0.1 C
Craiova
joi, 23 ianuarie, 2025
Știri de ultima orăSanatateMotive pentru care ar trebui să consumaţi cantităţi mai mari de cartofi dulci

Motive pentru care ar trebui să consumaţi cantităţi mai mari de cartofi dulci

Cartofii dulci sunt legume rădăcinoase cultivate pe întreg globul. Se pot găsi într-o varietate de culori, cum ar fi portocaliu sau mov. De asemenea, sunt extrem de bogaţi în vitamine, minerale, antioxidanţi şi fibre. Sunt gustoşi şi aduc beneficii nebănuite din punct de vedere al sănătăţii.

Cartoful dulce este cultivat mai ales pe tărâmul asiatic, în insulele Pacificului şi în întreaga Americă. China este, însă, cel mai mare producător, acoperind circa 80% din producţia mondială şi oferind peste 100 de varietăţi. În India, chiar se mai practică folosirea sucului de lămâie în combinaţie cu o pastă de cartofi dulci pentru vopsirea părului.
Aroma cartofilor poate fi modificată dacă sunt păstraţi în frigider. Ar trebui să fie buni pentru consum dacă sunt ţinuţi într-un loc răcoros, întunecat şi bine ventilat. Dacă temperatura spaţiului de depozitare este prea mare (peste 15 grade Celsius) vor germina mai devreme sau vor căpăta o textură lemnoasă.
Odată fierţi, cartofii dulci pot fi păstraţi până la o săptămână în frigider. Sunt consumaţi întotdeauna gătiţi, dar gustul lor dulce îi face mai apreciaţi. Pot fi folosiţi într-o mare varietate de preparate culinare. Sunt gustoşi dacă sunt asezonaţi cu oregano, scorţişoară, miere, tei, ghimbir, nucşoară şi nucă de cocos.

Ajută la protejarea inimii şi a arterelor

Cartoful dulce este un aliat de nădejde atunci când vine vorba despre sănătatea cardiovasculară. Conţine antioxidanţi, vitamine, minerale şi fibre şi ajută la protejarea inimii şi a arterelor. Este un aliment fără grăsimi saturate şi colesterol, care în cantităţi mari poate provoca ateroscleroză. Fibrele ajută la menţinerea sub control a colesterolului şi a zahărului din sânge. Conţinutul ridicat de carbohidraţi, sub formă de amidon, reduce indicele glicemic al cartofului dulce în comparaţie cu alte surse de carbohidraţi.

Sunt sănătoşi pentru tractul digestiv

Cartofii dulci sunt sănătoşi pentru tractul digestiv. Fiind bogaţi în fibre digestive, ajută la ameliorarea constipaţiei şi pot preveni apariţia cancerului de colon.

Sunt bogaţi în acid folic

Sunt indicaţi pentru femeile gravide sau pentru cele care doresc să rămână însărcinate, deoarece aceştia sunt bogaţi în acid folic, esenţial pentru dezvoltarea celulelor şi ţesuturilor sănătoase ale fătului.

Pot stimula imunitatea

Această legumă este bogată în vitamine şi alţi nutrienţi importanţi şi poate stimula imunitatea sprijinind nevoile organismului.

Sursă excelentă de vitamina D

Este o sursă excelentă de vitamina D, esenţială pentru sănătatea oaselor, inimii, pielii, dinţilor, pentru întărirea sistemului imunitar. De asemenea, ajută la creşterea nivelului de energie, îmbunătăţirea stării de spirit şi sprijinirea glandei tiroide. Toamna, iarna şi primăvara, lipsa luminii solare duce la scăderea nivelului de vitamina D.

Atenuează crampele musculare

Această legumă este benefică pentru atenuarea crampelor musculare. Deficienţele de potasiu pot cauza crampe musculare, precum şi leziuni ale muşchilor. Prin adăugarea de cartofi dulci în dieta dumneavoastră zilnică vă puteţi aştepta la un impuls de energie şi mai puţine leziuni sau crampe musculare.

Este indicat în tratarea simptomelor legate de stres

Cartoful dulce este indicat în tratarea simptomelor legate de stres. Organismul tinde să folosească foarte mult potasiu şi alte minerale importante atunci când se află sub stres. Cartofii dulci aprovizionează organismul cu minerale importante pentru a vă menţine în echilibru în timpul perioadelor de stres.

Sunt o sursă importantă de fibre

Cartofii dulci se află pe primul loc într-un clasament nutriţional al legumelor, deoarece sunt o sursă importantă de fibre, zaharuri naturale, carbohidraţi complecşi, proteine, carotenoizi, vitamina C, fier şi calciu.
Acestea sunt doar câteva dintre motivele pentru care ar trebui să consumaţi cantităţi mai mari de cartofi dulci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS