Osteoporoza este o afecţiune care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Unii dintre factorii de risc ai acestei boli, precum înaintarea în vârstă, nu pot fi gestionaţi. Însă cercetările în domeniu arată că din ce în ce mai mulţi dintre noii factori de risc identificaţi sunt factori de mediu, iar poluarea se numără printre aceştia.
Ce este osteoporoza?
Osteoporoza este o afecţiune caracterizată printr-o scădere a densităţii osoase, care face ca oasele să fie fragile şi conduce uşor la fracturi. Osteoporoza este cauza principală a 1,5 milioane de fracturi anual. Ea este îndeosebi întâlnită în rândul persoanelor în vârstă, iar femeile sunt mai predispuse decât bărbaţii să dezvolte această afecţiune. Cea mai mare schimbare a masei osoase la femei intervine la 5-7 ani de la menopauză.
Boala poate fi silenţioasă. Oamenii pot suferi o pierdere osoasă importantă fără să îşi dea seama care este problema. Durerile de spate cauzate de schimbările de la nivelul vertebrelor ca urmare a pierderii densităţii osoase pot fi unul dintre indiciile instalării osteoporozei.
Conform Medichub, consecinţele fracturilor cauzate de osteoporoză constau, în primul rând, în afectarea calităţii vieţii, limitarea activităţilor zilnice, uneori dizabilităţi definitive şi depresie; de asemenea, pot să apară complicaţii, unele chiar grave, mergând până la deces în cazul fracturilor de col femural, care necesită imobilizări prelungite. Cele mai frecvent întâlnite sunt fracturile de pumn, de şold şi vertebrale, dar se pot întâlni şi fracturi ale antebraţului sau bazinului.
Aerul poluat este unul dintre factorii de risc
Conform descoperirilor recente, persoanele care sunt expuse în mod regulat la un aer poluat, în special cu particule fine (PM 2,5 sau PM10) au o densitate mai scăzută a oaselor. Cercetătorii cred că legătura dintre poluare şi oasele fragile se datorează stresului oxidativ şi inflamaţiei cauzate de poluare. Cathryn Tonne, unul dintre coautorii studiului, spune că rezultatele vin să susţină informaţii deja existente care indică spre asocierea dintre poluarea cu particule în suspensie şi starea de sănătate a oaselor.
Incidenţa osteoporozei în România
Deşi nu există statistici clare privind situaţia pacienţilor care suferă de osteoporoză în România, în anul 2016, conf. dr. Daniel Grigorie, președintele Societății Române de Osteoporoză și Boli Musculoscheletice, spunea că există date sigure la nivelul anului 2010 cu privire la numărul fracturilor de șold, și anume 14 000.
„În felul acesta, s-a stabilit că prevalența osteoporozei în România este de 20% la femeile peste 50 de ani, nu la una din trei femei, așa cum auzim la televizor, la bărbați prevalența fiind de 6%. Aceste date sunt publicate în Statele Unite, asta pentru că în România a fost mai complicat să le publicăm. Datele au fost validate și pot fi regăsite în raportul IOF-ului către Comisia Europeană. Populația la risc este cam de 800 000 de femei și 200 000 de bărbați, adică un milion de persoane cu risc de fractură. Dintre aceștia, tratăm cel mult 20%”, spunea medicul într-un interviu acordat Revistei Galenus.