2.9 C
Craiova
vineri, 22 noiembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateVederea copiilor în era digitală (I): Riscul ecranelor

Vederea copiilor în era digitală (I): Riscul ecranelor

De la televizoare la telefoane, tablete şi până la proiecţii 3D, tehnologia ne invadează din toate părţile, iar ecranele digitale sunt greu de evitat atunci când ai copii. Cum afectează ecranele dispozitivelor digitale vederea copiilor şi ce putem face să minimizăm efectele negative? Dr. Anca State, medic primar oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale, explică de ce expunerea exagerată la ecrane nu este benefică ochilor şi oferă câteva recomandări pentru protejarea vederii copiilor în epoca tehnologiei. Astăzi, aflăm de ce ecranele digitale ne pot afecta şi care sunt efectele negative asupra vederii.

GdS: De ce ne pot afecta vederea ecranele digitale?
Anca State: Ecranele dispozitivelor digitale emit un spectru larg de lumină vizibilă. O mare parte din aceste raze sunt inofensive, dar o parte din lumina emisă de aceste ecrane este lumină albastră. Această lumină albastră, cu lungimi de undă mai scurte și energie mai mare comparativ cu alte raze de lumină vizibile, este dăunătoare pentru retină. Lumina albastră joacă un rol important în reglarea ritmului circadian al organismului uman, ceasul intern ce pendulează regulat între starea de alertă și cea de somnolență pe o perioadă de 24 de ore. Expunerea exagerată la lumina albastră, într-un moment greșit al zilei, dereglează pendulul, cu perturbarea ritmului circadian și consecințe grave asupra sănătății organismului.

Căpătăm vederea tridimensională în jurul vârstei de 6 luni

GdS: Când se dezvoltă complet vederea copiilor?
A.S.: La naștere, vederea copilului nu este pe deplin dezvoltată. Pe parcursul câtorva săptămâni după naștere, are loc o maturare a celulelor retiniene, copilul începe să perceapă formele de mari dimensiuni, iar atenția este atrasă de obiectele strălucitoare. Imediat după naștere, copilul este foarte sensibil la lumina puternică, obiectele din jur sunt percepute cu ajutorul vederii periferice, în timp ce vederea centrală este în plină dezvoltare.

La aproximativ o lună de viață, nou-născutul va fi atras de obiectele viu colorate, dar mișcările globilor oculari nu sunt perfect coordonate. Abia la două luni, bebelușul este capabil să urmărească cu privirea un obiect în mișcare, iar la trei luni mișcările oculare devin bine coordonate, ceea ce permite o urmărire corectă a obiectelor. Între cinci și opt luni, copilul dezvoltă capacitatea de a vedea cât de departe este obiectul față de el, ceea ce numim percepția în profunzime a imaginii. Vederea devine tridimensională, în timp ce vederea cromatică este bună, dar nu pe deplin dezvoltată ca la adult.

În acest stadiu, copilul recunoaște părintele, râde la el, poate vedea obiectele atunci când privește prin fereastră și își amintește un obiect chiar dacă anterior a văzut doar o parte din el. Între 9-12 luni apreciază distanța destul de bine și tot la această vârstă culoarea ochilor devine definitivă.

Ce se întâmplă când copiii stau prea mult în faţa ecranelor?

GdS: Care sunt efectele expunerii la ecrane asupra vederii copiilor?
A.S.: Simptomatologia oculară legată de expunerea prelungită și nesupravegheată în fața ecranelor digitale este extrem de variată și neplăcută. Vederea devine încețoșată, se instalează uscăciunea oculară însoțită de lăcrimare, usturime, senzație de arsură sau de corp străin. Uneori, apar mâncărimi oculare sau dureri de cap. Copilul poate să devină irascibil, agitat și nervos. Din fericire, simptomatologia mai sus descrisă poate avea un caracter temporar și să dispară după îndepărtarea dispozitivului digital. De asemenea, utilizarea ecranelor înaintea orelor de culcare poate afecta calitatea somnului copilului, atât de important pentru o dezvoltare armonioasă a acestuia.

GdS: Există studii privind efectul ecranelor digitale asupra vederii noastre?
A.S.: Date statistice arată că în Statele Unite numărul persoanelor ce dezvoltă miopie s-a dublat față de anul 1970, iar în Asia, circa 90% din adolescenți și adulți sunt miopi. Studiile derulate la nivel mondial în anul 2019 ne demonstrează că cel puțin o parte a creșterii la nivel mondial al numărului de miopi ar avea de-a face cu activitățile legate de expunerea directă la ecranele digitale și perioada de timp petrecută în fața monitoarelor.

Aceleași studii arată că petrecerea timpului în aer liber, în special în primii ani ai copilăriei, poate încetini progresia miopiei. Expunerea la lumina naturală este esențială pentru dezvoltarea ochilor, iar copiii au nevoie să petreacă mult timp în aer liber atât pentru sănătatea lor, cât și a ochilor lor.
Totuşi, efectele pe termen lung ale expunerii excesive la lumina albastră nu se cunosc încă. Motivul este că, până acum, nici o generație anterioară nu a fost expusă la niveluri comparabile de lumină albastră a dispozitivelor digitale încă din copilărie. Rezultatele exacte le vom avea probabil după câteva decenii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS