3.4 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulExsudat, antibiotic sau Ventolin în caz de tuse? Pediatrul răspunde

Exsudat, antibiotic sau Ventolin în caz de tuse? Pediatrul răspunde

Tusea copiilor este unul dintre simptomele care le dau bătăi de cap părinţilor. De multe ori, aceştia se îngrijorează pentru că tusea persistă mult timp. De cealaltă parte, părinţii celorlalţi copii de la şcoală sau grădiniţă se îngrijorează, la rândul lor, când unul dintre colegii celor mici tuşeşte, de teama răspândirii virusului. Cum tratăm tusea? Cât ţinem copilul acasă dacă tuşeşte mult timp? Se dă antibiotic în caz de tuse? Dar controversatul Ventolin? La aceste întrebări am invitat-o să ne răspundă pe dr. Oana Hortopan, medic pediatru.

Cât stă copilul acasă când tuşeşte?

Tusea este simptomul care dispare cel mai greu şi este cel mai supărător, de regulă, pentru părinţi, spune dr. Hortopan. „Sunt o mulţime de tipuri de tuse şi la fel de multe posibile cauze. Dar, întâi de toate, ea este un reflex cu care ne naştem. Trebuie diferenţiată atent pentru fiecare caz. Nu este de înspăimântat. Este bine să tuşim! În acest fel, eliminăm particulele, tot ce este străin organismului. Este un mod în care el se apără“.

Medicul menţionează că nu trebuie să ne speriem şi să ţinem copiii acasă dacă este o tuse asociată unei viroze şi tuşesc de ceva timp. „Tusea poate persista săptămâni. Dacă este la debut, da, copilul stă acasă. Dar dacă este spre final, copilul nu mai are ce să răspândească. Nu ţii copilul acasă dacă nu mai tuşeşte deloc. E bine să rămână acasă în primele patru-cinci zile, până episoadele de tuse se răresc şi starea se îmbunătăţeşte. Dacă nu există alte complicaţii, după patru-cinci zile de tratament, el poate merge în colectivitate fără probleme“, specifică dr. Oana Hortopan.

Când se face exudat?

Uneori, părinţii copiilor cu tuse persistentă se gândesc să le facă acestora un exsudat faringian. Medicul pediatru explică, însă, că exsudatul este o investigaţie care are anumite indicaţii. „Unele grădiniţe, îndeosebi cele private, solicită acest examen, dar este o cerere abuzivă. El se face numai la indicaţia medicului, pe nişte date concrete legate de pacient. Exsudatul faringian se recomandă la afecţiuni repetate ale gâtului, faringelui, adesea cu amigdalită pulsacee. Când se suprapun mai multe evenimente la nivelul faringelui, se poate recomanda exsudat. Însă nu este un examen de rutină pentru o tuse“, transmite pediatrul.

Se dă antibiotic sau Ventolin pentru tuse?

Antibioticul nu ar trebui dat doar pentru că tusea persistă, atrage atenţia medicul. „Trebuie să stabilim mai întâi cauza tusei, ce etiologie este. Cea mai frecventă, în cazul copiilor, este tusea iritativă. Apoi, poate fi alergică, productivă din cauza secreţiilor nazale… Un tratament pentru tuse nu se dă prin telefon! Trebuie să asculţi copilul cu stetoscopul, să vezi ce se întâmplă la nivelul plămânului şi ce alte simptome are“.

Şi tratamentul cu Ventolin ridică semne de întrebare pentru mulţi părinţi, care ştiu că medicamentul este, în general, folosit, pentru astm. „Ventolin nu este neapărat un medicament pentru astm. Este, într-adevăr, medicament de urgenţă la astmatici, dar poate fi prescris şi în alte situaţii. Rolul său este să facă bronhodilataţie şi funcţionează în cazul tusei cauzate de micşorarea căilor respiratorii foarte mici, a bronhiolelor. Altfel, nu merge. El nu face altceva decât să dilate aceste bronhiole care s-au îngustat din cauza edemului produs de virus. Sunt copii în situaţia aceasta o dată sau de două ori, apoi episodul nu se mai repetă niciodată. Nu înseamnă că vor face astm dacă au nevoie o dată de Ventolin“, spune medicul.

Dr. Hortopan face şi distincţia între bronşiolite şi bronşite: „Copiii fac bronşiolite, adică se îngustează căile aeriene foarte mici, ca urmare a inflamaţiei mucoasei. Bronşitele sunt la nivelul bronhiilor. De obicei, adulţii fac bronşite“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS