6.2 C
Craiova
joi, 19 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateCinci pasiuni care aduc beneficii sănătăţii

Cinci pasiuni care aduc beneficii sănătăţii

Un hobby este o parte importantă din viaţa multora dintre noi. Pe lângă beneficiile pe care ni le pot aduce pe plan personal, pasiunile au şi o influenţă importantă asupra stării noastre de sănătate fizică şi psihică.

Iată cinci pasiuni care pot contribui la starea noastră de sănătate, pe lângă bucuria pe care ne-o produc pe plan personal.

Dansul, o formă distractivă de a face exerciţii

Dansul ne aduce o mulţime de beneficii şi este un mod de a face exerciţii accesibil tuturor. Nu avem nevoie de echipament special, doar de propriul corp, câteva melodii şi, preferabil, câţiva prieteni cu care să împărtăşim experienţa. Avantajul dansului este că deţinem control total asupra mişcărilor, care pot fi mai uşoare sau mai solicitante, în funcţie de propriile preferinţe.

Pe lângă beneficiile mişcării asupra organismului, dansul alături de alţii are un efect pozitiv şi asupra stării noastre mentale. Dansul este un exerciţiu cardio excelent, care contribuie la sănătatea cardiovasculară. În plus, ajută la întărirea oaselor şi a muşchilor. Un studiu din 2011, cu aproape 10.000 de persoane vârstnice, arăta că dansatul de cel puţin trei ori pe săptămână aduce îmbunătăţiri în ceea ce priveşte echilibrul. Acesta este un aspect care nu trebuie ignorat, căci o mulţime de oameni în vârstă ajung anual în urgenţe din cauza unor răni provocate de pierderi de echilibru.

De asemenea, dansul este foarte benefic pentru creier. Un studiu publicat în New England Journal of Medicine arăta că persoanele care dansează în mod regulat au un risc de demenţă cu 76 de procente mai mic!

Grădinăritul, bun pentru creier

Cercetările au arătat că grădinăritul are un impact pozitiv neaşteptat asupra stării noastre de sănătate. Acţiunile implicate de grădinărit, precum trasul buruienilor din pământ, plantatul şi folosirea diverselor unelte este, de fapt, o formă atipică de aerobic, care stimulează muşchii şi ne oferă mai multă forţă, dar şi flexibilitate. Şi grădinăritul a fost asociat cu un risc mai scăzut de apariţie a demenţei. În plus, simplul fapt că stăm afară atunci când ne ocupăm de grădină este benefic pentru noi. Un studiu din 2014 a demonstrat că persoanele mai în vârstă care au ca hobby grădinăritul sau mersul pe bicicletă au mai mari şanse să nu se confrunte cu deficienţa de vitamina D. Atât grădinăritul, cât şi realizarea de produse handmade au fost asociate cu un risc mai mic de infarct şi accident vascular celebral.

Scrisul, o minune pentru vindecarea rănilor

Deşi să stai la birou, în faţa unui laptop sau a unei hârtii, cu creionul în mână, nu pare tocmai o activitate care să contribuie la sănătatea cuiva. Aţi fi surprinşi să aflaţi că scrisul a fost asociat cu numeroase beneficii pe plan mental, dar chiar şi fizic. Scrisul îmbunătăţeşte memoria, reglează nivelul de stres şi somnul. Mai multe studii au relevat că scrisul despre propriile experienţe îi ajută pe pacienţii de cancer să gestioneze boala, să facă faţă stresului, contribuind astfel la o stare mai bună.

Însă cel mai intrigant studiu pune în discuţie posibilitatea ca scrisul să influenţeze rapiditatea cu care se vindecă rănile. Este concluzia unui studiu din Noua Zeelandă în care au fost implicate două grupuri. Participanţii dintr-un grup au scris, timp de 20 de minute zilnic, despre cele mai traumatizante experienţe de viaţă. Celălalt grup a avut sarcina să scrie despre planurile pentru a doua zi. La două săptămâni distanţă, participanţilor la cercetare li s-au făcut mici biopsii. Apoi, cercetătorii au urmărit rănile rezultate până la vindecare şi au observat, la 11 zile de la biopsii, că 76% dintre rănile participanţilor care au scris despre experienţele traumatizante s-au vindecat, în timp ce în celălalt grup doar 42% din răni se vindecaseră.

Muzica, adevărat medicament

Atât cântatul, cât şi ascultatul unei melodii aduc beneficii pe plan mental şi fizic. Atunci când ascultăm muzică, nivelul stresului este redus. Muzica stimulează şi sistemul imunitar şi contribuie la combaterea depresiei.

Modul în care muzica ne stimulează creierul este comparabil cu răspunsul oferit de acesta la mâncare sau sex. Explicaţia este că sentimentul plăcut oferit de acestea derivă din producţia aceluiaşi neurotransmiţător, unul dintre hormonii fericirii: dopamina.

Animalele de companie, pentru o inimă sănătoasă

Animalele de companie sunt minunaţi camarazi şi ne pot ajuta să fim mai sănătoşi din mai multe motive. Se pare că animalele de companie contribuie la reglarea presiunii saguine, a nivelului de colesterol şi trigliceride şi, bineînţeles, ne ţin departe de stările depresive. Toate acestea se traduc şi în minimizarea riscului de a avea un atac de cord.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS