2.9 C
Craiova
sâmbătă, 28 decembrie, 2024
Știri de ultima orăSanatateMama si copilulVederea copiilor în era digitală (II): Cum îi protejăm pe cei mici

Vederea copiilor în era digitală (II): Cum îi protejăm pe cei mici

De la televizoare la telefoane, tablete şi până la proiecţii 3D, tehnologia ne invadează din toate părţile, iar ecranele digitale sunt greu de evitat atunci când ai copii. Cum afectează ecranele dispozitivelor digitale vederea copiilor şi ce putem face să minimizăm efectele negative?

Dr. Anca State, medic primar oftalmolog, doctor în ştiinţe medicale, explică de ce expunerea exagerată la ecrane nu este benefică ochilor şi oferă câteva recomandări pentru protejarea vederii copiilor în epoca tehnologiei. Astăzi aflăm cum ar trebui să procedăm pentru a reduce efectele negative ale ecranelor asupra ochilor celor mici.

Fără ecrane digitale până la un an

GdS: Până la ce vârstă ar trebui să evităm să îi expunem pe cei mici la ecrane?
Anca State: OMS recomandă interzicerea oricărui ecran digital înaintea vârstei de un an și folosirea pe cât se poate de limitată a acestora în următorii ani de viaţă ai copilului. Unele studii efectuate în Canada au arătat o creștere de circa opt ori a incidenței sindromului deficitului de atenție (ADHD) la copiii preșcolari ce au utilizat mai mult de două ore pe zi ecranele digitale. Academia Americană de Pediatrie interzice, de asemenea, folosirea acelorași dispozitive până la vârsta de 18 sau chiar 24 de luni. Mediile educaționale sunt mult mai instructive și mai benefice pentru o dezvoltare armonioasă a copiilor la această grupă de vârstă.

Timpul de expunere se va reduce cu precădere cu două – trei ore înainte de orele de somn. Se va recurge totodată la setarea pe modul de noapte al dispozitivului, reducând, astfel, la minimum expunerea ochiului la radiația albastră a luminii.

Ce recomandă specialiştii

GdS: Este, totuşi, dificil să evităm expunerea totală a copiilor la ecrane. Care ar fi recomandările oftalmologului cu privire la durata maximă a expunerii copiilor la acestea?
A.S.: Cu siguranță este chiar imposibilă evitarea totală a expunerii copiilor la dispozitivele digitale. Sunt totuși utile câteva sfaturi pentru părinți și stabilirea câtorva reguli bine definite. În primul rând, regula 20 – 20 – 20 stabilită de americani. La fiecare 20 de minute privite în ecran, copilul va fi sfătuit să privească la cel puțin 20 de picioare distanță (adică la aproximativ 6 m) timp de 20 de secunde. Setarea unui cronometru care să îi amintească copilului să privească în depărtare ar fi de mare folos.

Se va evita utilizarea dispozitivelor digitale în zonele intens iluminate deoarece strălucirea ecranului va produce o reflexie suplimentară a luminii la nivelul ochiului asociată cu o lăcrimare excesivă. Pentru o vedere confortabilă, este important să se regleze luminozitatea și contrastul ecranului.

Atenţie şi la postură

GdS: De multe ori, copilul ajunge să fie prea absorbit de ecrane…
A.S.:
Da. Bineînţeles, alternativa lecturii unei cărţi, în timp ce toate dispozitivele digitale sunt oprite sau chiar să nu stea la vederea copilului, ar fi de preferat. Putem măcar să atragem atenția și să sfătuim copilul ca, din când în când, să ridice privirea sau să se uite pe fereastră pentru o durată scurtă. În fața ecranului digital al TV –ului sau smartphone-ului, copilul trebuie să aibă o postură bună, corectă. În caz contrar, al unei slabe posturi, deci a unei poziții incorecte, se va instala şi încordarea musculară asociată cu oboseală oculară și dureri de cap. Și, nu în ultimul rând, să îi amintim copilului să mai și clipească din când în când.

GdS: Există pe piaţă ochelari cu protecţie împotriva ecranelor. Sunt o opţiune pentru protecţia suplimentară a vederii celor mici?
A.S.:
Lentilele cu protecție antireflexă pentru dispozitivele digitale au mai multe beneficii. Reduc efectul de strălucire, pentru o vedere mai confortabilă și mai relaxată, neutralizează lumina albastră, nocivă, previn oboseala oculară și oferă o percepție mult mai naturală a culorilor prin intensificarea contrastului.

Utilizarea acestor lentile, chiar și în absența dioptriilor, previne instalarea unor manifestări oculare neplăcute mai sus amintite, cauzate de utilizarea excesivă a ecranelor și a dispozitivelor digitale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS