0.6 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMedicinaVaccinurile antigripale ar putea reduce tumorile canceroase

Vaccinurile antigripale ar putea reduce tumorile canceroase

Experimente recente pe şoareci au arătat că injectarea unui virus gripal inactivat în tumorile canceroase le reduce dimensiunea şi creşte eficienţa imunoterapiei.

Imunoterapia este un tratament anticancer care a câştigat popularitate în ultimii ani. Această terapie acţionează prin stimularea sistemului imunitar pentru a răspunde la ameninţarea cancerului. Însă, pentru ca imunoterapia să aibă o şansă mai mare de reuşită, tumorile trebuie să fie „calde“, adică să conţină celule imune. Dacă tumorile nu conţin suficiente astfel de celule sau conţin celule imunosupresante, este catalogată drept „rece“. Astfel, una dintre întrebările la care cercetătorii au căutat răspuns în ultimii ani este: Cum transformăm tumorile reci în tumori calde, care răspund la imunoterapie?

Rezultate spectaculoase în laborator

O echipă de specialişti din Chicago, SUA, a reuşit să facă acest lucru pe şoareci, prin simpla utilizare a vaccinurilor antigripale. Ideea le-a venit după ce au analizat date de la Institutul Naţional pentru Cancer, care indicau că bolnavii de cancer pulmonar spitalizaţi cu infecţii pulmonare legate asociate gripei trăiau mai mult decât ceilalţi pacienţi cu cancer pulmonar.
Au recreat acest scenariu cu ajutorul şoarecilor de laborator şi concluziile au fost aceleaşi.

Mai mult, au remarcat că vaccinul transforma tumorile din tumori reci în tumori calde, crescând numărul de celule din tumori care pot stimula un răspuns al sistemului imunitar. După ce au injectat virusul gripal inactivat în şoareci cu melanom, tumorile au crescut mai lent sau au început să se diminueze. Rezultate similare au avut şi în cazul unor şoareci cu tumori de tipul cancerului de sân cu metastaze, triplu negativ.

Un mijloc de tratament la îndemână

Cercetătorii au vrut să vadă dacă vaccinurile gripale pot acţiona şi ca adjuvant în cazul unei terapii anticancer. Astfel, în experimente adiţionale au asociat vaccinurile cu o formă de imunoterapie. Astfel, au ajuns la a doua descoperire importantă. În cazurile în care tumorile răspundeau la imunoterapie, combinaţia cu vaccinul gripal a condus la o diminuare şi mai pronunţată a tumorii.

Cu adevărat extraordinar este că injectarea unei tumori cu virusul antigripal a condus şi la diminuarea altei tumori a şoarecilor, neinjectată. „Sperăm că injectarea unei tumori umane cu un vaccin gripal va conduce la rezultate asemănătoare, cu răspunsuri ale sistemului imunitar şi la nivelul altor tumori“, a declarat dr. Andrew Zloza. „Având în vedere că oamenii şi şoareceii sunt identici din punct de vedere genetic în proporţie de 95%, sperăm ca această metodă să funcţioneze şi în cazul pacienţilor. Următorul pas este să începem testările clinice“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS