-1.3 C
Craiova
luni, 23 decembrie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCAS Dolj are fonduri pentru dispozitive medicale. Ce puteţi deconta

CAS Dolj are fonduri pentru dispozitive medicale. Ce puteţi deconta

Veşti bune pentru pacienţii din Dolj care au nevoie de dispozitive medicale. Există suficiente fonduri în acest moment la Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Dolj. Dacă anul trecut pacienţii au fost nevoiţi să se înscrie pe liste de aşteptare, în prezent orice asigurat care depune cererea poate primi dispozitivul de care are nevoie.

„Persoanele asigurate beneficiază de dispozitive medicale destinate recuperării unor deficienţe organice sau funcţionale pentru o perioadă determinată ori nedeterminată, în baza prescripţiei medicale, sub forma unei recomandări medicale tipizate eliberate de medicul de specialitate aflat în relaţie contractuală cu casa de asigurări de sănătate“, transmite purtătorul de cuvânt al CAS Dolj, Claudia Şerban. „Anul trecut am avut o listă de aşteptare pentru anumite dispozitive, dar acum nu mai este cazul. Cum vin oamenii şi depun cerere, li se acordă dispozitivul, pentru că există fonduri. Când aveam liste, există o procedură la nivel de casă pentru urgenţe, iar oamenii veneau în audienţă. Acum s-au reglat lucrurile deoarece s-a rezolvat problema banilor“, adaugă aceasta.

Ce dispozitive medicale sunt decontate de CAS

Pachetul de bază cuprinde dispozitive din domeniul ORL, precum protezele auditive sau fonatorii, dispozitive pentru protezare stomii, dispozitive pentru incontinenţă urinară, proteze pentru membre, orteze pentru coloana vertebrală sau membre, încălţăminte ortopedică, dispozitive pentru deficienţe vizuale, echipamente pentru oxigenoterapie şi ventilare noninvazivă, dispozitive pentru terapia cu aerosoli, dispozitive de mers şi proteze externe de sân. Astfel, se pot face solicitări inclusiv pentru bastoane, cârje, ghete speciale pentru copii sau corsete pentru corectarea poziţiei spatelui, pe care mulţi asiguraţi nici nu se gândesc că le pot deconta şi pe care le achiziţionează contra cost.

Acest lucru se întâmplă pentru că multe persoane asigurate nu ştiu că pot beneficia de aceste dispozitive medicale decontate prin CAS şi nici cum trebuie să procedeze pentru a intra în posesia lor.

Cum intraţi în posesia dispozitivului medical

Pentru obţinerea dispozitivului medical, asiguratul sau unul din membrii familiei (părinte, soţ/soţie, fiu/fiică), ori o persoană împuternicită legal în acest sens, depune o cerere la casa de asigurări de sănătate în evidenţele căreia se află asiguratul beneficiar al dispozitivului. Alături de cerere, trebuie depuse şi documentul justificativ care atestă calitatea de asigurat, actul de identitate (în copie), prescripţia medicală (recomandarea) pentru dispozitivul solicitat, declaraţie pe propria răspundere din care să rezulte că deficienţa organică sau funcţională nu a apărut în urma unei boli profesionale, a unui accident de muncă sau sportiv.

„Este important ca pacienţii să ştie că prescripţiile medicale îşi pierd valabilitatea dacă nu sunt depuse la CAS în termen de 30 de zile calendaristice de la data emiterii“, menţionează Claudia Şerban. Documentele se pot transmite către CAS şi prin poştă.

Purtătorul de cuvânt al CAS Dolj insistă ca pacienţii să se adreseze casei de sănătate de care aparţin, pentru că au existat şi cazuri în care s-au făcut confuzii: „Am avut cazuri de pacienţi care veneau din alte judeţe, mergeau la medici din Dolj şi ajungeau la noi, însă trebuia să meargă la casa de asigurări din judeţul lor“.

Peste 7.000 de dispozitive decontate în 2019

Anul trecut, la nivelul CAS Dolj au fost emise 7.079 de decizii pentru acordarea dispozitivelor medicale. Cele mai multe s-au înregistrat pentru echipamentele pentru oxigenoterapie (1.483) şi pentru protezele ORL (1.414).

Decontarea dispozitivelor medicale care se acordă pe o perioadă nedeterminată se face la nivelul unui preţ de referinţă, valabil în momentul emiterii deciziei de aprobare. Pentru dispozitivele acordate pe o perioadă determinată, decontarea se face la nivelul sumei de închiriere valabilă la momentul emiterii deciziei. Dacă există diferenţe între preţul de vânzare al dispozitivului medical şi preţul de referinţă, acestea se suportă de către beneficiar şi se achită direct furnizorului. Dacă preţul de vânzare al dispozitivului medical este sub preţul de referinţă, acesta este decontat integral de către CAS Dolj.

Nu toţi furnizorii cu care CAS este în contract au toată gama de dispozitive, dar, pentru fiecare decizie, sistemul selectează doar furnizorii unde persoanele asigurate găsesc dispozitivele de care au nevoie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS