Negii sunt mici excrescenţe benigne (noncanceroase) apărute la suprafaţa pielii. Aceştia pot fi localizaţi fie pe degetele de la mână, fie pe cele de la picioare, caz în care poartă numele de veruci. Negii sau verucile reprezintă cea mai frecventă suferinţă dermatologică, după acnee. Studiile arată că trei din patru persoane se confruntă cu această problemă la un moment dat în viaţă. Copiii şi adolescenţii sunt cei mai susceptibili la apariţia verucilor, din cauza sistemului imunitar incomplet dezvoltat.
Negii nu sunt bătături, deşi au acest aspect. Aceştia sunt papule, adică leziuni cu conţinut solid, care pot fi simţite la palpare şi care sunt ridicate faţă de planul pielii. Negii pot apărea cu precădere pe mâini şi degete. Există însă şi forme care se localizează la nivelul tălpii, pe scalp, faţă, gât, torace sau genunchi.
Negii dispar de la sine în decursul a şase luni sau chiar doi ani, însă există şi cazuri în care aceştia rămân pe piele o perioadă mult mai lungă. În astfel de situaţii, când devine o problemă inestetică sau provoacă disconfort, medicul dermatolog poate apela la diverse soluţii. Printre acestea – congelarea cu azot lichid, arderea cu laser, excizia etc.
Pot fi contagioşi
O persoană sănătoasă se poate infecta prin contactul direct cu pielea persoanei care are negi sau prin atingerea obiectelor ori a suprafeţelor contaminate. Forma şi dimensiunea negilor pot varia în funcţie de tipul şi localizarea acestora. Deşi nu provoacă durere, negii şi verucile au aspect inestetic şi pot cauza disconfort, mâncărimi şi sângerări.
Nu atingeţi negii altcuiva
Nu folosiţi la comun cu o persoană infectată prosoape, haine, încălţăminte, şosete sau alte obiecte de uz personal. Nu zgâriaţi negii şi nu vă scărpinaţi, deoarece astfel există riscul ca negii să apară şi în alte zone ale corpului. Purtaţi papuci la piscină şi acoperiţi negii cu plasturi speciali dacă înotaţi în piscină sau bazin.
Necesită tratament decât în cazul în care provoacă durere sau disconfort
Negii nu necesită tratament decât în cazul în care provoacă durere sau disconfort ori dacă persoanele respective sunt nemulţumite de aspectul lor inestetic. În aproape 80% din cazuri, negii trec de la sine în decursul a unu-doi ani
(în cazul copiilor şi adolescenţilor). Există, însă, şi situaţii în care aceştia pot persista pe termen lung, cinci până la zece ani, mai ales în cazul adulţilor.
Opţiuni de tratament
Opţiunile de tratament pentru vindecarea negilor constau în: soluţii chimice cu acid salicilic; formaldehidă; glutaraldehidă sau acid lactic; crioterapie sau intervenţie chirurgicală. Tratamentul negilor cu acid salicilic sau alte substanţe chimice este eficient în special în cazul negilor localizaţi la nivelul mâinilor. Acesta constă în aplicarea zilnică pe leziune a unui gel, a unei soluţii sau tincturi pe o perioadă de trei luni. Această metodă este contraindicată la pacienţii cu negi plantari diagnosticaţi cu diabet, deoarece există riscul vindecării lente a pielii. De asemenea, se recomandă precauţie în aplicarea unor astfel de soluţii, deoarece pot cauza iritaţii.
Remedii naturale pentru negi
Chiar dacă multe dintre următoarele remedii naturale nu şi-au dovedit eficacitatea prin studii ştiinţifice, au existat cazuri în care acestea au funcţionat. Chiar şi aşa, este recomandat să cereţi sfatul medicului dermatolog înainte de a apela la astfel de metode naturale de îndepărtare a negilor şi verucilor.
Lămâia
Zeama de lămâie are proprietăți antiseptice și antivirale. Acestea te pot ajuta să scapi de negi. Pur și simplu aplică puțină zeamă de lămâie pe zona afectată de mai multe ori pe parcursul zilei, iar negii vor dispărea curând.
Bicarbonatul de sodiu
Proprietățile bicarbonatului de sodiu te vor scăpa de negi cât ai zice pește. Pentru a-ți prepara un tratament pentru negi pe baza acestuia, amestecă puțin bicarbonat de sodiu cu oțet alb și aplică soluția obținută direct pe zona afectată.
Oțetul de mere
Oțetul de mere iese în evidență datorită proprietăților sale antivirale, antibacteriene și antifungice. Acestea îl fac să fie un aliat de nădejde în lupta contra negilor. Înmoaie puțină vată în oțet de mere și aplică pe zona afectată, iar apoi înfășoară vata cu un pansament și lasă oțetul să acționeze pe timp de noapte.
Usturoiul
Usturoiul este unul din cele mai bune remedii naturale pentru negi. Acesta are proprietăți ce îl fac foarte util în eliminarea virușilor și a bacteriilor care duc la apariția negilor. Poți fie să mănânci usturoi crud, fie să zdrobești câțiva căței de usturoi și să aplici pasta obținută direct pe zona afectată. Trebuie lăsată să acționeze pe timp de noapte.
Aloe vera
Aloe vera a fost folosită timp de secole pentru a remedia problemele de piele. Această plantă este foarte eficientă împotriva negilor. Pur și simplu aplică gel de aloe vera pe zona afectată de negi de mai multe ori pe zi. Pielea ta se va curăța imediat!
Sucul de ceapă
La fel ca usturoiul, și ceapa este un remediu foarte bun împotriva negilor și a virusului ce duce la apariția acestora. Taie o ceapă în bucățele, adaugă sare și las-o să fermenteze pe timp de noapte. A doua zi, stoarce ceapa și aplică zeama direct pe zona afectată în fiecare noapte, timp de 12 zile. Rezultatele nu vor întârzia să apară!
Uleiul de arbore de ceai
Uleiul de arbore de ceai este un produs natural ce are numeroase proprietăți terapeutice. Printre acestea se numără și abilitatea de a ne scăpa de negi. Aplică ulei de arbore de ceai pe zona afectată de mai multe ori pe zi. Ai grijă să folosești numai cantități mici, pentru că acest ulei este foarte puternic.
Tulpinile de păpădie
Acest remediu naturist este foarte util împotriva negilor ce apar pe gât sau aproape de față. Aplică sucul lăptos din tulpinile de păpădie direct pe zona afectată în fiecare zi.
Uleiul de ricin
Uleiul de ricin te poate ajuta să scapi de negi în mai puțin de patru săptămâni. Amestecă puțin ulei de ricin cu bicarbonat de sodiu și vei obține o pastă lipicioasă. Aplică această pastă pe zona afectată, înfășoară-te cu un pansament și las-o să acționeze.
Vitamina C
Aciditatea vitaminei C face ca aceasta să fie unul dintre cele mai bune remedii pentru negi. Zdrobește o pastilă de vitamina C și, folosind puțină apă, prepară-ți o pastă. Aplică pasta obținută direct pe zona afectată și las-o să acționeze timp de 20 de minute. Repetă acest tratament în fiecare zi.
Nu încerca niciodată să îndepărtezi un neg prin tăiere fără ajutorul unui specialist
Toate aceste tratamente sunt foarte utile pentru îndepărtarea negilor, dar trebuie să fii consecvent.
Nu încerca niciodată să îndepărtezi un neg prin tăiere, ardere, rupere etc. fără ajutorul unui specialist. Dacă negii te deranjează foarte mult, vorbește cu medicul tău. Acesta te va putea ajuta!