Ştefan Popescu, spune că raportarea a fost mai mică în perioada sărbătorilor datorită zilelor libere. Numărul total al cazurilor de viroze respiratorii din această perioadă se încadrează, însă, în limitele sezonului.

Ponderea spitalizărilor a fost de 20%

În săptămâna 2/2020, în judeţul Dolj s-au înregistrat 834 de cazuri de IACRS (infecţii acute ale căilor respiratorii superioare) şi 377 de cazuri de pneumopatii acute. Ponderea spitalizărilor din numărul total de cazuri a fost 20,97%.

Au existat şi 5 cazuri clinice de gripă care nu au fost confirmate de examenul de laborator. „Nu avem încă un caz confirmat de gripă“, a transmis purtătorul de cuvânt al DSP Dolj.
Referitor la vaccinarea antigripală a populaţiei din grupele la risc, DSP transmite că, până în prezent, au fost imunizate cu vaccin tetravalent 53.498 de persoane.

Măsuri de prevenire a bolilor caracteristice sezonului rece

Vaccinarea antigripală este cea mai importantă metodă de prevenire a infecţiei şi, în special, a complicaţiilor cauzate de infecţia gripală.

În contextul perioadei specifice infecţiilor respiratorii, dr. Cornelia Anghel, medic epidemiolog, transmite că igiena personală, precum spălarea mâinilor cu apă şi săpun din abundenţă, rămâne principalul mijloc de prevenţie nespecifică. Printre măsurile preventive se numără şi vestimentaţia adecvată temperaturii de afară (căciuli, mănuşi) şi alimentaţia sănătoasă, cu multe fructe şi legume cu aport crescut de vitamine. Specialistul recomandă şi evitarea fumatului activ sau pasiv şi a consumului de alcool. Aerisirea încăperilor la domiciliu sau la locul de muncă este şi ea o modalitate de prevenţie.

Mişcarea fizică în aer liber ajută la tonifierea organismului şi este, de asemenea, indicată în această perioadă.

Medicul atrage atenţia că este important să evităm spaţiile închise, supraaglomerate şi vizitele la persoanele bolnave. Persoanele bolnave trebuie izolate la domiciliu, iar în cazul strănutului sau tusei trebuie folosită o batistă de unică folosinţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS